Waarom het knuffelhormoon oxytocine knuffelen zo fijn maakt!

Oxytocine: het knuffelhormoon!

Ons lichaam reageert op aanraking, wanneer wij een aanraking als prettig ervaren dan maakt ons lichaam een stofje (hormoon) aan: oxytocine. Een fijne aanraking kan een knuffel zijn vandaar de naam knuffelhormoon! We maken dit hormoon ook aan tijdens het bedrijven van de liefde of wanneer vrouwen borstvoeding geven. Naast knuffelhormoon wordt oxyotcine ook wel het gelukshormoon genoemd.

Knuffelhormoon oxytocine

Oxytocine en het immuunsysteem

Uit onderzoek is gebleken dat Oxytocine het gevoel van geluk, vertrouwen en verbondenheid verbeterd. Hierdoor bouw je een grotere weerstand tegen o.a. stress en verslavingen op. Je lichaam komt namelijk sneller tot rust en onderdrukt angsten waardoor je meer vertrouwen hebt in jezelf en jouw omgeving.

Oxytocine ontspant de spieren, verlaagt de bloeddruk en zorgt ervoor dat je lijf minder stresshormonen zoals cortisol aanmaakt. Dit is bevordelijk voor je immuunsysteem en weerstand. Daarnaast toont onderzoek aan dat bij patiënten die zich geboren en geliefd voelen, wonden en ontstekingen veel sneller genezen. (bron: Holistik).

Ook is uit onderzoek gebleken dat Oxytocine een positieve invloed kan hebben bij autisme, anorexia, fibromyalgie, anti-aging, Stress, overgangsklachten, PTSS, obesitas, depressieve gevoelens, dementie, verhoging van het zelfvertrouwen en verbetering van sociaal contact.

Feitje:

Oxytocine wordt in onze hersenen als neurotransmitter* (een signaalstof) aangemaakt. Om vervolgens als hormoon in onze bloedbaan terecht te komen. Andere neurotransmitters die je misschien wel kent zijn; endorfine, adrenaline en dopamine.

*Neurotransmitters zijn stofjes waarmee de cellen in het lichaam kunnen communiceren. 


Werking van de Flowee spijkermat en de productie van oxytocine?

Wanneer je op de Flowee spijkermat gaat liggen ‘prikken’ de scherpe uiteinden in de zenuwuiteinden van de huid. Dit kan zorgen voor een lichte pijnprikkel waardoor onze hersenen het hormoon endorfine aanmaken. Hoe endorfine precies werkt hebben we al in een eerder blog besproken. Daarnaast wordt de doorbloeding geactiveerd, je lichaam wordt warm en de spijkermat gaat aangenaam aanvoelen waardoor het hormoon oxytocine wordt aangemaakt. 

Door de aanmaak van deze hormonen ervaar je binnen enkele minuten meer ontspanning, minder stress en kan je zelfs een gelukkiger gevoel ervaren.

Flowee spijkermat oxytocine

Zwangerschap en de Flowee Spijkermat

Oxytocine is een natuurlijk wee-opwekkend middel en wordt aangemaakt tijdens de een bevalling. De effecten van de spijkermat tijdens een zwangerschap zijn niet wetenschappelijk onderzocht. Daarom raden wij het gebruik van de spijkermat af tijdens de zwangerschap. Lees hier onze medische disclaimer.

Benn je op zoek naar ontspanning tijdens jouw zwangerschap? Denk dan eens aan yoga, meditatie of geef jezelf een zwangerschapsmassage cadeau.

MEER WETEN OVER RELAXEN EN ONTSPANNEN?

Schrijf je hieronder dan in voor onze nieuwsbrief.

Terug naar blog
1 van 3