Het gelukshormoon Endorfine

Endorfine een gelukshormoon met een pijnstillende werking

Endorfine, je hebt er vast wel eens van gehoord? Misschien wist je al dat je dit hormoon aanmaakt tijdens het hardlopen, als je chocolade eet of wanneer je de liefde bedrijft. Het is een natuurlijk hormoon dat je lichaam op deze momenten aanmaakt. Maar wat is dat nu precies endorfine? En waarom vinden we het zo fijn?

Natuurlijke pijnstiller

In de wetenschap wordt endorfine een neurotransmitter genoemd; simpelweg een boodschapper van het lichaam. Een natuurlijke stof dat je lichaam zelf aanmaakt op bepaalde momenten wanneer je jezelf lichamelijk inspant, specifiek eten, wanneer je verliefd bent of als je jezelf opwindt. Maar ook als je pijn ervaart maakt het lichaam deze neurotransmitter aan, want endorfine heeft namelijk een pijnstillend vermogen.

Gelukshormoon

Niet alleen heeft endorfine een pijnstillend vermogen je kan er ook een fijn en gelukkig gevoel door krijgen. Veel mensen herkennen dit bij het eten van chocolade. Hoewel dit eigenlijk alleen bij pure chocolade het geval is, hierbij is bewezen dat het lichaam daadwerkelijk endorfine aanmaakt. Andere herkennen het weer als een runners high. Het euforische gevoel nadat je een eind bent wezen hardlopen. Na inspanning maakt je lichaam meer endorfine aan waardoor je jezelf erg vrolijk kunt voelen. Herken je dat gevoel dat je geen zin hebt om te sporten? Maar als je eenmaal klaar bent ben je toch blij dat je het hebt gedaan. Niet voor niks staat endorfine, net als oxytocine, dus bekend als een zogenoemd ‘gelukshormoon’.

‘Pijn is fijn’

Op een Flowee spijkermat zitten meer dan 8800 scherpe uiteinden die in huid prikken wanneer je er met jouw rug op gaat liggen. Je kan jezelf voorstellen dat dit in het begin een onwennig en pijnlijk gevoel kan geven. Het lichaam gaat daarom endorfine aanmaken om het gevoel van pijn te bestrijden en dat is alleen maar fijn. Want de pijnprikkel verdwijnt op deze manier al snel en het fijne en gelukkige gevoel dat endorfine als bijwerking heeft maakt je relaxed. Daar komt ook wel de uitspraak pijn is fijn vandaan. Daarnaast wordt door de spijkermat ook de doorbloeding in het lichaam gestimuleerd, extra fijn wanneer je last hebt van spierpijn of stijve spieren.

Anti-stresshormoon

Endorfine is de tegenhanger van cortisol, een stresshormoon dat ons helpt in stressvolle situaties. Ontzettend handig voor wanneer we in gevaarlijke situaties komen. Als je kijkt naar de oertijd, waarin onze hersenen zijn ontstaan, was dat erg handig. Hierdoor konden we namelijk overleven.

In onze huidige maatschappij hebben we nog wel veel stress, maar niet in levensbedreigende vorm. We hebben meer stress dan in de oertijd. Dit komt onder andere door de druk die wij (onszelf) opleggen. Vele van ons maken dan ook teveel cortisol aan wat weer gevaarlijk is voor onze gezondheid. 

Daarom is het dus belangrijk om regelmatig te ontspannen! 

Lachen, positief denken, dansen, muziek, meditatie, intensief bewegen (sporten) kunnen net als het gebruik van de spijkermat de aanmaak van endorfine stimuleren. Waardoor je jezelf weer gelukkig en happy voelt! Gebruik dagelijks de spijkermat voor het slapen gaan voor jouw dagelijkse dosis endorfine!

‘’A Flowee every day, keeps the doctor away‘’

Koop hier jouw spijkermat!

 

WIST JE DAT?

Elke dag een uur bewegen gelijk staat aan antidepressiva?

Met dit in jouw achterhoofd maakt het de keuze om elke dag meer te gaan bewegen, lachen en tijd voor jezelf nemen is dan ook snel gemaakt. Toch?

Zorg goed voor jezelf!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.