Hoe kun je stress
verminderen?

Stress hoort bij het leven, maar als het te lang aanhoudt, kan het een behoorlijke tol eisen van je lichaam en geest. Gelukkig zijn er manieren om beter met stress om te gaan en meer ontspanning in je dagelijks leven te brengen. In dit blog duiken we dieper in wat stress precies is, wat het met je doet en – misschien nog wel belangrijker – hoe je zelf de regie pakt om stress te verminderen. Met praktische tips, waaronder de Flowee spijkermat, en fijne oefeningen helpen we je op weg naar meer rust en balans.

Wat is stress? En waarom is het belangrijk om het te verminderen?

Stress is de natuurlijke reactie van je lichaam op spanning, uitdaging of druk. Het helpt je scherp te blijven en in actie te komen wanneer dat nodig is. Iedereen ervaart dagelijks wel eens symptomen van stress. Een beetje stress is dus helemaal niet erg - het kan je zelfs motiveren. En het zorgt er ook voor dat we in gevaarlijke reacties in een split second kunnen reageren. Wanneer stress langdurig aanhoudt, kan het je uitputten en klachten veroorzaken zoals slapeloosheid, hoofdpijn, een verhoogde bloeddruk en zelfs een burn-out. Daarom is het zo belangrijk om signalen van stress op tijd te herkennen en je lichaam de ontspanning te geven die het nodig heeft.

Hoe kun je stress verminderen? 5 Tips!

Wil je direct aan de slag met meer ontspanning in je dag? Probeer dan deze eenvoudige, maar effectieve tips:

1. Ademhalingsoefeningen voor directe ontspanning

Deze ademhalingsoefening is een hele fijne en makkelijke voor je als je rustig wilt worden. Ademhaling zorgt ervoor dat je kalmeert als je stress hebt. De ademhaling is een gemakkelijke gratis tool dat je altijd bij de hand hebt. Bewust ademhalen helpt je om je hartslag te verlagen en je lichaam te kalmeren. Probeer deze oefening eens:

  • Adem vier seconden rustig in door je neus.
  • Houd je adem vier seconden vast.
  • Adem zes seconden langzaam uit door je mond.
  • Herhaal dit een paar minuten en voel hoe je lichaam ontspant.

2. Beweeg regelmatig voor een positieve boost

Lichaamsbeweging helpt om stresshormonen af te breken en maakt endorfines vrij, waardoor je je beter voelt. Dit hoeft niet intensief te zijn – een rustige wandeling, een paar stretch-oefeningen of een korte yogasessie kunnen al wonderen doen. Ga lekker dansen alsof er niemand kijkt ;). Of ga juist wel even helemaal los in de sportschool of maak een hardlooprondje door de natuur. Win-win, want de natuur werkt stress verlagend!

3. Creëer een rustgevende avondroutine

Een goede nachtrust is cruciaal om stress te verminderen. Vermijd schermen minstens een uur voor het slapengaan, lees een boek of neem een warm bad. Zet een fijne meditatie aan. Mindfulness en meditatie zijn namelijk bewezen technieken die helpen stress te verlagen. Er zijn veel verschillende soorten apps die je hiervoor kunt inzetten. Ook op youtube vind je verschillende video’s of op spotify. Weet dat er ook veel verschillende vormen van meditaties zijn. Vind iets dat bij je past.

Een vrouw ligt op de fuchia Flowee spijkermat

4. Ontspan met een spijkermat

Acupressuur is een natuurlijke manier om spanning los te laten en je zenuwstelsel te kalmeren. Door dagelijks 10 tot 15 minuten op een spijkermat te liggen, stimuleer je de aanmaak van oxytocine – het ‘knuffelhormoon’ dat zorgt voor een diep gevoel van ontspanning. Je voelt de stress echt uit je lichaam verdwijnen.

  • Ervaring Lin

    ‘De Flowee spijkermat en het kussen zijn echt een aanrader! Ik heb ze ook cadeau gedaan aan een vriendin, en ze is er net zo enthousiast over als ik. Zelf gebruik ik de mat regelmatig en ervaar elke keer een fijne ontspanning. De scherpe puntjes zorgen voor een aangename prikkeling die helpt om stress los te laten en je lichaam te ontspannen. Het kussen is perfect om bijvoorbeeld je nek of onderrug extra aandacht te geven. Daarnaast was de levering supersnel, dus ideaal als cadeau op het laatste moment!’

  • Ervaring Marianne:

    ‘Vanaf het eerste gebruik voelde ik de stress uit m'n lijf wegtrekken en viel ik in slaap voordat de 20 min om waren. Ik zet nu voortaan een timer op 30 min😉. Het helpt me echt voor betere ontspanning en slaap. Superblij met de aankoop, twijfel niet. Ervaar het zelf!’

5. Maak van me-time een prioriteit

Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak! En dat vergeten we vaak. Gun jezelf dagelijks een moment om écht te ontspannen. Leg die telefoon aan de kant, laat de tv uit en ontspan! Of dat nu een kop thee in stilte is, een korte meditatie of een wandeling in de natuur – kies wat bij je past en maak er een gewoonte van.

Plan leuke uitjes en zet deze op de kalender! Op deze manier heb je iets om naar uit te kijken. En zorg dat elke dag als een zaterdag voelt! Volgens een onderzoek van Rochester University zijn we op zaterdag en zondag het gelukkigst. Kijk welke dingen jij in het weekend doet waar je zo gelukkig van wordt. En kijk of je deze ook op een doordeweekse dag kunt inplannen? Zonder dat je er stress van krijgt natuurlijk.  

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Ontspanning is de sleutel tot herstel – het helpt je lichaam en geest weer in balans te komen na periodes van stress. Door dagelijks bewust tijd te nemen om te ontspannen, verlaag je je stressniveau en voel je je energieker en beter in je vel. Hoe je ontspant, is heel persoonlijk: de één zweert bij ademhalingsoefeningen of meditatie, terwijl de ander ontspanning vindt in beweging of op een spijkermat. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat je een moment voor jezelf creëert om helemaal tot rust te komen.

De voordelen van ontspanning

✓ Verlaagt je hartslag en bloeddruk
✓ Vermindert spierspanning
✓ Verbetert je slaapkwaliteit
✓ Vergroot je concentratie en productiviteit
✓ Geeft je meer energie en mentale veerkracht

Hoe kun je omgaan met stress?

Naast praktische tips is het belangrijk leren om te gaan met stress en om een levensstijl te creëren waarin ontspanning een vaste plek krijgt. Met deze 6 handvatten leer je hoe je kunt omgaan met stress en hoe je van rust en balans een gewoonte maakt:

1. Herken stress en erken dat het er is
Wanneer je beter leert stress te herkennen dan ben je jezelf er bewust van. Dan kun je erkennen dat het er is en dan heb je een keuze in hoe je ermee om gaat. En dit klinkt misschien wat makkelijk, maar geloof ons. Oefening baart kunst!

2. Stel prioriteiten – Niet alles hoeft nu. Maak een to-dolijst en focus op wat écht belangrijk is. Zo creëer je overzicht en rust in je hoofd.

3. Zorg goed voor jezelf – Gezonde voeding, een goede nachtrust en voldoende water drinken helpen je lichaam om stress beter aan te kunnen. Dat wat je eet bepaalt hoe jij jezelf voelt. Maak daarom ook keuzes in wat je eet (bron Woman's Health).

4. Omring jezelf met positiviteit – Breng tijd door met mensen die je energie geven en vermijd negatieve invloeden waar mogelijk. Daarnaast is het ook fijn om af en toe je stress zorgen eens te delen met een ander. Dit kan enorm verhelderend zijn. Vaak kunnen anderen met een frisse blik je tips geven, waar je zelf niet aan had gedacht. Soms maak je het in jouw hoofd misschien ook allemaal zwaarder dan dat het in werkelijkheid is. Doordat je met iemand hierover in gesprek gaat kan die persoon je een spiegel voor houden. Dit kan enorm helpen in het verlagen van je stress.

5. Luister naar je lichaam – Voel je spanning opbouwen? Neem een pauze, adem diep in en gun jezelf een moment van ontspanning. Als het lijkt alsof je geen tijd hebt voor ontspanning. Neem dan juist ontspanning! Een moment van rust kan vaak heel verhelderend werken!

6. Ga offline – Start met je telefoon weg leggen vanaf 20:00 's avonds. Leg je telefoon buiten bereik. Wees jezelf eens bewust van hoe vaak je een telefoon pakt voor eigenlijk niks. Ben je op zoek naar een next level uitdaging? Plan een week in waarin je helemaal offline bent.

Flowee spijkermat grijs zeegroen voor rug

Spijkermat als hulpmiddel bij stress verminderen

Een spijkermat kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en je lichaam te laten ontspannen. De mat maakt gebruik van acupressuur, een techniek die helpt om de doorbloeding te stimuleren en spierspanning te verminderen. Veel mensen ervaren bij stress klachten zoals een pijnlijke nek, gespannen schouders en hoofdpijn.

Door dagelijks 10 tot 15 minuten op een spijkermat te liggen, geef je je lichaam de kans om deze spanning los te laten. De duizenden drukpuntjes op de mat stimuleren de aanmaak van endorfines en oxytocine – ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’ en ‘knuffelhormoon’.

Dit zorgt voor een diepe ontspanning, helpt je zenuwstelsel te kalmeren en ondersteunt bij het herstellen van stressgerelateerde klachten. Een eenvoudige, natuurlijke manier om zowel je lichaam als geest tot rust te brengen!

  • Ervaring Bo:

    ‘Ik had nooit gedacht dat de Flowee spijkermat zo’n gamechanger zou zijn. In het begin was het even wennen, maar na een paar minuten voelde ik een ontspanning die bijna verslavend is. Het gevoel van de scherpe puntjes op je huid is intens, maar juist dat maakt het zo effectief. Na gebruik voel ik me lichter, ontspannen en alsof ik een goede massage heb gehad. Het helpt geweldig tegen stress en stijve spieren. Inmiddels is het mijn vaste avondritueel geworden, en ik kijk er echt naar uit. Zeker een aanrader voor iedereen die wat meer zen in zijn leven wil!

    ✨ Pluspunten: Ontspannend, makkelijk te gebruiken, geeft een boost aan je welzijn.

    ⚠️ Minpunt: Moeilijk om ermee te stoppen! 😄’

  • VOOR 22:00 BESTELD, DEZELFDE WERKDAG VERZONDEN

  • ALTIJD 60 DAGEN UITPROBEREN

  • GRATIS VERZENDING VANAF €75,-

  • 5 JAAR GARANTIE

Hoe kan je stress in de toekomst voorkomen?

Hoewel je stress niet altijd volledig kunt voorkomen, heb je wél invloed op hoe je ermee omgaat. Vaak zijn het onze eigen gedachten en overtuigingen die stress veroorzaken of versterken. Door je mindset aan te passen, kun je leren om rustiger te blijven in stressvolle situaties. 

Neem bijvoorbeeld te laat komen. Veel mensen ervaren hier stress van omdat ze zijn opgegroeid met de overtuiging dat te laat komen echt niet netjes is. Maar soms lopen dingen nu eenmaal anders dan gepland. Je kunt je hier enorm druk om maken, maar helpt dat echt? In plaats van te stressen, kun je jezelf eraan herinneren dat je de situatie op dat moment niet kunt veranderen. Adem diep in en uit en vraag jezelf af: Is het echt zo erg? Vaak is het vooral de achterliggende overtuiging die de stress veroorzaakt, niet de situatie zelf.

Hetzelfde geldt voor werkdruk vlak voor een vakantie. Veel mensen proberen nog alles af te ronden en perfect over te dragen, waardoor ze zichzelf onnodig veel stress opleggen. In zo’n situatie helpt het om even afstand te nemen en objectief te kijken: Wat is écht belangrijk? Moet alles nu af, of kunnen sommige taken ook na je vakantie opgepakt worden? Door hier bewust bij stil te staan en regelmatig ontspanningsmomenten in te bouwen, kun je stress beter beheersen en voorkomen dat het zich opstapelt.

Hoe krijg je stress helemaal uit je lichaam?

Stress helemaal uit je lichaam krijgen kan door een combinatie van ontspanning en gezonde gewoonten. Een snelle en effectieve manier is het gebruik van een spijkermat, ook wel acupressuurmat genaamd, die helpt om spierspanning los te laten en je zenuwstelsel te kalmeren. Daarnaast kunnen diepe ademhalingsoefeningen, regelmatig bewegen, een bezoek aan de sauna, en gezonde voeding bijdragen aan het verminderen van stress en het herstellen van je lichaam. Door bewust tijd te nemen voor ontspanning en zelfzorg, kun je stress effectief laten wegtrekken en je weer energiek en in balans voelen.

Hopelijk kan je nu je stress wat verminderen

Stress verminderen is belangrijk voor een relaxed en gelukkig leven! Er zijn veel manieren om dit te doen. Ademhalingsoefeningen, beweging, een rustgevende avondroutine en zelfzorg helpen om je lichaam en geest in balans te houden. Ook de Flowee spijkermat kan een effectief hulpmiddel zijn om spierspanning los te laten en diepe ontspanning te ervaren. Uiteindelijk is het belangrijkste om een methode te vinden die voor jou werkt en waarmee je jezelf blijft motiveren om het vol te houden. Kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kunnen al een groot verschil maken! Probeer hierbij niet teveel hooi op je vork te nemen. Maar ga voor een kleine verandering per keer. Ga voor elke dag 1% beter, realiseer wat dit betekent over 3 maanden én al helemaal over 1 jaar!

Zelf ervaren hoe een spijkermat helpt bij stressvermindering? Bekijk hier de collectie.