Butterfly pose: een effectieve yoga oefening voor minder stress

Tegenwoordig zijn er meer en meer mensen die vaker stress ervaren. Je herkent het zelf misschien ook wel? Stress rondom werk, sociale verplichtingen. Snel nog even boodschappen doen, eten koken en door naar het sporten of die ene afspraak waar je echt niet onderuit kan. Langdurige stress is schadelijk. Leer daarom op tijd te ontspannen met bijvoorbeeld de yogahouding: butterfly pose ook wel vlinderoefening genaamd.  

Butterfly Pose - één van onze favoriete asana's.

Een van onze favoriete yoga houdingen vinden wij de butterfly pose; deze asana wordt veel gebruikt in Yin Yoga. In deze houding ontspan je het heup- en bekkengebied. Hier wordt onbewust veel stress in opgeslagen, net als in de nek en schouders. 

2 variaties op de butterfly pose

  1. Butterfly pose (vlinder oefening)

Ga op de grond of een yogamatje zitten. Adem in, laat jouw knieën naar buiten vallen zodat de voetzolen tegen elkaar aan komen. Adem uit en probeer jouw voeten zo dicht mogelijk richting jouw bekken te plaatsen.

Adem in en houd je voeten vast en maak je rug zo lang mogelijk door jouw kin iets naar beneden te kantelen. Blijf een aantal ademhalingen in deze houding zitten. Probeer op een uitademing de voeten iets dichterbij te plaatsen als dat lukt. 

Vrouw in yogahouding genaamd butterfly pose

Een leuke en vooral fijne variant op de butterfly pose is de ”liggende vlinder”. Deze oefening is bijna hetzelfde als de butterfly pose, alleen dan liggend.

  1. Goddes pose – liggende vlinder

Het begin is hetzelfde als bij de gewone butterfly pose. Je gaat zitten, laat jouw knieën naar buiten vallen en plaatst de voetzolen tegen elkaar. Op een uitademing ga je langzaam liggen. Ondersteun jezelf met jouw handen en ellebogen. Probeer zover mogelijk je benen naar buiten te laten vallen zonder spanning in je lichaam te brengen.

Houd je onderrug lang door je bekken te kantelen. Blijf 3 tot 5 minuten in deze houding waarbij je de focus naar jouw ademhaling brengt, probeer bij elke ademhaling steeds meer te ontspannen. Kom op een inademing weer omhoog.

Tip: Deze oefening is erg fijn in combinatie met de Flowee spijkermat. Vooral 's avonds voor het slapen gaan creëer je op deze manier een extra rustmoment. 

Belang van op tijd ontspannen

Tegenwoordig zijn er meer en meer mensen die vaker stress ervaren. Stress is niet meteen slecht, in tegendeel zelfs. Korte stress helpt ons beter presteren of zelfs beter te reageren in gevaarlijke situaties. Het is alleen wel zo dat wanneer je vaak stress ervaart en dat voor een langere periode dan kan dit schadelijk zien. We zien dit helaas ook terug in het aantal toenemende burn-outs. 

Gelukkig zijn we ook steeds meer bewust bezig met ontspanning. Op de werkvloer is er meer aandacht aan beweging en ontspanning. En de groei van sport- en meditatie apps neemt toe. Zo ervaren ook steeds meer mensen de benefits van Yoga & Meditatie.

 

Terug naar blog
1 van 3