Shakti mat: hoe gebruik je het en wat zijn de voordelen?

De Shakti mat, een acupressuur mat, een acupunctuur mat zijn allemaal synoniemen die worden gebruikt om de spijkermat te omschrijven.

In de basis zijn alle bovenstaande matten hetzelfden en dienen ze als doel om mensen dagelijks meer te laten ontspannen. Je kan een shakti mat, wij gebruiken voornamelijk de benaming spijkermat, voor meerdere doeleinden gebruiken en op verschillende manieren inzetten.

Op deze pagina nemen leggen we stap voor stap uit hoe je de shakti mat kunt gebruiken en vind je meer informatie over hoe de shakti mat werkt en wat de voordelen zijn.

Ook geven we tips over waar en wanneer je de mat kan gebruiken. En op welke specifieke plekken van je lichaam je de Shakti mat kan toepassen.

Bekend van:

Video: Hoe werkt de shakti mat en wat zijn de voordelen?

Tamara van Flowee met een grijs witte spijkermat

De eerste keer dat je de shakti mat gebruikt:

Wanneer je start met de Shakti Mat is het raadzaam om het gebruik geleidelijk aan op te bouwen en altijd goed naar je lichaam te luisteren. Begin met enkele minuten liggen op de mat en blijf elke keer iets langer op de mat liggen totdat je het minimaal 20 minuten vol kan houden. Om het beste resultaat te halen uit de shakti mat raden we je aan deze dagelijks minstens 10-20 minuten te gebruiken.

Stap 1: Zit voor de mat en rol geleidelijk met je rug op de mat. Verdeel je gewicht gelijkmatig. Voor het beste resultaat, gebruik je de mat direct op de blote huid. Als je wilt wennen aan de shakti mat, kun je beginnen met een dunne laag kleding totdat je eraan gewend bent.

Stap 2: Focus op je ademhaling en ervaar wat er in je lichaam gebeurt. In het begin kan je een lichte pijnprikkel voelen. Jouw lichaam maakt echter endorfine en oxytocine aan, twee gelukshormonen. Heb vertrouwen, binnen enkele minuten zal deze 'pijnprikkel' afnemen en voel je je langzaam ontspannen.

Stap 3: Ervaar de ontspanning van de shakti mat. Binnen enkele minuten zal je lichaam warm worden doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd en je spieren ontspannen. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt geactiveerd en afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd. Geniet van de ontspanning zolang het voor jou goed voelt.

Tip: Ben je bang dat je in slaap valt op de shakti mat? Zet een wekker!

Bestel nu!
Roel van Regie over eigen leven op een Flowee mat

Wat gebeurt er?

⏱️ 0-20 sec. Auw! Is dit echt de bedoeling? Die spijkertjes zijn echt scherp!

⏱️ 20-60 sec. Je lichaam stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat het warm wordt op de plek waar je de mat gebruikt.

⏱️ 1-2 min. De pijnprikkel en de warmte zorgen ervoor dat het eerst kan aanvoelen alsof je bent verbrand door de zon. Focus op jouw ademhaling en houd vol.

⏱️ 2-6 min. Er kan een tintelend gevoel ontstaan, soms ook jeuk.

⏱️ 6-8 min. Jouw natuurlijke lichaamsontspanning neemt het over. Het relaxen kan beginnen.

⏱️ 8-20 min. De natuurlijke doorbloeding is gestimuleerd, je spieren voelen ontspannen aan en de opgebouwde spanning begint geleidelijk te verdwijnen. Er ontstaat een ontspannen en relaxed gevoel!

Ervaar het gebruik van de shakti mat

Waar en wanneer gebruik je de shakti mat?

De veelzijdigheid van de shakti mat maakt het mogelijk om deze overal te gebruiken - in bed, op een stoel, op de bank of zelfs op de grond. De locatie waar je de mat gebruikt, bepaalt ook de intensiteit ervan. Op een harder oppervlak zal de shakti mat intenser aanvoelen.

De shakti mat wordt op diverse manieren ingezet, zoals voor het slapengaan, aan het begin van de dag, na een drukke dag om thuis te ontspannen, tijdens yoga of zelfs in een stoel terwijl je aan het werk bent. Sta erop tijdens je werk of neem de mat en het kussen mee tijdens lange autoritten of vliegreizen. Met de veelzijdige toepassingen kun je altijd genieten van de voordelen van de shakti mat!

Zet de shakti mat in op elk moment dat jij daar moment behoefte aanhebt. Zo kun je optimaal genieten van de vele mogelijkheden die de shakti mat tebieden heeft.  

Koop hier jouw Flowee shakti mat
 • Charlotte Labee - Schrijfster van de bestseller 'Overprikkeld Brein'

  Het Flowee shakti kussen helpt bij nekklachten en hoofdpijn. Zelfs bij migraine geeft het super goed resultaat. Het helpt mij ontspannen en heft blokkades op.

 • Joep Rovers - Biohacker & Leefstijlexpert

  Ik ben echt een denker en op de shakti mat staat de tijd en het hoofd echt even stil. Ik gebruik de shakti mat vooral ’s avonds voor het slapen gaan.

 • Iris de Goede - Orthomoleculair Therapeut & Diëtist

  De shakti mat zorgt voor meer energie, een beter herstel en maakt je hoofd leeg. Ik gebruik het shakti mat van Flowee vaak na mijn werk om te ontprikkelen.

 • Women'sHealth

  De shakti mat verlicht stijfheid in de spieren en zorgt voor een ontspannen gevoel. Een positieve ervaring!

Shakti mat voor rug

Onze favoriete en meest populaire manier om de mat te gebruiken is simpelweg met de rug erop te liggen. Deze houding brengt je lichaam direct in een ontspannen staat. Veel spanning wordt vaak opgeslagen in de rug, nek en schouders. Wanneer je op de shakti mat ligt, drukken de scherpe puntjes tegen de zenuwuiteinden van je huid, wat de doorbloeding stimuleert, afvalstoffen sneller en effectiever afvoert, en de spieren warm en ontspannen maakt.

In het begin kan je een lichte 'pijn'-prikkel ervaren, maar al snel ervaar je een ultiem relaxgevoel, doordat je hoofd leegraakt en je lichaam endorfine en oxytocine aanmaakt - twee natuurlijke gelukshormonen.

Op deze manier wordt de shakti mat succesvol ingezet om zowel fysieke als mentale ongemakken te verlichten.

⏱️ We adviseren om de shakti mat minstens 20 minuten te gebruiken voor optimaal resultaat.

Tip: Vergroot je ontspanning in de nek en schouders door de shakti mat te combineren met het kussen. Het helpt ook om (spannings-)hoofdpijn te verminderen.

Wil je meer weten over hoe je rugpijn kunt verlichten met de Flowee shakti mat? Lees dan dit blog hierover.

Shakti mat kopen

Inzetbaar bij: Rugpijn & -klachten, waaronder spit en hernia, slaapproblemen, stijve spieren, weinig energie, stress, betere ontspanning, chronische- en reumatische pijn, fibromyalgie, autisme, AD(H)D, Longcovid

Charlotte Labee ervaart het Flowee Spijkermat kussen

Shakti mat voor nek en schouders

Verminder hoofdpijn en verlicht stijve nek- en schouders met ons shakti kussen. Dit kussen is gevuld met natuurlijk boekweitkaf en vormt zich perfect naar elk lichaam.

Gebruik het kussen op de bank of in een stoel en neem het gemakkelijk mee in een van onze speciale draagtassen. Ideaal voor op het werk of op vakantie, en natuurlijk een perfecte aanvulling op de Flowee shakti mat.

⏱️ We adviseren om het shakti mat kussen minstens 20 minuten te gebruiken voor een optimaal resultaat.

Rol langzaam met je hoofd van rechts naar links om de intensiteit te vergroten, de doorbloeding te bevorderen en nog meer ontspanning in de spieren te ervaren. Voeg deze eenvoudige beweging toe aan je gebruik van het shakti kussen en geniet van extra ontspanning en verlichting van spanning in de nek- en schouders.

Tip: Met de rits kun je de vulling aanpassen voor de gewenste hoogte en intensiteit.

Koop hier jouw shakti kussen

Inzetbaar bij: Nek- en schouderklachten, (spannings-) hoofdpijn en/of migraine, stijve spieren, whiplash, frozen shoulder

Voeten met roze nagellak op een Flowee mat

Shakti mat voor voeten & benen

Onze voeten herbergen talloze drukpunten die volgens de principes van de Chinese geneeskunde in verbinding staan met ons hele lichaam, inclusief al onze organen. Staand op de mat kan je nieuwe energie geven en helpen bij diverse klachten. De shakti mat wordt vaak gebruikt als aanvulling op een voetreflexologie-behandeling.

Daarnaast kan je ook met de benen op de mat gaan liggen. Zeer effectief voor na het sporten, bij onrustige benen of voor de verbetering van de huid.

⏱️ Na slechts 10 minuten staan op de shakti mat zul je al een verschil merken.

Tip: Bouw het gebruik rustig op. Begin door op een bank of stoel te zitten en leg de shakti mat onder je voeten. Oefen langzaam druk uit door ze heen en weer te bewegen. Vervolgens kun je geleidelijk op de shakti mat gaan staan en ook hier de druk langzaam verplaatsen. Ontdek wat voor jou prettig aanvoelt. (Bij het eerste gebruik van de mat met je voeten, draag dan een paar sokken!)

Ontdek hier onze kleine shakti mat

Inzetbaar bij: pijnlijke en vermoeide voeten, neuropathie, wintertenen en hielspoor

Dame liggend met de buik op een spijkermat op houten vloer

Shakti mat voor buik

Voor verlichting van buikpijn, een opgeblazen gevoel, menstruatieklachten, of om je spijsvertering een boost te geven, kun je met je buik op de mat gaan liggen. Leg de shakti mat horizontaal op de grond of op een bed. Ga voorzichtig met je buik op de mat liggen en plaats je armen onder je hoofd ter ondersteuning. Richt je op je ademhaling en laat je lichaam ontspannen op de mat, wat zorgt voor totale ontspanning.

⏱️ Gebruik de mat voor minimaal 10 minuten.

Tip: Het kan prettig zijn om een dun laagje kleding te dragen.

Bekijk hier alle Flowee shakti matten

Inzetbaar bij: buikpijn, darmproblemen, menstruatieklachten

Gebruik de shakti mat op verschillende manieren en ontdek de ontspanning in jouw gehele lichaam!

- Shakti mat ervaringen -

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Was getipt over deze mat! Vlot en netjes verzonden. En hoewel het even wennen is aan de vlijmscherpe punten, geeft het wel echt resultaat! Mooie kleuren ook van de mat en het bijbehorende kussen. Even oefenen met hoe je erop gaat liggen, maar het effect van een betere doorbloeding en daarna meer ontspanning, heeft het zeker! Aan te raden bij rug-, schouder-, nek-, en hoofdpijnklachten. Ben er zelfs al op in slaap gevallen ..''
  Jeannet
  *Geverifieerde klant

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Ik gebruik hem nu bijna een week en begin er steeds meer aan te wennen. Elke avond voor het slapen gaan ga ik er op liggen en ik moet eerlijk toegeven dat het gevoel steeds fijner wordt! Gisteravond vond ik het jammer dat ik er ‘al’ af ‘moest’ dus dat beloofd veel goeds!''
  V. Dijk
  *Geverifieerde klant

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Wow, nooit gedacht dat deze spijkermat door mijn mannen zou worden ingepikt. Elke avond ligt mijn man erop, want het is zo lekker tegen zijn rug- en nekpijn. En een halfuurtje nadat de pakketjes-man de mat had gebracht, lag mijn 14-jarige zoon erop. Na 10 minuten viel hij bijna in slaap. Helemaal zen. En je zou het bijna vergeten, maar ook ik heb veel baat bij de mat. Ik voel me na een 'sessie' lekker loom. Gedachten verdwijnen en het is alsof alles weer stroomt - go with the flowee ;-) Kortom: wij zijn happy met deze spijkermat!''
  Roos
  *Geverifieerde klant

Veelgestelde vragen over de shakti mat

Wat is een shakti mat?

Een shakti mat is een katoenen mat met daarop allemaal scherpe uiteinden. Deze uiteinden prikken in de huid wanneer je op de mat gaat liggen. Een shakti mat kan worden ingezet voor veel verschillende doeleinden, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de ontspanning voor een relaxed en gelukkig leven.

Wat doet een shakti mat?

Een shakti mat activeert het parasympathische zenuwstelsel van het lichaam dat zorgt voor rust, ontspanning en herstel. Wanneer je op de mat gaat liggen, ervaar je binnen enkele minuten een diepe ontspanning en neemt de stress en spanning in het lichaam af.

Door deze diepe ontspanning zal je merken dat je gemakkelijker en dieper in slaap valt. Je wordt hierdoor uitgerust wakker. Daarnaast activeert de shakti mat gelukshormonen endorfine en oxytocine door de pijnprikkel die je in het begin kan ervaren. Deze hormonen zorgen er ook wel voor dat je jezelf extra relaxed gaat voelen.

Een shakti mat wordt ook wel acupunctuur mat of spijkerbed genoemd. En dat is niet voor niks. De scherpe uiteinden drukken op acupressuurpunten in het lichaam. Hiermee wordt de mat ook ingezet om de gezondheid te verbeteren en pijn te verlichten.

Hoe werkt een shakti mat en wat zijn de voordelen?

Het principe achter de shakti mat is gebaseerd op acupressuur, een traditionele Chinese geneeskunde die druk uitoefent op specifieke punten in het lichaam om de gezondheid te bevorderen en pijn te verlichten. De voordelen zijn betere ontspanning, beter slapen, vermindering van pijnklachten en meer energie.

Wanneer je op de shakti mat gaat liggen komen de scherpe punten in contact met de huid. Deze druk activeert acupressuurpunten in het lichaam, stimuleert de doorbloeding en activeert de aanmaak endorfine en oxytocine, wat kan helpen bij vermindering van pijn en stress. Endorfine heeft namelijk een pijnstillend effect en kan de waarneming van pijn verminderen.

Het principe achter de shakti mat is gebaseerd op acupressuur, een traditionele Chinese geneeskunde die druk uitoefent op specifieke punten van het lichaam om de gezondheid te bevorderen en pijn te verlichten. Dit is hoe een shakti mat doorgaans werkt.

Is een shakti mat goed voor je?

Ja, het gebruik van de shakti mat kan goed zijn om beter te ontspannen, spierspanning te verlichten, stress te verminderen of de slaapkwaliteit te verbeteren. Veel Flowee shakti mat gebruikers geven aan dat ze makkelijker en beter kunnen ontspannen door de shakti mat. Waardoor ze sneller in slaap vallen en ook dieper slapen. Daarnaast wordt door de shakti mat ook de doorbloeding geactiveerd en afvalstoffen beter afgevoerd.

Waar helpt een shakti mat tegen?

Een shakti mat helpt bij het verbeteren van de ontspanning en bij diverse problemen zoals slecht slapen, vermoeide en stijve spieren, burn-out en stress, hoofdpijn en (chronische) pijnklachten. Zoals:

 • Rugklachten
 • Fibromyalgie
 • Nek- en schouderklachten
 • Reumatische klachten
 • Pijnlijk of vermoeide voeten
 • Migraine en (spannings)hoofdpijn

Hoe gebruik je een shakti mat?

De shakti mat wordt voornamelijk gebruikt in bed voor het slapen gaan. Het advies is om met de blote huid op de mat te gaan liggen zodat de uiteinden van de spikes in de huid van de rug drukken en de verschillende acupressuurpunten stimuleren. Daarnaast kan je de shakti mat op verschillende manieren gebruiken door erop te zitten of staan. 

De mat activeert het parasympathische zenuwstelsel, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Daarnaast worden de energiebanen gestimuleerd door de verschillende acupressuurpunten.

Hoe gebruik je een shakti mat voor je rug?

De meeste shakti mat gebruikers leggen de mat op een bed en gaan er met de blote rug op liggen. Door het matras vormt de mat zich mooi naar het lichaam. In een tijd waarin we veel zittend werk doen is de shakti mat een uitkomst om de doorbloeding in de rugspieren te stimuleren. In het begin ervaar je een pijnprikkel die al snel over gaat in een warm en relaxed gevoel. Een uitkomst bij rugklachten. 

Hoe lang gebruik je een shakti mat?

Hoe lang je een shakti mat moet gebruiken is per persoon verschillend. En dit kan ook per dag verschillen. De meeste gebruiken de shakti mat voor het slapen gaan en liggen er dan 10-30 minuten op en enkele gebruikers slapen de hele nacht op de shakti mat. Het kan zijn dat het de ene dag wat langer duurt voordat je ontspannen bent, omdat je deze dag bijvoorbeeld wat drukker bent geweest. Een andere dag val je misschien wel in slaap op de shakti mat.

Hoe vaak gebruik je een shakti mat?

Je mag een shakti mat net zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Vele gebruiken deze ¾ per week tot dagelijks. Sommige gebruiken de mat zelfs meerdere keren op een dag. Je kunt de shakti mat gebruiken in de ochtend als energizer of in de avond om de dag af te sluiten. Bij pijn- of stressklachten kan het zijn dat je meerdere keren per dag behoefte hebt aan de shakti mat. Gebruik de shakti mat vooral wanneer jij daar behoefte aan hebt. 

Wanneer een shakti mat niet gebruiken?

Op internet vind je veel uiteenlopende adviezen wanneer je een shakti mat niet mag gebruiken. Hieronder vind je onze adviezen omtrent het gebruik van de shakti mat. Bij twijfel adviseren we altijd om een behandelend arts om advies te vragen.


Bij bloedstollingsproblemen

Wanneer je de shakti mat gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart harder pompen. Dit kan van invloed zijn bij bloedstollingsproblemen zoals trombose. Dit kan gevaarlijk zijn en daarom wordt het gebruik van de spijkermat afgeraden. Wil je de shakti mat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts!

Als de arts akkoord is en je maakt gebruik van bloedverdunners zorg dan dat je voorzichtig op de mat gaat liggen, en er ook weer voorzichtig af gaat. Dit ter voorkoming van krassen of wondjes.

Bij hartproblemen

Wanneer je de shakti mat gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart ook wat harder pompen. Dit kan gevaarlijk zijn bij hartproblemen en daarom wordt het gebruik van de shakti mat afgeraden. Wil je de shakti mat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts.

Bij zwangerschap

Op het lichaam zitten een aantal drukpunten die een bevalling kunnen opwekken. Het gebruik van de shakti mat tijdens een zwangerschap is te weinig onderzocht om te bepalen of dit gevaarlijk is. Daarom is het gebruik van de shakti mat tijdens een zwangerschap op eigen risico. Meer informatie hierover vind je in ons uitgebreide blog: Mag je de spijkermat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Bij moedervlekken

In principe kan je de shakti mat zonder problemen gebruiken. Wel is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met moedervlekken die bijvoorbeeld wat verder van de huid af liggen. In dit geval is het verstandig om deze te beschermen met bijvoorbeeld een pleister, zodat je deze niet beschadigt.

Wat is het verschil tussen een shakti mat, spijkermat en een acupressuur mat?

Er zijn geen verschillen tussen een shakti mat, spijkermat en een acupressuur mat. Deze termen zijn exact hetzelfde en worden veel door elkaar heen gebruikt. We hebben er een uitgebreid blog over geschreven: Spijkermat of Acupressuur mat: wat is het verschil?

Doet een shakti mat pijn?

Het ervaren van pijn bij het gebruik van een shakti mat kan sterk variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen vinden de sensatie onaangenaam, vooral in het begin, terwijl anderen het als ontspannend of verlichtend ervaren.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de pijnprikkel zijn: individuele gevoeligheid, gewenning, positie, de intensiteit door het gebruik van verschillende ondergronden en de tijd dat je op de mat ligt.

Begin geleidelijk de tijd op de mat te verlengen wanneer je begint met het gebruik ervan. Wellicht wil je eerst beginnen met een dun shirtje aan. Wanneer je een shakti mat besteld, ontvang je altijd een uitgebreide gebruiksbeschrijving met meer tips.

Kun je slapen op een shakti mat?

Slapen op de shakti mat is niet ongebruikelijk. Door de ontspannende werking van de shakti mat kan het namelijk gebeuren dat je in slaap valt. Veel van onze gebruikers worden na een tijdje wakker wanneer ze gaan draaien in hun slaap. De nieuwe pijnprikkel zorgt er dan voor dat je ontwaakt. Sommige gebruikers slapen de hele nacht op de shakti mat.

Waar komt de shakti mat vandaan?

Vroeger lagen de fakirs uit het oude India ook al op spijkerbedden, de moderne shakti mat komt van dit idee vandaan. Traditioneel werd de shakti mat gebruikt om de geest te zuiveren en verder te gaan dan de emotie van pijn.

In de jaren 70 ontwikkelde een Russische arts de eerste shakti mat zoals wij deze nu kennen. Deze arts baseerde het gebruik van de shakti mat op de principes van acupressuur, bekend van de Chinese geneeskunde. Acupressuur is het stimuleren van specifieke punten op het lichaam, bekend als acupressuurpunten, om de energiestroom te bevorderen en de gezondheid te verbeteren.

Is een shakti mat duurzaam?

Lang niet alle shakti matten zijn even duurzaam. Het is daarom ook belangrijk om goed te kijken naar de materialen, het productieproces, de kwaliteit en het bedrijf dat de shakti matten verkoopt. Zo krijg je bij Flowee altijd 5 jaar garantie omdat wij overtuigd zijn van onze kwaliteit. Wanneer je een Flowee shakti mat koopt, dan weet je zeker dat deze jaren mee gaat! Daarnaast streven we er altijd naar om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Wil je meer weten over de kwaliteit van de shakti mat? Lees dan ons blog: Spijkermat kopen? Let op kwaliteitsverschillen!