Zo gebruik je de spijkermat!

De meest gebruikelijke manier om de spijkermat te gebruiken is er door met jouw rug op de mat te gaan liggen. Op deze manier is jouw lichaam in rust en zal je sneller in een volledige ontspanning terecht komen. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je de spijkermat kunt gebruiken voor jouw rug.

Daarnaast kan je de spijkermat ook op andere manieren inzetten. Deze vind je verderop op deze pagina. Ook benoemen we de voordelen als je de spijkermat op de verschillende manieren gebruikt. 

Gebruik de spijkermat voor jouw rug en ervaar direct de ontspanning!

Ervaar de Flowee spijkermat

De spijkermat wordt veel gebruikt voor een goede lichamelijke en mentale ontspanning. De voordelen hiervan zijn beter slapen, meer rust, meer energie en een sneller herstel van het lichaam (activatie van het para-sympathische zenuwstelsel). Ook kan je de spijkermat op deze manier inzetten bij rugklachten, stijve spieren, pijnlijke nek- en schouders, reumatische klachten en o.a. fibromyalgie.

Wanneer je net begint met de spijkermat adviseren wij het gebruik rustig aan op te bouwen. Luister altijd goed naar jouw lichaam. Begin eerst met een paar minuten en verleng dit zodra het goed voelt. Voor een optimaal resultaat adviseren wij de spijkermat minimaal 10-20 minuten te gebruiken. Langer mag ook, het kan zijn dat je op de mat in slaap valt.

Stap 1: Ga voor de mat zitten en rol langzaam met je rug op de mat.
Verdeel het gewicht gelijkmatig. Voor het beste resultaat gebruik je de mat direct op de blote huid. Om te wennen aan de spijkermat kun je beginnen met een dunne laag kleding te dragen tot je gewend bent.

Stap 2: Focus op jouw ademhaling.
Ervaar wat er in jouw lichaam gebeurt. In het begin kan je een pijnprikkel ervaren. Jouw lichaam maakt endorfine en oxytocine (twee gelukshormonen) aan. Heb vertrouwen, binnen enkele minuten zal deze 'pijnprikkel' afnemen en wordt je langzaam helemaal relaxed. 

Stap 3: Geniet van de ontspanning.
Binnen enkele minuten zal je lichaam warm worden, de doorbloeding wordt geactiveerd en de spieren ontspannen. Het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam wordt geactiveerd en afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd. Geniet van de ontspanning net zolang als dat voor jou goed voelt. 

Tip: Ben je bang dat je in slaap valt op de spijkermat? Zet een wekker!

Tamara van Flowee met een grijs witte spijkermat

Wat gebeurt er?

⏱️ 0-20 sec. Oh dit doet zeer! Moet dit nu zo fijn zijn? Die spijkertjes zijn echt scherp!

⏱️ 20-60 sec. Je lichaam stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat het warm wordt op de plek waar je de mat gebruikt.

⏱️ 1-2 min. De pijnprikkel en de warmte zorgen ervoor dat het eerst kan aanvoelen alsof je bent verbrand door de zon. Focus op jouw ademhaling en houd vol.

⏱️ 2-6 min. Er kan een tintelend gevoel ontstaan, soms ook jeuk.

⏱️ 6-8 min. Jouw natuurlijke lichaamsontspanning neemt het over. Het relaxen kan beginnen.

⏱️ 8-20 min. De natuurlijke doorbloeding is gestimuleerd, je spieren zijn ontspannen, de spanning gaat langzaam jouw lichaam uit. Er ontstaat een ontspannen en relaxed gevoel!

Ontdek het nu zelf!

Video: Hoe werkt de spijkermat en wat zijn de voordelen?

Marianne Honkoop van My personal fitnesscoach op een Flowee spijkermat

Waar en wanneer gebruik je de spijkermat?

Je kan de de spijkermat overal gebruiken, zoals in bed, in een stoel, op de bank of op de grond. Waar je de mat gebruikt bepaalt ook de intensiteit. Hoe harder de ondergrond, hoe hoger de intensiteit van de spijkermat. De spijkermat wordt veel gebruikt voor het slapen, aan het begin van de dag, na een drukke dag om thuis te ontladen, tijdens yoga of in de stoel als je aan het werk bent. Ook kan je erop staan tijdens het werk of neem de mat of het kussen mee tijdens een lange autorit of vliegreis. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Koop hier jouw Flowee spijkermat

Op welke manieren kan ik de spijkermat gebruiken?

De spijkermat kan je voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Niet alleen wordt deze als ontspanning ingezet maar ook bij diverse (pijn-) klachten. Je kan de mat dan ook op verschillende manier inzetten. Voor de rug, buik, benen en billen. Ook vind je in onze collectie een speciaal model voor de voeten en een kussen voor de nek en schouders.

Je kan de producten altijd zo inzetten in waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Roel van Regie over eigen leven op een de Flowee acupressuurmat

Rug

De meest populaire manier voor het gebruik van de mat is meteen ook onze favoriet! Je gaat met de rug op de spijkermat liggen zodat je lichaam ook gelijk in een ontspannen houding komt.

Veel spanning wordt opgeslagen in de rug, nek- en schouders. Wanneer je op de spijkermat ligt prikken de scherpe uiteinden in de zenuwuiteinden van de huid. De doorbloeding wordt geactiveerd, afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd, de spieren worden warm en raken ontspannen.

Als je op de spijkermat ligt ervaar je in het begin een 'pijn'-prikkel. Jouw aandacht wordt even helemaal naar de mat getrokken. Onbewust raakt je hoofd leeg en maakt je lichaam endorfine en oxytocine aan. Twee natuurlijke gelukshormonen die zorgen voor een ultiem relaxgevoel.

De spijkermat wordt op deze manier met veel succes toegepast bij verlichting van fysieke en mentale ongemakken.

⏱️ We raden je aan om de spijkermat minimaal 20 minuten te gebruiken voor het beste resultaat.

Ontdek de Flowee spijkermat

Inzetbaar bij: Rugpijn & -klachten, waaronder spit en hernia, slaapproblemen, stijve spieren, weinig energie, stress, betere ontspanning, chronische- en reumatische pijn, fibromyalgie, autisme, AD(H)D

Tip: Gebruik de spijkermat i.c.m. het kussen voor nog meer ontspanning in de nek en schouders. En ter vermindering van (spannings-) hoofdpijn.

Staand met voeten op een Flowee spijkermat

Voeten

In onze voeten zitten heel veel drukpunten die, volgens de Chinese geneeswijzen, in verbinding staan met ons hele lichaam. Waaronder alle organen. Staan op de mat kan je nieuwe energie geven en helpen bij verschillende klachten. De spijkermat wordt veel ingezet als verlengstuk van een voetreflexologie-behandeling.


⏱️ Wanneer je op de spijkermat gaat staan merk je al bij 10 minuten verschil.

Ontdek hier onze kleine spijkermat

Inzetbaar bij: pijnlijke en vermoeide voeten, wintertenen en hielspoor

Tip: Bouw het gebruik rustig aan op. Ga eerst op een bank of stoel zitten en leg de spijkermat onder de voeten. Oefen langzaam druk uit door deze heen en weer te bewegen. Ga dan langzaam op de spijkermat staan. Ook hier kan je langzaam de druk verplaatsen. Kijk wat voor jou prettig aanvoelt.

(Wanneer je de eerste keer met jouw voeten op de mat gaat staan, draag dan een paar sokken!)

Charlotte Labee op een Flowee Spijkermat kussen

Nek en Schouders

Heb je last van hoofdpijn of stijve nek- en schouders dan kan je hiervoor ons spijkermat kussen gebruiken.

Het kussen is gevuld met natuurlijk boekweitkaf en vormt perfect naar elk lichaam. Door de rits kan je de vulling eruit halen en het kussen eenvoudig in hoogte en insentiteit bepalen.

Het kussen kan je gebruiken wanneer je op de bank zit of in een stoel. Neem het kussen mee in een van onze speciale draagtassen. Ideaal om mee te nemen naar je werk of op vakantie. En is natuurlijk een perfecte aanvulling op de Flowee Spijkermat.

Koop hier jouw spijkerkussen

Inzetbaar bij: Nek- en schouderklachten, (spannings-) hoofdpijn en/of migraine, stijve spieren, whiplash, frozen shoulder

Tip: Rol langzaam met je hoofd van rechts naar links om de intensiteit te vergroten, de doorbloeding te stimuleren en ervaar nog meer ontspanning in de spieren.

Dame liggend met de buik op een Flowee Spijkermat

Buik

Wanneer je last hebt van buikpijn, een opgeblazen gevoel, menstruatieklachten of als je de spijsvertering een boost wilt geven ga dan met je buik op de mat liggen.

Leg de spijkermat in de breedte op de grond of in een bed. Ga er met je buik voorzichtig op liggen en leg je armen onder jouw hoofd ter ondersteuning.

Focus op de ademhaling en laat je lijf goed rusten op de grond. Dit zorgt namelijk voor totale ontspanning.

Bekijk hier alle Flowee spijkermatten

Inzetbaar bij: buikpijn, darmproblemen, menstruatieklachten

Tip: Het kan hierbij fijn zijn om een dun laagje kleding te dragen.

Extra tips voor nog meer ontspanning!

✓ Vind je het kussen te hoog? Haal er dan wat vulling (boekweitkaf) uit zodat je deze naar eigen wens in hoogte kan aanpassen. Leg eventueel een stukje stof tussen jouw hoofd en het kussen voor minder intensiteit.

✓ Drink voldoende water! Door de spijkermat komen er sneller en meer afvalstoffen vrij. Belangrijk om deze goed af te voeren, drink daarom voldoende! Het kan zijn dat je anders last krijgt van hoofdpijn of stijve spieren.

✓ Ga je op vakantie en kan je niet zonder de Flowee spijkermat? Neem deze dan mee in de speciale opbergtas. Ga je vliegen? Haal dan eventueel de vulling uit je mat en/of kussen zodat deze makkelijker in de koffer past!

✓ Ben je bang dat je in slaap valt op de spijkermat? Zet een wekker!