Spijkermat of Acupressuurmat: Wat is het verschil?

Spijkermat of Acupressuurmat?

Je komt ze beide tegen; de Spijkermat & de Acupressuurmat. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Ze lijken ten slotte veel op elkaar. Ons antwoord hierop is erg simpel en kort: erg is geen verschil! Deze matten zijn namelijk precies hetzelfde. Wél van groot belang en lang niet altijd zichtbaar is het grote kwaliteitsverschil. Want kwaliteit van de mat bepaald de intensiteit en daarmee ook het effect van de mat. Daarnaast is de kwaliteit van invloed op hoelang een product mee gaat. 

Historie Spijkerbed

Je kent ze vast wel van de plaatjes uit de geschiedenisboeken, de oude Fakirs uit India op een spijkerbed. Een bed gemaakt van een houten plank met daardoorheen allemaal spijkers geslagen. Fakirs stonden lokaal bekend als ‘wondermensen’ en traden vaak op als goochelaar. Ze lagen op de spijkerbedden of liepen er zelf overheen.

Fakir op spijkerbed

Deze goocheltruc lijkt veel gevaarlijker dan het in werkelijkheid is, mits dat deze goed wordt uitgeoefend (oefening baart kunst). Met een volledige lichaamsgewicht op één spijker staan dat pakt niet goed uit, verdeel je de druk over meerdere spijkers dan is het mogelijk om op een spijkerbed te liggen zonder al te veel verwondingen te krijgen.

Wanneer je pijn ervaart wordt dit in de hersenen gesignaleerd. Op dat moment wordt er een natuurlijk hormoon aangemaakt, genaamd Endorfine, dit hormoon zorgt ervoor dat de de pijnprikkel afneemt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Omdat het naast een pijnstiller vermogend er ook voor zorgt dat je jezelf relaxed en gelukkig voelt. Dit maakt dat de Fakirs lang op een spijkerbed konden liggen.

Ontstaan Spijkermat

Een arts uit Rusland in de jaren 80 in het principe van een spijkerbed gedoken. Na wat onderzoek kwam hij erachter dat een spijkerbed niet alleen zorgt voor de aanmaak van endorfine maar nog meer positieve effecten heeft;

  • Stimulatie van de doorbloeding (heeft een positief effect op spieren en organen)
  • Aanmaak van Oxytocine (dit is ook een gelukshormoon die de pijnprikkels verlaagt en een ontspannende werking heeft)
  • Verlaging van de bloeddruk

Meer weten over de werking en het gebruik van de spijkermat klik dan hier.

Vanwege de vele voordelen heeft deze arts een hedendaagse variant van de spijkermat ontwikkeld, een voorligger op de Flowee Spijkermat. Deze mat is hij gaan gebruiken in een onderzoek bij mensen met chronische pijnklachten. Het vrijkomen van de hormonen en het stimuleren van de doorbloeding zorgden ervoor dat het pijngevoel afnam en dat er meer ontspanning en rust bij zijn patiënten ontstond. Wat erg belangrijk is voor het herstel en het gevoel van geluk bij de patiënten. Dit heeft ervoor gezorgd dat het principe al snel werd opgepikt door andere ziekenhuizen. 

In de afgelopen jaren is gebleken dat de spijkermat niet alleen een uitkomst is bij (chronische) pijnklachten. Maar ook voor mensen met slaapproblemen en toenemende welvaart ziektes zoals stress, burn-out en depressies. 

De Spijkermat (of Acupressuurmat) is in Rusland een groot begrip. Ook in de Scandinavische landen waaronder Zweden hebben al veel gezinnen een mat in huis. Toen wij in 2011 de Flowee Spijkermat in Nederland introduceerden ontvingen we nog veel verbaasde reacties. Een spijkermat? Moet dat nu zo fijn zijn? Inmiddels kunnen we zeggen dat we hét Nederlandse merk Spijkermatten zijn en veel mensen al bekend zijn met de Flowee Spijkermat of er wel eens over gehoord hebben. 

Flowee spijkermatten

 

Acupunctuur en acupressuur

Waar komt dan het woord Acupressuurmat vandaan? De werking van de spijkermat kan je vergelijken met Acupressuur, een principe dat voortkomt uit de Chinese geneeskunde. Net als begrip Acupunctuur, dat bij meer mensen bekend is. 

Volgens de filosofie van de Chinese geneeskunde bevinden zich in de huid een aantal energiebanen (of meridianen) die eindigen in de vingertoppen en tenen. Een energiebaan geeft energie door aan een hoofdorgaan en spieren. Elk energiebaan bevat een aantal zogenoemde acupunctuur- of acupressuurpunten verdeeld over het lichaam.

Meridianen in het lichaam

Door deze drukpunten te stimuleren kan je een effect uitoefenen op de organen en de spieren die hiermee in contact staan. Dit kan positieve effecten hebben zoals het verlichten van pijn, toename van vitaliteit en biedt ondersteuning bij emotionele en psychische aandoeningen zoals stress, nervositeit, angst en verslavingen. Ook is gebleken dat dit het zelf genezend vermogen van het lichaam kan herstellen wanneer deze in disbalans is. 

Bij acupressuur wordt er vaak met de duim druk uitgeoefend op deze verschillende punten en is puur en alleen oppervlakkig. Met acupunctuur worden deze punten gestimuleerd met kleine naaldjes die in de huid worden geplaatst. Zie de foto’s hieronder. 

Acupunctuur

Acupunctuur

Acupressuur

Acupressuur

Door op een spijkermat te gaan liggen kan je dit effect nabootsen. De doorbloeding wordt gestimuleerd, de spieren worden verwarmt en de afvalstoffen worden beter en sneller afgevoerd. Het dient dus als een perfect hulpmiddel dat je thuis kan gebruiken. Een acupressuur of acupunctuur behandeling heeft meestal een grotere werking dan een spijkermat.

Veel therapeuten gebruiken de spijkermat aan het begin of eind van een behandeling als ondersteuning. Ook wordt de spijkermat vaak geadviseerd door professionals en daarom ook ter verkoop aangeboden. Wil jij verkooppunt van de Flowee spijkermat worden? Neem dan contact met ons op.

Voordelen Spijkermat & Acupressuurmat

Door een spijkermat dagelijkse te gebruiken stimuleer je daarmee de verschillende drukpunten in het lichaam. Zoals hierboven al omschreven heeft dat veel positieve voordelen waaronder:

✓ Verbetering doorbloeding
✓ Verlaging bloeddruk
✓ Verbetering nachtrust
✓ Verminder van spierpijn
✓ Vermindering van (chronische) pijnklachten
✓ Inzetbaar bij stijve en gespannen spieren
✓ Als hulpmiddel bij yoga, meditatie en mindfulness
✓ Inzetbaar bij een relaxte levensstijl

 

Review van Frederique uit Baarn

”Super kwaliteit en echt een aanvulling om te ontspannen en tegen pijnklachten”

Ik heb het Flowee spijkerkussen en ook de spijkermat in 2 maten (grote om op te liggen en kleine voor mijn voeten). Ik ben heel enthousiast, ben er pas net mee begonnen, maar ik weet zeker dat ik het bijna dagelijks ga gebruiken. De kwaliteit is heel goed en sterk en de uitstraling is stoer en mooi. En geweldig dat het zoveel acupunctuur punten “pakt”
Lees hier meer ervaringen met de Flowee Spijkermat

 

OF BEKIJK IN DE WEBSHOP DE VERSCHILLENDE MODELLEN!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3