Endorfine: een gelukshormoon met een pijnstillende werking

Je hebt er vast wel eens van gehoord; het gelukshormoon endorfine. Misschien wist je al dat je dit hormoon aanmaakt tijdens het hardlopen, als je chocolade eet of wanneer je de liefde bedrijft. Het is een natuurlijk hormoon dat ons lichaam op deze momenten aanmaakt. Maar was is nu precies endorfine? Hoe maak je het aan als je op de spijkermat ligt? En waarom vinden we het nou zo fijn?

Betekenis endorfine

Endorfine, het klinkt misschien als een fancy woord, maar endorfine betekent eigenlijk gewoon ons "feel good" hormoon. Een stofje dat ons lichaam aanmaakt wanneer we leuke dingen doen, sporten of tijdens de seks. Dit stofje werkt als een interne beloning, waardoor we ons gelukkig, ontspannen en zelfs euforisch kunnen voelen. Daarom kan endorfine ook verslavend zijn.

Maar endorfine maakt ons niet alleen gelukkig, het staat ook bekend om zijn pijnstillende eigenschappen. Wanneer we pijn ervaren maakt het lichaam endorfine aan om de pijn te verminderen. Verderop in deze blog bespreken we ook hoe de spijkermat zorgt voor de aanmaak van dit gelukshormoon.

- Een ander gelukshormoon dat je misschien wel kent als het knuffelhormoon is Oxytocine. -

Foto van het brein als voorbeeld hoe endorfine wordt aangemaakt

Endorfine en geluk

Je kunt het hormoon endorfine zien als de kleine gelukspakketjes van ons lichaam. Wanneer we iets doen wat ons plezier geeft, zoals een stevige workout (ok, als je deze hebt afgerond 😉), genieten van een heerlijke maaltijd of gewoon knuffelen met een huisdier, worden deze hormonen vrijgegeven. Ze banen zich een weg door ons zenuwstelsel en zorgen voor een gevoel van euforie en welzijn. Geen wonder dat ze vaak "gelukshormonen" worden genoemd! Ze hebben de kracht om onze stemming te verbeteren, stress te verminderen en zelfs pijn te verminderen. 

Hoe werkt endorfine en pijnverlichting?

Kleine superhelden van ons lichaam, zo zou je endorfine ook wel kunnen noemen, dit hormoon heeft een geweldige kracht om pijn te bestrijden! Wanneer het in actie komt, kan endorfine onze pijnreceptoren in de hersenen blokkeren, waardoor we ons minder bewust worden van pijnsignalen. Dit betekent dat endorfine aanmaken letterlijk helpt om de pijn minder intens te voelen. Dus, de volgende keer dat je jezelf per ongeluk aan een tafel stoot en je je afvraagt waarom het niet zo pijnlijk aanvoelt als je had verwacht, kun je die endorfines bedanken voor hun pijnstillende kunstjes!

Endorfine aanmaken: pijn is fijn!

Wanneer je op de spijkermat gaat liggen prikken er meer dan 8800 scherpe uiteinden in de huid. In het begin ervaar je een pijnprikkel. De scherpe punten van de spikes prikken in de huid en je lichaam stuurt meteen een signaal naar de hersenen om endorfine aan te maken. Het resultaat? Een heerlijk gevoel van ontspanning en geluk, alsof je je eigen kleine endorfine-feestje hebt. Dus, terwijl je lekker op de spijkermat ligt en dat tintelende gevoel ondergaat, weet dan dat je lichaam hard aan het werk is om endorfine aan te maken! Daar komt ook wel de uitspraak pijn is fijn vandaan.

De spijkermat, jouw nieuwe beste vriend voor natuurlijke ontspanning, heeft een geheim wapen: het kan de natuurlijke aanmaak van endorfine in je lichaam een boost geven! Bestel jouw Flowee spijkermat hier.

Een vrouw ligt ontspannen op de spijkermat door de aanmaak van endorfine

Het ontspannende effect van endorfine bij stress en chronische pijnklachten

Endorfine staat bekend om zijn vermogen om een ontspannend effect te hebben, vooral wanneer het gaat om het verlichten van stress en chronische pijnklachten. Wanneer ons lichaam endorfine vrijgeeft, worden stressniveaus verminderd en komt er een gevoel van algehele rust en kalmte over ons heen. Dit heeft een directe invloed op ons zenuwstelsel, namelijk het activeren van ons parasympathische zenuwstelsel. Dit natuurlijke mechanisme werkt als een soort interne "feel-good" schakelaar die kan helpen om spanning te verminderen en ons lichaam in een staat van comfort en ontspanning te brengen, weg van de actieve stand van het sympathische zenuwstelsel. In onze moderne en hectische maatschappij kan het gebruik van een spijkermat deze schakelaar op een natuurlijke manier omzetten.

Hier komt het interessante deel: endorfine fungeert als de tegenhanger van cortisol, ons 'stresshormoon'. Stel je voor, terug in de oertijd, bijvoorbeeld wanneer we geconfronteerd werden met een sabeltandtijger. Op dat moment hielp cortisol ons om in deze stressvolle situatie te vechten of te vluchten. Ons lichaam schakelde over naar actiemodus, met ons sympathische zenuwstelsel in volle gang. Zodra het gevaar geweken was, trad endorfine in werking en werd ons parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit zorgde ervoor dat ons lichaam terugkeerde naar de ruststand. En dit is precies wat er ook gebeurt wanneer je op de spijkermat ligt. De mat kan helpen om dit natuurlijke proces te stimuleren en zo bij te dragen aan het verminderen van stress en het verlichten van chronische pijnklachten.

Daarnaast kunnen de kleine krachtpatsers, endorfines, zelfs pijnstillend werken bij chronische pijnklachten. Het is daarom ook belangrijk dat de spikes, op de spijkermat, van de juiste kwaliteit zijn zodat deze een pijnprikkel veroorzaken en zorgen voor de aanmaak van endorfine. Lees ook onze blog over de kwaliteitsverschillen.

De spijkermat eco set van Flowee op een bed

Endorfine en beweging, de natuurlijke 'Runner's High'

Misschien heb je wel eens gehoord van de "runners high" die mensen kunnen ervaren tijdens het sporten. Dit gevoel van euforie en geluk wordt veroorzaakt door de vrijlating van endorfine in het lichaam. Deze worden vaak beschouwd als de beloning van je lichaam voor fysieke inspanning. Ze verminderen dus niet alleen pijn, maar creëren ook een gevoel van welzijn en vreugde bij het sporten. Dus, als je die energieke boost en dat gelukzalige gevoel na een goede workout hebt ervaren, kun je dankzij endorfine de natuurlijke "runners high" omarmen.

Tip: Gebruik de spijkermat na het sporten. Deze stimuleert de doorbloeding waardoor je sneller herstelt, de spierpijn vermindert en je jouw runners high nog even vast kunt houden ;)

Wat onze klanten zeggen over de spijkermat:

Miranda over de Flowee spijkermat Eco Set Grijs-zeegroen:

‘’Een intense ervaring, zeker de eerste keren. Ondanks dat het oncomfortabel kan voelen, zeker in de gewenningsperiode, is het ook in het oncomfortabele zeer ontspannend! Het geeft een heerlijk gevoel van rust, ontspanning en even zijn.’’

Albert over de Flowee spijkermat Eco Set Grijs-wit:

‘’Onvoorstelbaar wat deze mat doet, het was de eerste paar keer even wennen. Maar nu geeft het veel ontspanning, het slapen gaat veel beter. Ook helpt het tegen mijn chronische pijnklachten. Super tevreden dus! Zelfs mijn huisgenoten maken er al gebruik van!’’

Sanne over de Flowee spijkermat Eco Set Groen-grijs: 

’De spijkermat is pijnlijk in het begin maar na een tijdje kunnen mijn vriend en ik niet meer zonder. Een gevoel van totale ontspanning en meditatie, wij zijn fan!’’

 Lees meer spijkermat ervaringen

Het belang van ontspannen

Zorg dat je lichaam niet in de actie stand blijft staan, verminder de stress en de cortisol in je lichaam door te ontspannen. Ga iets doen waar jij relaxed van wordt en wat de endorfines in je lichaam activeert. Zoals lachen, dansen, muziek luisteren, mediteren, positief denken of ga intensief bewegen! En gebruik als afsluiting van de dag de spijkermat voor het slapen gaan voor jouw dagelijkse dosis extra endorfines. 

WIST JE DAT?

Elke dag een uur bewegen gelijk staat aan antidepressiva?

Met dit in jouw achterhoofd maakt het de keuze om elke dag meer te gaan bewegen, vaker te lachen en jezelf meer de tijd te gunnen op de spijkermat snel gemaakt toch. Tóch?

Zorg goed voor jezelf!

Liefs, Manon & Tamara

 ‘’A Flowee every day, keeps the doctor away‘’

Bestel hier jouw Flowee spijkermat!

Manon en Tamara houden lachend 4 Flowee spijkermatten vast in een grasveld

 

Laatste update op 16 augustus 2023

Terug naar blog