Waarom heb je endorfine nodig en hoe kan de spijkermat hierbij helpen?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van endorfine. Dat fijne stofje wat je lichaam aanmaakt wanneer je chocolade eet, als je lacht of wanneer je een intiem moment beleeft. Of misschien heb je een hardloper wel eens horen praten over een runners high. Niet voor niks staat endorfine ook bekend als het gelukshormoon. Maar wat is endorfine nou precies? Hoe maakt je lichaam dit stofje aan en wat zijn de risico’s als je hiervan te weinig hebt? In dit blog geven we je antwoord op deze vragen. En delen we tips over hoe je de productie van endorfine kunt stimuleren. En welke rol de spijkermat hierin heeft.

Bekijk hier de Flowee spijkermat

Wat is endorfine?

Endorfine is een natuurlijke stof in onze hersenen, ook wel een neurotransmitter genaamd. Ons lichaam is in staat om dit stofje zelf aan te maken wanneer we iets doen waarvan we van genieten zoals het eten van een heerlijke maaltijd, als we lachen, wanneer we verliefd zijn, bij pittig eten of als we intieme momenten beleven. Maar ook wanneer we iets doen wat ons voldoening geeft zoals bij lichamelijke inspanning. Endorfine kan ons een gelukkig, ontspannen en zelf euforisch gevoel geven. Denk maar aan het gevoel dat je ervaart bij verliefdheid of na een flinke work-out. 

Daarnaast heeft endorfine een positief effect op onze weerstand en is het in staat om angst en stress te verminderen. Daarom wordt endorfine ook wel het gelukshormoon genoemd. Door dit fijne gevoel kan endorfine verslavend zijn! Naast geluk, staat endorfine ook bekend om zijn pijnstillende eigenschappen. Wanneer we pijn ervaren, produceert ons lichaam endorfine om die pijn te verminderen.

Te kort aan endorfine door stress

In stressvolle situaties maakt ons lichaam cortisol aan. Superfijn want dit hormoon zorgt ervoor dat we kunnen reageren in stressvolle en levensbedreigende situaties. Dit hormoon kan niet aangemaakt worden als we endorfine aanmaken (dus in fijne en leuke momenten). Maar werkt dus ook andersom. Het is dus van belang om te zorgen voor een goede balans. Wanneer we deze balans kwijt zijn lopen we het risico om een endorfine tekort te krijgen en een overproductie van cortisol.

In onze huidige maatschappij ervaren de meeste van ons meer stress dan goed voor ons is. Dit komt grotendeels door de vele prikkels die we gedurende dag te verwerken hebben. Tijd voor ontspanning en voor leuke dingen lijken we niet of nauwelijks meer te hebben. We nemen er simpelweg minder tijd voor of we ontspannen op de ‘verkeerde’ manier. Met als resultaat dat je het gevoel hebt continu aan te staan en overprikkeld te zijn. Het is dus belangrijk om voldoende te ontspannen.

Als ons lichaam continu cortisol aanmaakt dan kan deze ook geen serotonine aanmaken. Ook wel onze natuurlijke antidepressiva. Gevolg dat je depressieve gevoelens kunt krijgen, moeilijker kunt slapen, vergeetachtig kan zijn, lusteloos of onrustig. Je hebt steeds minder energie en motivatie om dingen te doen waar je jezelf goed bij voelt en het risico op een burn-out neemt toe.

Gelukkig kan je de aanmaak van endorfine stimuleren waaronder met een spijkermat. Hieronder delen we enkele tips.

Ontdek hier de spijkermat

Hoe kun je de aanmaak van endorfine stimuleren?

Er zijn gelukkig veel (natuurlijke) manieren om de aanmaak van endorfine te stimuleren. Vind een manier die bij jou past en probeer deze toe te voegen aan jouw dagelijkse routine waardoor het een automatisme wordt.

  • Daglicht

    Uv-straling zorgt voor een flinke endorfine boost. Belangrijk dat de zon direct op onze huid terechtkomt. Ga dus na het wakker worden naar buiten met je gezicht in de zon. Dit is ook nog eens goed voor de aanmaak van vitamine D, wat een positief effect op je slaap/waak ritme heeft. Maximaal 20 minuten in de ochtendzon is al voldoende!

  • Seks

    Bij verliefdheid, een zoen of een stevige knuffel maak je al endorfine aan. Vooral bij het echte verliefde gevoel zal je waarschijnlijk de hele dag met een grote glimlach rondlopen. Tijdens een orgasme wordt endorfine in overvloed aangemaakt.

  • Lachen of huilen

    Twee uiterste waarvan je huilen misschien niet meteen in associatie met endorfine zou brengen. Huilen is een ontlading vanuit een emotie wat achteraf vaak een voldaan gevoel geeft. Wat de aanmaak van endorfine verklaart. Wij zijn van mening dat een emotie uiten altijd goed is. Volgens de wetenschap kan een emotie maximaal 90 seconden duren. Dus even huilen is goed om je emoties de ruimte te geven en deze niet op te kroppen. Want anders bestaat de kans dat je hier later alsnog last van gaat krijgen. Dus een volgende keer dat je wilt huilen of je een kind ziet huilen. Laat het maar lekker gaan! Blijf alleen niet te lang in de emotie hangen ;). Vaak zijn het onze gedachten over de situatie wat ervoor zorgt dat we de emotie blijven voelen.

    Zoals je misschien al wel verwacht stimuleert lachen de productie van endorfine. En omdat lachen aanstekelijk werkt kunnen wij het alleen maar aanmoedigen om naar een goede cabaretvoorstelling te gaan of met iemand een komedie film te kijken!

  • Voeding

    Het eten van pittig eten heeft een positief effect op de aanmaak van endorfine. De volgende keer toch de rode peper door de nasi doen kan wel eens positief uitwerken. In rode pepers zit namelijk een stofje dat een pijnprikkel naar onze hersenen geeft. Waardoor je hersenen vervolgens weer endorfine aanmaken.

    Als we een tekort van endorfine hebben dan neemt de behoefte naar suiker en vet ook toe. Grote kans dat je ’s avonds op de bank ploft en je trek krijgt in chocolade of chips. Op kort termijn zorgt dit eten voor een fijn gevoel. Het risico is wel dat je er te veel van eet waardoor je er op langer termijn niet zo blij van wordt!

  • Mediteren & positief denken

    De kracht van gedachten. Alleen al denken aan een fijne herinnering zorgt al dat ons brein endorfine aanmaakt. Hierbij helpen dus positieve gedachten of een fijne (geleide) meditatie waarbij je jouw gedachten naar iets positiefs stuurt.

  • Muziek luisteren & dansen

    Het luisteren naar fijne muziek heeft ditzelfde effect. Ga je er dan ook nog eens bij dansen dan ontstaat er ook nog een voldaan gevoel. Een dubbele boost voor je endorfine!

Hoe werkt endorfine in het lichaam en hoe zorgt deze voor pijnverlichting?

Een neurotransmitter, zoals endorfine, is een stofje in onze hersenen dat in staat is om een boodschap van de ene zenuwcel naar de andere over te brengen. En worden ook wel de boodschappers van je hersenen genoemd. Wanneer je pijn ervaart wordt er binnen no time endorfine geproduceerd. Want dit bijzonder stofje heeft als mooie eigenschap dat deze pijnreceptoren in onze hersenen kunnen blokkeren waardoor we minder pijn ervaren. Een natuurlijk overlevingsmechanisme waartoe ons lichaam in staat is. Bijzonder hè?

Leuk om te weten is dat endorfine komt van het woord ‘endogeen’ (betekenis van binnenuit ontstaan) en ‘morfine’, het bekende pijnstillende medicijn. Dus, de volgende keer dat je jezelf per ongeluk aan een tafel stoot en je merkt dat de pijn al snel wegzakt, kan je jouw neurotransmitters bedanken voor hun pijnstillende kunstjes! 

Andere bekende neurotransmitters zijn ook wel dopamine en serotonine. Dopamine zorgt voor een opgewerkt gevoel en serotonine juist voor een kalmerende werking en regulatie van je emotie systeem.

Endorfine aanmaken met een Spijkermat: Pijn is fijn!

Wanneer je last hebt van pijnklachten of zelfs een neerslachtige stemming kan het fijn zijn om je endorfine een boost te geven. Het opzoeken van een pijnprikkel voor je brein kan hierbij succesvol werken. En dan juist een pijnprikkel waar jezelf niet te veel last hebt maar die wel zorgt voor een stijging in jouw endorfineniveau. En dat is nou precies waar een spijkermat jou bij kan helpen.

Wanneer je op de Flowee spijkermat gaat liggen prikken er meer dan 8800 scherpe uiteinden in de huid. In het begin ervaar je een (lichte) pijnprikkel. De scherpe punten van de spikes prikken in de huid en je lichaam stuurt meteen een signaal naar de hersenen om endorfine aan te maken. Het resultaat? Een heerlijk gevoel van ontspanning en geluk, alsof je je eigen kleine endorfine feestje hebt. Dus, terwijl je lekker op de spijkermat ligt en dat tintelende gevoel ondergaat, weet dan dat je lichaam hard aan het werk is om endorfine aan te maken! Daar komt ook wel de uitspraak pijn is fijn vandaan.

*Het is hierbij van belang dat je een kwalitatieve spijkermat gebruikt die zorgt voor het juiste effect! Niet alle spijkermatten hebben namelijk dezelfde kwaliteit. Lees hier meer over de kwaliteitsverschillen tussen de spijkermatten.

  • Review Ilse

    ''Super product! De ECO mat is een groot verschil met een matje van een ander merk die ik eerst had. Het lukt mij door de prikkel om dieperliggende spanningen los te laten. Je voelt de endorfine gewoon geboost worden!''

  • Review Sanne Jans

    ''Nu ik het kussen en de mat een paar keer gebruikt heb kan ik zeggen: ik ben fan! Zoals in de beschrijving staat: je moet de eerste minuten er even doorheen (spijkers liggen nou eenmaal niet lekker 😊), maar daarna verdwijnt de gevoeligheid, voel je het warm worden en begint de ontspanning. Hoofdpijn verdwijnt en mijn rugpijn is minder. Ik gebruik de mat voor het slapen gaan, dit zorgt ervoor dat ik beter en dieper slaap.''

  • Review Debby Nijenhuis

    ''Ik kamp al maanden met pijnklachten aan mijn schouder. Binnen een week (20-30 minuutjes per dag) zijn de klachten zo goed als weg. Totale ontspanning en ik kan mijn schouder weer pijnvrij bewegen. Ik kijk elke dag echt uit naar mijn half uurtje spijkermat. En hij wordt goed gebruikt, want onze 11-jarige prepuber gaat ook elke dag aan het eind van de middag even 'ontprikkelen' en ontspannen op de spijkermat. Geen moment spijt van deze aankoop dus.''

1 van 3

''De spijkermat, jouw nieuwe beste vriend voor natuurlijke ontspanning, heeft een geheime troef: het kan de natuurlijke aanmaak van endorfine in je lichaam een boost geven! ''

Bestel jouw Flowee spijkermat hier.

Endorfine en beweging, de natuurlijke 'Runner's High'

Misschien heb je wel eens gehoord van de "runners high" die mensen ervaren na het hardlopen. Dit gevoel van euforie en geluk wordt veroorzaakt door de vrijlating van endorfine in het lichaam. Het werkt als natuurlijke beloning van je lichaam voor fysieke inspanning. Dus hup die sportschoenen aan en gaan met die banaan!  

Tip: Gebruik de spijkermat na het sporten. Deze stimuleert de doorbloeding waardoor je sneller herstelt, de spierpijn vermindert en je jouw runners high nog even vast kunt houden. Win win dus ;).

Wanneer je begint met één van bovenstaande tips neem dan
niet te veel hooi op je vork en begin met één onderdeel waarmee je aan de slag gaat. Probeer een routine in je dagelijks ritme te vinden. Begin met kleine stapjes waardoor het vol te houden is en breid het dan langzaam uit. Weet dat ons brein even de tijd nodig heeft om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Conclusie: Het ontspannende effect van endorfine bij stress en chronische pijnklachten

Endorfine staat bekend om het fijne gevoel dat je ervan krijgt en maak je aan wanneer iets doet wat je een fijn of voldaan gevoel geeft. In onze drukke maatschappij waarin we altijd maar aan lijken te staan is het belangrijk om te zorgen dat er voldoende endorfine in ons lichaam geactiveerd wordt. Zorg er daarom voor dat je niet in de actie stand blijft staan maar plan voldoende tijd voor jezelf in waar je dus gelukkig van wordt! Ga jij aan de slag met een van bovenstaande tips?

Zorg goed voor jezelf!

Liefs,
Manon & Tamara

‘’A Flowee every day, keeps the doctor away‘’

Ontdek hier de voordelen