Mag je de spijkermat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent dan kan je veel last hebben van rugklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, slecht slapen of moeilijk in slaap kunnen komen. Een spijkermat biedt voor veel van deze klachten een uitkomst. Door mijn 2 zwangerschappen begrijp ik helemaal dat de behoefte naar de spijkermat op dit soort momenten groot kan zijn. Met dit blog willen we graag antwoord geven op de vraag of je de spijkermat tijdens jouw zwangerschap kan gebruiken.

Daarnaast zijn er tegengestelde berichten te lezen over de spijkermat in combinatie met borstvoeding. Ook deze vraag komt hieronder aan bod. Ook deel ik mijn 10 favoriete ontspanningstips die ik tijdens mijn zwangerschap heb ingezet.

Met een relaxte groet,
Manon

Klachten tijdens de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap kunnen diverse kleine ongemakken opspelen, zoals een zeurende pijn in de onderrug door de groeiende buik. Mogelijk ervaar je eveneens ongemak in de nek en schouders. Tijdens de zwangerschap wordt er veel van je gevraagd, vooral als het de eerste keer is dat je zwanger bent. Onzekerheid kan de kop opsteken, en je vraagt je wellicht af welke zaken allemaal geregeld moeten worden. Deze gedachten kunnen leiden tot meer piekeren dan normaal. Het gevolg kan zijn dat je hoofdpijn ervaart, moeilijker in slaap valt of juist vaker wakker ligt. Naarmate de zwangerschap vordert, kan het ook minder comfortabel zijn om lang in bed te liggen of om je favoriete slaaphouding aan te nemen. In deze periode kan de behoefte aan het gebruik van een spijkermat toenemen. Voor mij was dit zeker het geval.

Wat gebeurt er in het lichaam wanneer je op de spijkermat ligt?

Wanneer je op de spijkermat gaat liggen prikken de scherpe uiteinden in de huid. Jouw aandacht wordt volledig naar het lichaam getrokken. Het lichaam activeert het parasympatische zenuwstelsel, ook wel het zenuwstelsel van rust en ontspanning genoemd.

Door de ‘pijn’-prikkel maakt het lichaam ook endorfine en
oxytocine aan. Dit zijn natuurlijke gelukshormonen die een pijnstillende werking hebben. Omdat je de pijnprikkel ervaart maakt het lichaam deze hormonen aan om de pijn af te laten nemen. De gelukshormonen zorgen ervoor dat je jezelf na een aantal minuten ook helemaal relaxed zal voelen.  

Ook wordt de doorbloeding geactiveerd dat een positief effect heeft op de afvoer van afvalstoffen en de spieren verwarmt.

Bekijk hie de verschillende spijkermatten

Tijdens de bevalling de spijkermat inzetten als pijnstiller.

Dat de spijkermat een pijnstillende werking heeft heb je hierboven al kunnen lezen. Juist daarom wordt de mat ook veel ingezet bij (chronische) pijnklachten. Misschien zal jij je dan ook afvragen of de spijkermat dan ook een positief effect kan hebben tijdens de bevalling?

Wanneer je zoekt op natuurlijke pijnstilling voor jouw bevalling kom je de kam techniek/bevalling tegen. In sommige traditionele culturen wordt de kam namelijk gebruikt als pijnbestrijding. Je houdt de kam in jouw handen tijdens een wee, deze pijn zal je afleiden van de pijn van de wee. Waardoor je deze minder voelt.

Zo kan je ook de Flowee spijkermat inzetten als natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling. We hebben inmiddels al mooie ervaringen mogen ontvangen van vrouwen die de spijkermat op deze manier hebben ingezet. Waaronder die van Julia:

‘’Ik heb heel veel aan het matje gehad tijdens de bevalling! Met rug weeën vond ik het heel fijn als tegendruk en afleiding van de pijn. Dus ook bij de bevalling kan het zeker van pas komen!’’

  • Symbool met hart

    5 JAAR GARANTIE

  • Symbool met vinkje

    Altijd 60 dagen uitproberen

  • Symbool doos

    VOOR 22:00 BESTELD, DEZELFDE WERKDAG VERZONDEN

  • Symbool met duim

    GRATIS VERZENDING VANAF €75,-

Kan je de spijkermat gebruiker wanneer je borstvoeding
geeft?

Op internet komen we veel tegenstrijdige berichten tegen. Kan je de spijkermat nu wel of niet gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Wij snappen dat de verwarring ontstaat omdat de mat wordt afgeraden tijdens een zwangerschap. Echter zijn er juist alleen maar voordelen om de spijkermat in te zetten wanneer je borstvoeding geeft.

Stress en spanning hebben een negatief effect op de melkproductie. Het is daarom ontzettend belangrijk dat jij jezelf goed en relaxed voelt wanneer je borstvoeding geeft. En dit is, zeker in het begin, misschien niet zo gemakkelijk. Zorg daarom dat jij extra relaxed bent als mama! Neem de tijd voor jezelf en jouw baby om aan elkaar te wennen, knuffel extra veel met elkaar voor de aanmaak van oxytocine. Want het mooie hormoon oxytocine bevordert namelijk de melkproductie! Dus neem de tijd om aan jezelf te denken en activeer het parasympatische zenuwstelsel voor rust, ontspanning en herstel.

Zeker in het begin kan het nog wat zoeken zijn naar de juiste houding waardoor je misschien nog te veel spanning in je lichaam houdt tijdens het geven van borstvoeding. Met de spijkermat en het kussen kan het fijn zijn om de nek en schouders meer ontspanning te bieden!

10 Ontspanningstips tijdens de zwangerschap

Als grote fan van de spijkermat lag ik bijna dagelijks op de Floweemat. Vanuit mijn enthousiasme ben ik ook onderdeel van het Flowee team geworden in 2016. Toen ik in 2019 zwanger werd van ons eerste kindje was het dan ook afkicken. Ik ben toen op zoek gegaan naar andere manieren om de ontspanning te vinden. Deze tips deel ik dan ook graag met jou!

1. Zwangerschapsyoga
Al jaren deed ik aan yoga en zwangerschapsyoga zorgt er voor mij ook voor dat ik fit mijn zwangerschap doorliep. Ik denk ook dat een fit lijf een positief effect heeft op een bevalling en het herstel nadien.

2. Wandelen in de natuur
Wanneer wij onszelf omringen in het groen van de natuur heeft dit een positief effect op ons parasympatische zenuwstelsel. Net zoals de spijkermat dat heeft. Let hierbij wel op dat je niet te lang loopt. Zeker op het eind van de zwangerschap kan een korte wandeling al te veel zijn. Bedenk je dat je ook weer terug moet ;).

3. Ademhalingsoefening
Ik vind de ademhaling zoiets bijzonders. Dit hulpmiddel, want dat is het voor mij, draag je altijd bij je. Of ik nu verdrietig ben, boos of iets spannends ga doen zodra ik naar mijn ademhaling ga kan ik mijn emoties onder controle houden. De box ademhaling is een oefening
die mij altijd enorm helpt: 4 tellen in, 4 tellen vast, 4 tellen uit en weer 4 tellen vast. Dit herhaal ik dan 3 tot 4 keer. Focussen op mijn ademhaling heeft me ook enorm geholpen tijdens de bevalling.

4. Warm bad of een warme douche
Gebruik voor extra ontspanning een heerlijk geurende badolie of fijne doucheschuim.

5. Meditatie of mindfulness
Onze gedachten bepalen in grote lijnen hoe we ons voelen en wie we uiteindelijk zijn. Door meditatie en mindfulness kunnen we onszelf aanleren om positief te denken en leren we om met aandacht ergens bij te zijn. In de ratrace van het leven en zeker tijdens een zwangerschap kan het voelen alsof je geleefd wordt. Neem daarom regelmatig een moment om stil te
staan. Dit kan met een meditatie of mindfulness oefening. Voel je de kleine al in jouw buik? Geniet dan van dat kleine getrappel, ook dit kan een mindfulness oefening zijn.

Tip: Een meditatiekussen kan een fijn hulpmiddel zijn om te gebruiken tijdens het mediteren. Zeker op het eind van de zwangerschap is het fijner om gebruik te maken van een kussen dan op de grond te zitten.

6. Zwangerschapsmassage
Dit vond ik echt een uitkomst voor de pijntjes die gedurende mijn zwangerschap ontstonden. Vooral in mijn nek/schouders en lage onderrug. Om jezelf echt even af te sluiten kan je hierbij een van onze oogkussens inzetten.

7. Luisteren naar ontspannende muziek en beperk schermtijd!
Muziek heeft een positief effect op ons brein en zorgt voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en stress. De bloeddruk wordt altijd goed in de gaten gehouden tijdens een zwangerschap. Een hoge bloeddruk en stress heeft een negatief effect op een zwangerschap. We zijn vaak geneigd om onze telefoon te pakken als we even niks te doen hebben. Een telefoon zorgt voor ontzettend veel prikkels en dus stress. Niet voor niks verbood Steve Jobs zijn kinderen een iPhone/Ipad, omdat het zo verslavend werkt. Wees jezelf hiervan bewust en geniet eens wat vaker van mooie en ontspannende muziek. Realiseer wat dit voor een effect heeft op dat kleine wezentje in jouw buik.

8. Lees een boek of een tijdschrift
Pak een romantisch boek waarbij je echt even helemaal in het moment kunt opgaan. Of een tijdschrift wat je inspiratie en misschien meer kennis geeft over de zwangerschap of over de bevalling. Wat uiteindelijk ook zal zorgen voor meer vertrouwen in jezelf. En neem niet alle informatie op voor waarheid. Elke vrouw ervaart een zwangerschap/bevalling op haar manier. Haal eruit wat je kan gebruiken.

9. Pak voldoende rustmomenten!
Je lichaam is een klein mensje aan het maken, super bijzonder dat je hiertoe in staat bent. En dat kost de nodige energie. Al vanaf het begin kan je jezelf daarom moe voelen. Geef jezelf hieraan over, het is voor nu even niet anders. Pak een Flowee oogkussen en sluit jezelf af van de omgeving en zorg voor een ultiem rustmoment om jezelf op te laden. Een powernapje van 15 minuten kan al voor wonderen zorgen. Onze oogkussens zijn gevuld met gedroogde lavendelbloemen die zorgen voor extra ontspanning.

Manon van Flowee met een grijs zeegroene spijkermat

Heb jij nog een andere tip? Deel hem dan in de reacties hieronder. Op deze manier kunnen we meer (aanstaande) mama’s helpen relaxen!

Geniet van jouw zwangerschap en dan kan je daarna weer volop van de spijkermat genieten!

Met een relaxte groet,

Manon

Nog geen spijkermat? Koop deze hier voor na de zwangerschap!
1 van 3