Acupressuur mat: hoe gebruik je het en wat zijn de voordelen?

Duizenden van onze gebruikers ervaren dagelijks ontspanning door de acupressuur mat. Je kan een acupressuur mat voor meerdere doeleinden gebruiken en op verschillende manieren inzetten.

We leggen je op deze pagina graag uit hoe je de acupressuur mat kan gebruiken. Je vindt informatie over:

✓ Hoe werkt de acupressuur mat en wat zijn de voordelen?
✓ Hoe gebruik je een acupressuur mat voor de eerste keer?
✓ Wat gebeurt er nu precies als je op de mat ligt?
✓ Waar en wanneer kan je de acupressuur mat gebruiken?
✓ Daarnaast leggen we je uit hoe je de acupressuur mat kunt gebruiken voor de rug, nek/schouders, voeten/benen en de buik.

Maak op elk gewenst moment gebruik van de acupressuur mat, precies wanneer jij voelt dat je het nodig hebt. Dit stelt je in staat om volledig gebruik te maken van de uitgebreide voordelen die de mat te bieden heeft.

*Voor een acupressuur mat kunnen meerdere woorden gebruikt worden. Zoals een spijkermat, acupunctuur mat, shakti mat en een Floweemat. Bij Flowee geven wij de voorkeur uit aan spijkermat. Vandaar dat je dit woord vaker terug ziet komen op de website.

Koop hier jouw Flowee spijkermat

Bekend van:

Video: Hoe werkt de acupressuur mat en wat zijn de voordelen?

Tamara van Flowee met een grijs witte spijkermat

Een acupressuur mat voor de eerste keer gebruiken

Begin rustig en luister naar je lichaam. Start met een paar minuten op de acupressuur mat en verleng dit geleidelijk. Voor optimale resultaten raden wij aan de acupressuur mat dagelijks 10-20 minuten te gebruiken. 

Eerste stappen:

Stap 1: Ga voor de mat zitten en rol langzaam met je rug op de mat. Verdeel je gewicht gelijkmatig. Gebruik de acupressuur mat op de blote huid voor het beste resultaat. Draag dunne kleding als je eerst wilt wennen.

Stap 2: Concentreer je op je ademhaling en voel wat er in je lichaam gebeurt. Je kunt in het begin een lichte pijnprikkel voelen. Dit is normaal; je lichaam maakt gelukshormonen aan, namelijk endorfine en oxytocine. Heb vertrouwen, de pijnprikkel neemt af en je zult je langzaam ontspannen.

Stap 3: Geniet van de ontspanning. Je lichaam wordt warm, de doorbloeding wordt gestimuleerd en je spieren ontspannen. Afvalstoffen worden nu sneller en beter afgevoerd. Ontspan en geniet van de acupressuur mat zolang het voor jou goed voelt.

Tip: Bang om in slaap te vallen op de mat? Zet een wekker!

Bestel nu!
Roel van Regie over eigen leven op een Flowee mat

Wat gebeurt er?

⏱️ 0-20 sec. Oh dit doet zeer! Moet dit nu zo fijn zijn? Die puntjes zijn echt scherp!

⏱️ 20-60 sec. Je lichaam stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat het warm wordt op de plek waar je de mat gebruikt.

⏱️ 1-2 min. De pijnprikkel en de warmte zorgen ervoor dat het eerst kan aanvoelen alsof je bent verbrand door de zon. Focus op jouw ademhaling en houd vol.

⏱️ 2-6 min. Er kan een tintelend gevoel ontstaan, soms ook jeuk.

⏱️ 6-8 min. Jouw natuurlijke lichaamsontspanning neemt het over. Het relaxen kan beginnen.

⏱️ 8-20 min. De natuurlijke doorbloeding is gestimuleerd, je spieren zijn ontspannen, de spanning gaat langzaam jouw lichaam uit. Er ontstaat een ontspannen en relaxed gevoel!

Ervaar het gebruik van de acupressuur mat

Waar en wanneer gebruik je de acupressuur mat?

De acupressuur mat is een multifunctioneel hulpmiddel voor ontspanning en pijnverlichting. Gebruik hem waar je wilt: in bed, op een stoel, op de bank of zelfs op de grond. De locatie bepaalt de intensiteit. Op een harde ondergrond, zoals de grond, is de stimulatie intenser. Op een zachtere ondergrond, zoals je bed, is de ervaring milder. Experimenteer en vind jouw perfecte plek!

De acupressuur mat wordt op veel verschillende manieren gebruikt, zoals voor het slapengaan, aan het begin van de dag, na een drukke dag om thuis te ontspannen, tijdens yoga of zelfs in een stoel terwijl je aan het werk bent. Sta erop tijdens je werk of neem de mat en het kussen mee tijdens lange autoritten of vliegreizen. Met de eindeloze mogelijkheden kun je altijd profiteren van de voordelen van de acupressuur mat!

Koop hier jouw Flowee acupressuur mat
 • Charlotte Labee - Schrijfster van de bestseller 'Overprikkeld Brein'

  Het Flowee acupressuur kussen helpt bij nekklachten en hoofdpijn. Zelfs bij migraine geeft het super goed resultaat. Het helpt mij ontspannen en heft blokkades op.

 • Joep Rovers - Biohacker & Leefstijlexpert

  Ik ben echt een denker en op de acupressuur mat staat de tijd en het hoofd echt even stil. Ik gebruik de acupressuur mat vooral ’s avonds voor het slapen gaan.

 • Iris de Goede - Orthomoleculair Therapeut & Diëtist

  De acupressuur mat zorgt voor meer energie, een beter herstel en maakt je hoofd leeg. Ik gebruik het acupressuur matje van Flowee vaak na mijn werk om te ontprikkelen.

 • Women'sHealth

  De acupressuur mat verlicht stijfheid in de spieren en zorgt voor een ontspannen gevoel. Een positieve ervaring!

Acupressuur mat voor rug

Onze favoriete en meest populaire manier om de mat te gebruiken is simpelweg met de rug erop te liggen. Deze houding brengt je lichaam direct in een ontspannen staat. Er wordt veel spanning opgeslagen in de rug, nek en schouders. Tijdens het liggen op de acupressuur mat prikken de scherpe uiteinden in de zenuwuiteinden van de huid, dit activeert de doorbloeding waardoor afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd. Ook zullen de spieren warmer worden en ontspannen. 

In het begin kun je een lichte ‘pijnprikkel’ ervaren, maar als snel zul je een ultiem relaxgevoel ervaren. Je hoofd raakt leeg en je lichaam maakt endorfine en oxytocine aan, de twee natuurlijke gelukshormonen. 

Met succes wordt de acupressuur mat op deze manier gebruikt om fysieke en mentale ongemakken te verlichten.

⏱️ We raden aan om de acupressuur mat minimaal 20 minuten te gebruiken voor het beste resultaat.

Tip: Vergroot je ontspanning in de nek en schouders door de acupressuur mat te combineren met het kussen. Het helpt ook om (spannings-)hoofdpijn te verminderen.

Meer weten over hoe jij rugpijn kan verlichten met de Flowee acupressuur mat? Lees dan dit blog.

Acupressuur mat kopen

Inzetbaar bij: Rugpijn & -klachten, waaronder spit en hernia, slaapproblemen, stijve spieren, weinig energie, stress, betere ontspanning, chronische- en reumatische pijn, fibromyalgie, autisme, AD(H)D, Longcovid

Charlotte Labee ervaart het Flowee Spijkermat kussen

Acupressuur kussen voor nek en schouders

Verminder nek- en schouderklachten met ons innovatieve acupressuurkussen. Speciaal ontworpen om o.a. hoofdpijn te verlichten en stijfheid te verminderen. Gevuld met natuurlijk boekweitkaf, past dit kussen zich perfect aan de contouren van je lichaam aan voor optimale ondersteuning. Gebruik het gemakkelijk op de bank, in een stoel, of neem het mee in een van onze handige draagtassen, ideaal voor thuis, op het werk of op reis. Combineer het met onze Flowee acupressuurmat voor een complete ontspanningservaring. 

⏱️ Om het beste resultaat te behalen, raden we aan het acupressuurkussen minstens 20 minuten per sessie te gebruiken.

Beweeg langzaam je hoofd van rechts naar links om de intensiteit te vergroten en de doorbloeding te stimuleren, waardoor spieren nog meer ontspannen. Voeg deze eenvoudige oefening toe aan je routine met het kussen voor extra verlichting van spanning in de nek- en schouderregio.

Tip: Pas de hoogte en intensiteit van het kussen eenvoudig aan met behulp van de ritssluiting voor een gepersonaliseerde ervaring.

Koop hier jouw acupressuur kussen

Inzetbaar bij: Nek- en schouderklachten, (spannings-) hoofdpijn en/of migraine, stijve spieren, whiplash, frozen shoulder

Voeten met roze nagellak op een Flowee mat

Acupressuur mat voor voeten & benen

Volgens de principes van de Chinese geneeskunde zijn onze voeten rijk aan drukpunten die in verbinding staan met ons hele lichaam, inclusief onze organen. Staand op onze acupressuurmat kun je een hernieuwde energie ervaren en verlichting vinden bij verschillende klachten. Deze mat wordt vaak gebruikt als aanvulling op voetreflexologiebehandelingen. Bovendien kun je ook met je benen op de mat liggen, wat zeer effectief is na het sporten, voor rusteloze benen, of om de huidconditie te verbeteren.

⏱️ Na slechts 10 minuten op de acupressuurmat te hebben gestaan, zul je al een merkbaar verschil voelen.

Tip: Het is echter raadzaam om het gebruik geleidelijk op te bouwen. Begin bijvoorbeeld door op een stoel of bank te zitten en de acupressuurmat onder je voeten te plaatsen. Oefen langzaam druk uit door ze zachtjes heen en weer te bewegen. Vervolgens kun je geleidelijk overgaan naar staan op de mat en de druk langzaam verplaatsen, afhankelijk van wat voor jou comfortabel aanvoelt. Bij het eerste gebruik van de mat met je voeten is het aan te raden om een paar sokken te dragen.

Ontdek hier onze kleine acupressuur mat

Inzetbaar bij: pijnlijke en vermoeide voeten, neuropathie, wintertenen en hielspoor

Dame liggend met de buik op een spijkermat op houten vloer

Acupressuur mat voor buik

Om buikpijn, een opgeblazen gevoel, menstruatieklachten te verlichten of je spijsvertering een boost te geven, is het aan te raden om met je buik op de acupressuur mat te gaan liggen. Plaats de mat horizontaal op de grond of op een bed en ga voorzichtig met je buik op de mat liggen, terwijl je je armen onder je hoofd plaatst ter ondersteuning. Concentreer je op je ademhaling en laat je lichaam zich ontspannen op de mat, wat een gevoel van totale ontspanning bevordert.

⏱️ Gebruik de mat gedurende minimaal 10 minuten voor optimale resultaten.

Tip: Het dragen van een dun laagje kleding kan het comfortabeler maken.

Bekijk hier alle Flowee acupressuur matten

Inzetbaar bij: buikpijn, darmproblemen, menstruatieklachten

Gebruik de acupressuur mat op verschillende manieren en ontdek de ontspanning in jouw gehele lichaam!

- Acupressuur mat ervaringen -

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Heerlijk dat acupresuurmat en kussen. In het begin was het even wennen, maar het is een heerlijke ontspanning, ik kom helemaal tot rust en voel me prima . Ik ga 2 maal per dag 20 min op de mat en kussen, het is zelfs zo ontspannend dat ik erop in slaap val. Echt voor iedereen aan te raden.''
  Maria Hermens

  *Geverifieerde klant

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Omdat ik al decennialang met pijnklachten kamp door verkrampte spieren en acupressuur daar verlichting in zou kunnen brengen, heb ik zowel de grote als de kleine spijkermat eco, het kussen en het oogkussen aangeschaft, alsmede de opbergtas om alles makkelijker weg te kunnen bergen. Ik ben dolenthousiast! Na het gebruik van de acupressuurmatten en -kussen is de spanning in mijn spieren en de daarmee gepaard gaande pijn merkbaar afgenomen. Ik ben zo blij dat ik deze methode om pijn te bestrijden heb ontdekt. Zó simpel en zó doeltreffend, dit heeft mijn levenskwaliteit enorm verbeterd.
  Het oogkussen is pure luxe. Heerlijk ontspannend, die lichte druk op de ogen en de lavendelgeur.''
  Cathy Brasseur

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Blij met de acupressuurmat en -kussen. Vanaf binnenkomst iedere dag gebruikt en genoten van de ontspanningsmomenten… heerlijk wat een ervaring en ontspannen resultaat!!! 😌''
  Xandra Damen

  *Geverifieerde klant

Veelgestelde vragen over de acupressuur mat

Wat is een acupressuur mat?

Een acupressuur mat is een katoenen mat met daarop allemaal scherpe uiteinden. Deze uiteinden prikken in de huid wanneer je op de mat gaat liggen. Een acupressuur mat wordt ingezet voor veel verschillende doeleinden, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de ontspanning voor een relaxed en gelukkig leven.

Hoe werkt een acupressuur mat en wat zijn de voordelen?

De werking van de acupressuur mat vindt zijn oorsprong in de acupressuur, een eeuwenoude geneeswijze uit China, die zich richt op het stimuleren van specifieke punten op het lichaam om welzijn te bevorderen en ongemakken te verzachten.

Door het gebruik van de mat ervaart men voordelen zoals diepere ontspanning, een verbeterde slaapkwaliteit, verlichting van pijn en een toename van energie. Zodra men op de mat ligt, raken de spitse uiteinden de huid, waardoor acupressuurpunten worden geactiveerd. Dit bevordert de bloedsomloop en stimuleert de productie van endorfine en oxytocine, hormonen die bijdragen aan pijnverlichting en stressvermindering. Endorfine werkt analgetisch, waardoor het de perceptie van pijn kan verminderen. Dit vormt de basis van hoe de acupressuur mat functioneert.

Waar helpt een acupressuur mat tegen?

Een acupressuur mat helpt bij het verbeteren van de ontspanning en bij diverse problemen zoals slecht slapen, vermoeide en stijve spieren, burn-out en stress, hoofdpijn en (chronische) pijnklachten. Zoals:

 • Rugklachten
 • Fibromyalgie
 • Nek- en schouderklachten
 • Reumatische klachten
 • Pijnlijk of vermoeide voeten
 • Migraine en (spannings)hoofdpijn

Hoe lang gebruik je een acupressuur mat?

Het is per persoon verschillend hoe lang een acupressuur mat wordt gebruikt. Dit kan ook per dag verschillen en er is geen vast moment wanneer de mat gebruikt hoeft te worden. Vaak wordt de acupressuur mat voor het naar bed gaan gebruikt, waarbij er gemiddeld 10 tot 30 minuten op wordt gelegen, terwijl sommigen zelfs de gehele nacht op de mat doorbrengen. Afhankelijk van hoe hectisch je dag was, kan het soms langer duren voordat je je ontspannen voelt. Zo kun je op een rustigere dag wellicht direct op de acupressuur mat in slaap vallen.

Wanneer een acupressuur mat niet gebruiken?

Op internet vind je veel uiteenlopende adviezen wanneer je een acupressuur mat niet mag gebruiken. Hieronder vind je onze adviezen omtrent het gebruik van de acupressuur mat. Bij twijfel adviseren we altijd om een behandelend arts om advies te vragen.


Bij bloedstollingsproblemen

Wanneer je de acupressuur mat gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart harder pompen. Dit kan van invloed zijn bij bloedstollingsproblemen zoals trombose. Dit kan gevaarlijk zijn en daarom wordt het gebruik van de acupressuur mat afgeraden. Wil je de acupressuur mat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts!

Als de arts akkoord is en je maakt gebruik van bloedverdunners zorg dan dat je voorzichtig op de mat gaat liggen, en er ook weer voorzichtig af gaat. Dit ter voorkoming van krassen of wondjes.

Bij hartproblemen

Wanneer je de acupressuur mat gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart ook wat harder pompen. Dit kan gevaarlijk zijn bij hartproblemen en daarom wordt het gebruik van de acupressuur mat afgeraden. Wil je de acupressuur mat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts.

Bij zwangerschap

Op het lichaam zitten een aantal drukpunten die een bevalling kunnen opwekken. Het gebruik van de acupressuur mat tijdens een zwangerschap is te weinig onderzocht om te bepalen of dit gevaarlijk is. Daarom is het gebruik van de acupressuur mat tijdens een zwangerschap op eigen risico. Meer informatie hierover vind je in ons uitgebreide blog: Mag je de spijkermat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Bij moedervlekken

In principe kan je de acupressuur mat zonder problemen gebruiken. Wel is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met moedervlekken die bijvoorbeeld wat verder van de huid af liggen. In dit geval is het verstandig om deze te beschermen met bijvoorbeeld een pleister, zodat je deze niet beschadigt.

Kun je slapen op een acupressuur mat?

Slapen op de acupressuur mat is niet ongebruikelijk. Door de ontspannende werking van de acupressuur mat kan het namelijk gebeuren dat je in slaap valt. Veel van onze gebruikers worden na een tijdje wakker wanneer ze gaan draaien in hun slaap. De nieuwe pijnprikkel zorgt er dan voor dat je ontwaakt. Sommige gebruikers slapen de hele nacht op de acupressuur mat.

Wat is het verschil tussen een spijkermat en acupressuur mat?

Er zijn geen verschillen tussen een spijkermat en een acupressuurmat. Deze twee termen zijn exact hetzelfde en worden veel door elkaar heen gebruikt. We hebben er een uitgebreid blog over geschreven: Spijkermat of Acupressuur mat: wat is het verschil?

Doet een acupressuur mat pijn?

De ervaring van pijn tijdens het gebruik van een acupressuur mat varieert tussen gebruikers. Voor sommigen kan de eerste aanraking ongemakkelijk zijn, terwijl anderen het juist als verzachtend of zelfs ontspannend beschouwen.

De gevoeligheid voor pijn, hoe gewend iemand is aan de mat, de positie op de mat, hoe intensief de mat gebruikt wordt door het kiezen van verschillende oppervlakken, en de lengte van de sessies zijn allemaal factoren die een rol spelen op de pijnprikkel.

Om aan de mat te wennen, is het raadzaam om de tijd die erop wordt doorgebracht langzaam op te bouwen, mogelijk beginnend met het dragen van een dunne laag kleding. Een uitgebreide handleiding met handige tips is inbegrepen bij elke aankoop van een acupressuur mat, om je te helpen het meeste uit je ervaring te halen.