Spijkermat: hoe gebruik je het en wat zijn de voordelen?

Duizenden van onze gebruikers ervaren dagelijks ontspanning door de spijkermat. Je kan een spijkermat voor meerdere doeleinden gebruiken en op verschillende manieren inzetten.

Op deze pagina leggen we je graag uit hoe je de spijkermat kan gebruiken. Ook vind je er meer informatie over:

✓ Hoe werkt de spijkermat en wat zijn de voordelen.
✓ De eerste keer dat je de spijkermat gebruikt.
✓ Wat gebeurt er nu precies als je op de mat ligt.
✓ Waar en wanneer kan je de spijkermat gebruiken?
✓ Daarnaast leggen we je uit hoe je de spijkermat kunt gebruiken voor de rug, nek/schouders, voeten/benen en de buik.

Koop hier jouw Flowee spijkermat

Bekend van:

Roel van Regie over eigen leven op een Flowee mat

Wat gebeurt er?

⏱️ 0-20 sec: Au, dat is scherp! Is dit wel normaal? Die puntjes zijn echt prikkelig!

⏱️ 20-60 sec: Je merkt dat je lichaam warmer wordt op de plek waar je de mat gebruikt, dankzij de verbeterde doorbloeding.

⏱️ 1-2 min: De combinatie van de prikkeling en de warmte kan in het begin een branderig gevoel geven, vergelijkbaar met een zonnebrand. Focus op je ademhaling en houd vol.

⏱️ 2-6 min: Een tintelend gevoel kan zich ontwikkelen, soms zelfs jeuk.

⏱️ 6-8 min: Je natuurlijke ontspanningsreactie begint in te treden. De ontspanning begint langzaam.

⏱️ 8-20 min: De verbeterde doorbloeding ontspant je spieren, terwijl de opgebouwde spanning geleidelijk verdwijnt. Een gevoel van ontspanning en rust neemt over!

Ervaar het gebruik van de spijkermat
Tamara van Flowee met een fuchsia oranje Flowee mat

Voordelen Spijkermat

✓ Beter slapen
✓ Meer energie
✓ Betere ontspanning
​✓ Verlichting bij pijnklachten
✓ Verlichting bij stijve en vastzittende spieren
✓ Inzetbaar bij reumatische klachten & fibromyalgie
✓ Verlichting van hoofdpijn
✓ Inzetbaar bij burn-out en stress
✓ Hulpmiddel bij autisme & ADHD (ook bij kinderen)

Ontdek hier wat de spijkermat voor jou kan betekenen
Tamara van Flowee met een grijs witte spijkermat

De eerste keer dat je de spijkermat gebruikt:

Bij het beginnen met de spijkermat is het verstandig om het gebruik langzaam op te bouwen. Luister altijd goed naar je lichaam. Begin met een paar minuten rustig op de mat te liggen en verleng dit geleidelijk als het prettig aanvoelt. Voor optimale resultaten wordt aanbevolen om de spijkermat dagelijks minimaal 10-20 minuten te gebruiken.

Stap 1: Ga voor de mat zitten en rol langzaam met je rug op de mat. Verdeel je gewicht gelijkmatig. Voor het beste resultaat gebruik je de mat direct op de blote huid. Als je wilt wennen aan de spijkermat, kun je beginnen met een dunne laag kleding totdat je eraan gewend bent.

Stap 2: Concentreer je op je ademhaling en observeer wat er in je lichaam gebeurt. In het begin kun je een lichte pijnprikkel ervaren. Jouw lichaam produceert echter endorfine en oxytocine, twee gelukshormonen. Heb vertrouwen, binnen enkele minuten zal deze 'pijnprikkel' afnemen en zul je langzaam ontspannen.

Stap 3: Geniet van de ontspanning. Binnen enkele minuten zal je lichaam warm worden doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd en je spieren ontspannen. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt geactiveerd en afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd. Geniet van de ontspanning zolang het voor jou prettig voelt.

Tip: Ben je bang om in slaap te vallen op de spijkermat? Zet dan een wekker!

Bestel nu!

Video: Hoe werkt de spijkermat en wat zijn de voordelen?

 • Charlotte Labee - Schrijfster van de bestseller 'Overprikkeld Brein'

  Het Flowee spijkermat-kussen helpt bij nekklachten en hoofdpijn. Zelfs bij migraine geeft het super goed resultaat. Het helpt mij ontspannen en heft blokkades op.

 • Joep Rovers - Biohacker & Leefstijlexpert

  Ik ben echt een denker en op de spijkermat staat de tijd en het hoofd echt even stil. Ik gebruik de spijkermat vooral ’s avonds voor het slapen gaan.

 • Iris de Goede - Orthomoleculair Therapeut & Diëtist

  De spijkermat zorgt voor meer energie, een beter herstel en maakt je hoofd leeg. Ik gebruik het spijkermatje van Flowee vaak na mijn werk om te ontprikkelen.

 • Women'sHealth

  De spijkermat verlicht stijfheid in de spieren en zorgt voor een ontspannen gevoel. Een positieve ervaring!

1 van 4

Waar en wanneer gebruik je de spijkermat?

De veelzijdigheid van de spijkermat maakt het mogelijk om deze overal te gebruiken - in bed, op een stoel, op de bank of zelfs op de grond. De locatie waar je de mat gebruikt, bepaalt ook de intensiteit ervan. Op een harder oppervlak zal de intensiteit van de spijkermat hoger zijn.

De spijkermat wordt op veel verschillende manieren gebruikt, zoals voor het slapengaan, aan het begin van de dag, na een drukke dag om thuis te ontspannen, tijdens yoga of zelfs in een stoel terwijl je aan het werk bent. Sta erop tijdens je werk of neem de mat en het kussen mee tijdens lange autoritten of vliegreizen. Met de eindeloze mogelijkheden kun je altijd profiteren van de voordelen van de spijkermat!

Zet de spijkermat in op elk moment dat jij daar moment behoefte aanhebt. Zo kun je optimaal genieten van de vele mogelijkheden die de spijkermat te
bieden heeft.  

Gebruik de spijkermat op verschillende manieren en ontdek de ontspanning in jouw gehele lichaam!

Spijkermat voor rug

Onze favoriete en meest gebruikte manier om de mat te benutten is eenvoudigweg door erop te gaan liggen met je rug. Deze positie brengt je lichaam meteen tot rust. Vaak hopen spanningen zich op in de rug, nek en schouders. Wanneer je op de spijkermat ligt, dringen de scherpe uiteinden door tot de zenuwuiteinden van de huid, wat de doorbloeding stimuleert, afvalstoffen sneller en effectiever afvoert, en de spieren warm en ontspannen maakt.

In het begin kun je een lichte prikkeling ervaren, maar al snel zul je een diep ontspannen gevoel ervaren, omdat je hoofd leeg raakt en je lichaam endorfine en oxytocine begint aan te maken - twee natuurlijke gelukshormonen. Deze methode van gebruik van de spijkermat is met succes toegepast om zowel fysieke als mentale ongemakken te verlichten.

⏱️ We adviseren om de spijkermat minstens 20 minuten te gebruiken voor optimale resultaten.

Tip: Verhoog je ontspanning in de nek en schouders door de spijkermat te combineren met het kussen. Dit kan ook helpen om spanning en hoofdpijn te verminderen.

Wil je meer weten over het verlichten van rugpijn met behulp van de Flowee spijkermat? Lees dan dit blog.

Spijkermat kopen

Inzetbaar bij: Rugpijn & -klachten, waaronder spit en hernia, slaapproblemen, stijve spieren, weinig energie, stress, betere ontspanning, chronische- en reumatische pijn, fibromyalgie, autisme, AD(H)D, Longcovid

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Zeer goede ervaring met de Flowee spijkermat. De 1e paar keer ben ik er zelfs op in slaap gevallen. Eén avond zelfs een uur heel op geslapen. Volgende keer toch maar die wekker zetten ;-) Ik raad de spijkermat echt aan. Mijn vriend is ook door mij overgegaan op de spijkermat. Het is een dikke hit hier! Het zorgt bij ons voor ontspanning en betere nachtrust.''
  Karin Veldhoven

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Ik heb de mat nu een paar keer gebruikt en merk echt verschil in m’n rug. Ik gebruik de mat nu bijna 1,5 week, wel nog met een dun shirt, want ik vind de drukpunten nog wel erg intens. Maar ik sta op zonder rugklachten en als ik de mat een avond niet gebruik, sta ik op mét rugklachten.''
  T. Kleinschmidt - Mooijman

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Het kussen met boekweitkaf vervult goed haar taak en is aanpasbaar omdat je er kaf kan uithalen indien gewenst. De kokosvezel mat is goed stevig en is duurzamer dan schuim. Mijn lichaam reageert positief op de prikkelingen, ook als ik op de mat ga staan met mijn uitvalverschijnselen in mijn been door een hernia. Ik verwachtte geen wonderen, maar het werkt wonderwel!''
  S. Devriendt

1 van 3
Charlotte Labee ervaart het Flowee Spijkermat kussen

Spijkermat voor nek en schouders

Verminder hoofdpijn en verlicht stijve nek- en schouders met ons spijkermat kussen. Het kussen is gevuld met natuurlijk boekweitkaf en past zich perfect aan elk lichaam aan.

Gebruik het kussen op de bank of in een stoel en neem het gemakkelijk mee in een van onze speciale draagtassen. Ideaal voor op het werk of op vakantie, en natuurlijk een perfecte aanvulling op de Flowee Spijkermat.

⏱️ We raden aan om het spijkermat kussen minimaal 20 minuten te gebruiken voor het beste resultaat.

Rol langzaam met je hoofd van rechts naar links om de intensiteit te vergroten, de doorbloeding te stimuleren en ervaar nog meer ontspanning in de spieren. Voeg deze eenvoudige beweging toe aan je gebruik van het spijkermat kussen en geniet van extra ontspanning en verlichting van spanning in de nek- en schouders.

Tip: Met de rits kun je de vulling aanpassen voor de gewenste hoogte en intensiteit.

Koop hier jouw spijkerkussen

Inzetbaar bij: Nek- en schouderklachten, (spannings-) hoofdpijn en/of migraine, stijve spieren, whiplash, frozen shoulder

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Na een instapmodel (ander merk) te hebben geprobeerd nu de ECO mat besteld. Deze ligt veel steviger en is qua maat prettiger. Vanwege long covid klachten een aanrader om je lichaam meerdere keren per dag intense ontspanning te geven!Zorgt er ook voor dat je dieper slaapt. En rug, schouder, nekklachten worden aanzienlijk minder of verdwijnen.''
  Sanne

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Als kadootje voor mezelf gekocht, voor de laatste trap naar ontspanning. Altijd spannend als je het nooit geprobeerd hebt, maar wauw! Ik lig er met stijve nek/schouder spieren op en voel me herboren als ik eraf kom. Het kussen is ook een hele waardevolle toevoeging. Ik voel door warmte, lichte tinteling dat het werkt voor mijn lichaam. Een onmisbaar begin van de dag van stevige kwaliteit. En hij gaat sowieso mee als ik straks 2 maanden op kampeertrip ga!''
  Sara Snel

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Inmiddels heb ik 2 x de flowee mat. Door ze achter elkaar te leggen doe ik mijn rug of buik tegelijkertijd met mijn benen. En wauw, wat een ontspannende werking! Ik slaap beter, heb mieer energie en ik zie ook dat mijn cellulitis vermindert is! De Flowee matten en kussen is mijn beste aankoop van het jaar!''
  Areke van Tuijl

1 van 3
Voeten met roze nagellak op een Flowee mat

Spijkermat voor voeten & benen

Onze voeten bevatten talloze drukpunten die volgens de Chinese geneeswijzen in verbinding staan met ons gehele lichaam, inclusief al onze organen. Staande op de mat kan je nieuwe energie geven en helpen bij diverse klachten. De spijkermat wordt vaak gebruikt als aanvulling op een voetreflexologie-behandeling.

Daarnaast kan je ook met de benen op de mat gaan liggen. Zeer effectief voor na het sporten, bij onrustige benen of voor de verbetering van de huid.

⏱️ Na slechts 10 minuten staan op de spijkermat merk je al een verschil.

Tip: Bouw het gebruik rustig op. Begin door op een bank of stoel te zitten en leg de spijkermat onder je voeten. Oefen langzaam druk uit door ze heen en weer te bewegen. Vervolgens kun je geleidelijk op de spijkermat gaan staan en ook hier de druk langzaam verplaatsen. Ontdek wat voor jou prettig aanvoelt. (Bij het eerste gebruik van de mat met je voeten, draag dan een paar sokken!)

Ontdek hier onze kleine spijkermat

Inzetbaar bij: pijnlijke en vermoeide voeten, neuropathie, wintertenen en hielspoor

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  Wij hebben de mat al een aantal keren gebruikt bij pijnlijke en stijve spieren. Eerst even pijnlijk, maar dat gaat weer weg, dan ontspanning en warmte. Maar rustig opbouwen. Mijn man gebruikt de kleine mat om op te staan. Hij heeft een aantal jaren een hernia operatie gehad met als gevolg dat hij op bepaalde plekken weinig gevoel heeft in zijn voeten/kuiten. Hij geeft aan dat hij toch een warme tinteling voelt na op de mat gestaan te hebben en dat voelt goed. Wij raden de relaxset pro van harte aan! Wat een prachtige set! Kwalitatief hoogwaardige materialen.

  Renate
  Geverifieerde review: 12-04-2024

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  Beste aankoop van het jaar! Geeft veel ontspanning en je hele systeem komt er door tot rust. Hierdoor val je heerlijk ontspannen in slaap. Ik heb verschillende merken uitgeprobeerd maar de FLOWEE kokosvezel is echt mijn favoriet door de kwaliteit en stevigheid. De mat helpt mij ook enorm bij het afkicken van emotie eten. Wanneer ik nu trek heb ga ik in plaats van te eten een paar minuten met blote voeten op de spijkermat staan. Dit zorgt voor afleiding en geeft een positieve en ook nog eens gezonde prikkel.

  Paula Wijnhoven
  Geverifieerde review: 11-01-2024

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  Snelle levering, de bestelling was zo in huis. In het begin erg wennen maar ben er heel erg blij mee! Kan echt ontspannen door op de spijkermat te gaan liggen, zowel gebruik ik het voor de rug, voeten, nek als op de buik. Het geeft een goed effect en ben erg blij met de aankoop!

  Lotte
  Geverifieerde review: 23-10-2023

1 van 3
Dame liggend met de buik op een spijkermat op houten vloer

Spijkermat voor buik

Voor verlichting van buikpijn, een opgeblazen gevoel, menstruatieklachten, of om je spijsvertering een boost te geven, kun je met je buik op de mat gaan liggen. Leg de spijkermat in de breedte op de grond of op een bed. Ga voorzichtig met je buik op de mat liggen en plaats je armen onder je hoofd ter ondersteuning. Richt je op je ademhaling en laat je lichaam ontspannen op de mat, wat zorgt voor totale ontspanning.

⏱️ Gebruik de mat voor minimaal 10 minuten.

Tip: Het kan prettig zijn om een dun laagje kleding te dragen.

Bekijk hier alle Flowee spijkermatten

Inzetbaar bij: buikpijn, darmproblemen, menstruatieklachten

Veelgestelde vragen over de spijkermat

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat is een katoenen mat met daarop allemaal scherpe uiteinden. Deze uiteinden prikken in de huid wanneer je op de mat gaat liggen. Een spijkermat wordt ingezet voor veel verschillende doeleinden, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de ontspanning voor een relaxed en gelukkig leven.

Wat doet een spijkermat?

Een spijkermat activeert het parasympathische zenuwstelsel van het lichaam dat zorgt voor rust, ontspanning en herstel. Wanneer je op de mat gaat liggen, ervaar je binnen enkele minuten een diepe ontspanning en neemt de stress en spanning in het lichaam af.

Door deze diepe ontspanning zal je merken dat je gemakkelijker en dieper in slaap valt. Je wordt hierdoor uitgerust wakker. Daarnaast activeert de spijkermat gelukshormonen endorfine en oxytocine door de pijnprikkel die je in het begin kan ervaren. Deze hormonen zorgen er ook wel voor dat je jezelf extra relaxed gaat voelen.

Een spijkermat wordt ook wel acupressuur mat, spijkerbed of acupunctuur mat genoemd. En dat is niet voor niks. De scherpe uiteinden drukken op acupressuurpunten in het lichaam. Hiermee wordt de mat ook ingezet om de gezondheid te verbeteren en pijn te verlichten.

Is een spijkermat goed voor je?

Het gebruik van de spijkermat kan goed zijn om beter te ontspannen, spierspanning te verlichten, stress te verminderen of de slaapkwaliteit te verbeteren. Veel Flowee spijkermat gebruikers geven aan dat ze makkelijker en beter kunnen ontspannen door de spijkermat. Waardoor ze sneller in slaap vallen en ook dieper slapen. Daarnaast wordt door de spijkermat ook de doorbloeding geactiveerd en afvalstoffen beter afgevoerd.

Waar helpt een spijkermat tegen?

Een spijkermat helpt bij het verbeteren van de ontspanning en bij diverse problemen zoals slecht slapen, vermoeide en stijve spieren, burn-out en stress, hoofdpijn en (chronische) pijnklachten. Zoals:

 • Rugklachten
 • Fibromyalgie
 • Nek- en schouderklachten
 • Reumatische klachten
 • Pijnlijk of vermoeide voeten
 • Migraine en (spannings)hoofdpijn

Hoe werkt een spijkermat en wat zijn de voordelen?

Het principe achter de spijkermat is gebaseerd op acupressuur, een traditionele Chinese geneeskunde die druk uitoefent op specifieke punten in het lichaam om de gezondheid te bevorderen en pijn te verlichten. De voordelen zijn betere ontspanning, beter slapen, vermindering van pijnklachten en meer energie.

Wanneer je op de spijkermat gaat liggen komen de scherpe punten in contact met de huid. Deze druk activeert acupressuurpunten in het lichaam, stimuleert de doorbloeding en activeert de aanmaak endorfine en oxytocine, wat kan helpen bij vermindering van pijn en stress. Endorfine heeft namelijk een pijnstillend effect en kan de waarneming van pijn verminderen.

Het principe achter de spijkermat is gebaseerd op acupressuur, een traditionele Chinese geneeskunde die druk uitoefent op specifieke punten van het lichaam om de gezondheid te bevorderen en pijn te verlichten. Dit is hoe een spijkermat doorgaans werkt.

Hoe gebruik je een spijkermat?

De spijkermat wordt voornamelijk gebruikt in bed voor het slapen gaan. Het advies is om met de blote huid op de mat te gaan liggen zodat de uiteinden van de spikes in de huid van de rug drukken en de verschillende acupressuurpunten stimuleren. Daarnaast kan je de spijkermat op verschillende manieren gebruiken door erop te zitten of staan. 

De mat activeert het parasympathische zenuwstelsel, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Daarnaast worden de energiebanen gestimuleerd door de verschillende acupressuurpunten.

Hoe gebruik je een spijkermat voor je rug?

De meeste spijkermatgebruikers leggen de mat op een bed en gaan er met de blote rug op liggen. Door het matras vormt de mat zich mooi naar het lichaam. In een tijd waarin we veel zittend werk doen is de spijkermat een uitkomst om de doorbloeding in de rugspieren te stimuleren. In het begin ervaar je een pijnprikkel die al snel over gaat in een warm en relaxed gevoel. Een uitkomst bij rugklachten. 

Hoe gebruik je een spijkermat voor je nek en schouders?

Je kan de spijkermat over het kussen van een bed heen leggen zodat deze goed in de nek/schouders aansluit. Of gebruik hiervoor het speciaal ontworpen spijkermat kussen. Je kan deze ook tegen een bank of stoel aan leggen en jezelf langzaam achterover laten zakken tegen het kussen of een mat aan. 

Door de vulling van natuurlijk boekweitkaf kan je het kussen zelf in hoogte afstellen. Hierdoor is het kussen voor iedereen geschikt en extra comfortabel.

Hoe gebruik je een spijkermat voor je voeten en benen?

Wanneer je de spijkermat voor de voeten wilt en benen wilt gebruiken kan dat op verschillende manieren. Je kan op de spijkermat gaan staan of je kan de mat onder de benen leggen. In dit geval kan het fijn zijn om een kussen onder de mat te leggen om de druk te vergroten. 

Bij Flowee vind je een uitgebreid blog waarin we je stap voor stap meenemen hoe je de spijkermat kan gebruiken voor de voeten en benen. Je leest het artikel hier.

Hoe gebruik je een spijkermat voor je buik?

Leg de spijkermat in de breedte op de grond of op een bed. Ga voorzichtig met je buik op de mat liggen en plaats je armen onder je hoofd ter ondersteuning. Richt je op je ademhaling en laat je lichaam ontspannen op de mat, wat zorgt voor totale ontspanning. ⏱️ Gebruik de mat voor minimaal 10 minuten.

Hoe lang gebruik je een spijkermat?

Hoe lang je een spijkermat moet gebruiken is per persoon verschillend. En dit kan ook per dag verschillen. De meeste gebruiken de spijkermat voor het slapen gaan en liggen er dan 10-30 minuten op en enkele gebruikers slapen de hele nacht op de spijkermat. Het kan zijn dat het de ene dag wat langer duurt voordat je ontspannen bent, omdat je deze dag bijvoorbeeld wat drukker bent geweest. Een andere dag val je misschien wel in slaap op de spijkermat.

Hoe vaak gebruik je een spijkermatje?

Je mag een spijkermat net zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Vele gebruiken deze ¾ per week tot dagelijks. Sommige gebruiken de mat zelfs meerdere keren op een dag. Je kunt de spijkermat gebruiken in de ochtend als energizer of in de avond om de dag af te sluiten. Bij pijn- of stressklachten kan het zijn dat je meerdere keren per dag behoefte hebt aan de spijkermat. Gebruik de spijkermat vooral wanneer jij daar behoefte aan hebt. 

Wanneer een spijkermat niet gebruiken?

Op internet vind je veel uiteenlopende adviezen wanneer je een spijkermat niet mag gebruiken. Hieronder vind je onze adviezen omtrent het gebruik van de spijkermat. Bij twijfel adviseren we altijd om een behandelend arts om advies te vragen.


Bij bloedstollingsproblemen

Wanneer je de spijkermat gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart harder pompen. Dit kan van invloed zijn bij bloedstollingsproblemen zoals trombose. Dit kan gevaarlijk zijn en daarom wordt het gebruik van de spijkermat afgeraden. Wil je de spijkermat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts!

Als de arts akkoord is en je maakt gebruik van bloedverdunners zorg dan dat je voorzichtig op de mat gaat liggen, en er ook weer voorzichtig af gaat. Dit ter voorkoming van krassen of wondjes.

Bij hartproblemen

Wanneer je de spijkermat gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart ook wat harder pompen. Dit kan gevaarlijk zijn bij hartproblemen en daarom wordt het gebruik van de spijkermat afgeraden. Wil je de spijkermat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts.

Bij zwangerschap

Op het lichaam zitten een aantal drukpunten die een bevalling kunnen opwekken. Het gebruik van de spijkermat tijdens een zwangerschap is te weinig onderzocht om te bepalen of dit gevaarlijk is. Daarom is het gebruik van de spijkermat tijdens een zwangerschap op eigen risico. Meer informatie hierover vind je in ons uitgebreide blog: Mag je de spijkermat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Bij moedervlekken

In principe kan je de spijkermat zonder problemen gebruiken. Wel is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met moedervlekken die bijvoorbeeld wat verder van de huid af liggen. In dit geval is het verstandig om deze te beschermen met bijvoorbeeld een pleister, zodat je deze niet beschadigt.

Kun je slapen op een spijkermat?

Slapen op de spijkermat is niet ongebruikelijk. Door de ontspannende werking van de spijkermat kan het namelijk gebeuren dat je in slaap valt. Veel van onze gebruikers worden na een tijdje wakker wanneer ze gaan draaien in hun slaap. De nieuwe pijnprikkel zorgt er dan voor dat je ontwaakt. Sommige gebruikers slapen de hele nacht op de spijkermat.

Wat is het verschil tussen een spijkermat en acupressuur mat?

Er zijn geen verschillen tussen een spijkermat en een acupressuur mat. Deze twee termen zijn exact hetzelfde en worden veel door elkaar heen gebruikt. We hebben er een uitgebreid blog over geschreven: Spijkermat of Acupressuur mat: wat is het verschil?

Doet een spijkermat pijn?

Het ervaren van pijn bij het gebruik van een spijkermat kan sterk variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen vinden de sensatie onaangenaam, vooral in het begin, terwijl anderen het als ontspannend of verlichtend ervaren.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de pijnprikkel zijn: individuele gevoeligheid, gewenning, positie, de intensiteit door het gebruik van verschillende ondergronden en de tijd dat je op de mat ligt.

Begin geleidelijk de tijd op de mat te verlengen wanneer je begint met het gebruik ervan. Wellicht wil je eerst beginnen met een dun shirtje aan. Wanneer je een spijkermat besteld, ontvang je altijd een uitgebreide gebruiksbeschrijving met meer tips.

Waar komt de spijkermat vandaan?

Vroeger lagen de fakirs uit het oude India ook al op spijkerbedden, de moderne spijkermat komt van dit idee vandaan. Traditioneel werd de spijkermat gebruikt om de geest te zuiveren en verder te gaan dan de emotie van pijn.

In de jaren 70 ontwikkelde een Russische arts de eerste spijkermat zoals wij deze nu kennen. Deze arts baseerde het gebruik van de spijkermat op de principes van acupressuur, bekend van de Chinese geneeskunde. Acupressuur is het stimuleren van specifieke punten op het lichaam, bekend als acupressuurpunten, om de energiestroom te bevorderen en de gezondheid te verbeteren.

Is een spijkermat duurzaam?

Lang niet alle spijkermatten zijn even duurzaam. Het is daarom ook belangrijk om goed te kijken naar de materialen, het productieproces, de kwaliteit en het bedrijf dat de spijkermatten verkoopt. Zo krijg je bij Flowee altijd 5 jaar garantie omdat wij overtuigd zijn van onze kwaliteit. Wanneer je een Flowee spijkermat koopt, dan weet je zeker dat deze jaren mee gaat! Daarnaast streven we er altijd naar om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Wil je meer weten over de kwaliteit van de spijkermat? Lees dan ons blog: Spijkermat kopen? Let op kwaliteitsverschillen!