Acupunctuur mat: hoe gebruik je het en wat zijn de voordelen?

Duizenden van onze gebruikers ervaren dagelijks ontspanning door het gebruik van de acupunctuur mat. Deze kan voor verschillende doeleinden worden ingezet.

Op deze pagina leggen we je uit:

✓ Hoe je een acupunctuur mat kunt gebruiken
✓ Wat er gebeurt de eerste keer dat je op een acupunctuur mat ligt
✓ Wat er precies gebeurt als je op de acupunctuur mat ligt
✓ Waar en wanneer je de mat kunt gebruiken
✓ En benoemen we voorbeelden hoe je de mat kunt gebruiken op de verschillende plekken van jouw lichaam

Op elk moment van de dag kan je de acupunctuur mat inzetten, net zo vaak als jij daar behoefte aan hebt. Zo kan je optimaal genieten van de vele mogelijkheden die de acupunctuur mat te bieden heeft.

*Een acupunctuur mat is een veelgebruikt woord voor de spijkermat. Een acupunctuur mat prikt niet in de huid zoals met echte acupunctuur wel het geval is. Maar werkt oppervlakkig zoals bij acupressuur. Bij Flowee gebruiken we het woord spijkermat i.p.v. acupunctuur mat. Vandaar dat je dit woord vaker terug ziet komen op de website.

Koop hier jouw Flowee acupunctuur mat

Bekend van:

Video: Hoe werkt de acupunctuur mat en wat zijn de voordelen?

Tamara van Flowee met een grijs witte spijkermat

De eerste keer dat je de acupunctuur mat gebruikt:

Bij het starten met de acupunctuur mat is het verstandig om het gebruik rustig op te bouwen. Luister altijd goed naar je lichaam. Begin met een paar minuten liggen op de mat en verleng dit geleidelijk aan als het goed voelt. Voor optimale resultaten raden wij aan de acupunctuur mat dagelijks minimaal 10-20 minuten te gebruiken.

Stap 1: Zit voor de mat en rol langzaam met je rug op de mat. Verdeel je gewicht gelijkmatig. Voor het beste resultaat gebruik je de mat direct op de blote huid. Als je wilt wennen aan de acupunctuur mat, kun je beginnen met een dunne laag kleding totdat je eraan gewend bent.

Stap 2: Richt je op je ademhaling en ervaar wat er in je lichaam gebeurt. In het begin kan je een lichte pijnprikkel voelen. Jouw lichaam maakt echter endorfine en oxytocine aan, twee gelukshormonen. Heb vertrouwen, binnen enkele minuten zal deze 'pijnprikkel' afnemen en voel je je langzaam ontspannen.

Stap 3: Geniet van de ontspanning. Binnen enkele minuten zal je lichaam warm worden doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd en je spieren ontspannen. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt geactiveerd en afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd. Geniet van de ontspanning zolang het voor jou goed voelt.

Tip: Ben je bang dat je in slaap valt op de acupunctuur mat? Zet een wekker!

Bestel nu!
Roel van Regie over eigen leven op een Flowee mat

Wat gebeurt er?

⏱️ 0-20 sec. Oh dit doet zeer! Moet dit nu zo fijn zijn? Die spijkertjes zijn echt scherp!

⏱️ 20-60 sec. Je lichaam stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat het warm wordt op de plek waar je de mat gebruikt.

⏱️ 1-2 min. De pijnprikkel en de warmte zorgen ervoor dat het eerst kan aanvoelen alsof je bent verbrand door de zon. Focus op jouw ademhaling en houd vol.

⏱️ 2-6 min. Er kan een tintelend gevoel ontstaan, soms ook jeuk.

⏱️ 6-8 min. Jouw natuurlijke lichaamsontspanning neemt het over. Het relaxen kan beginnen.

⏱️ 8-20 min. De natuurlijke doorbloeding is gestimuleerd, je spieren zijn ontspannen, de spanning gaat langzaam jouw lichaam uit. Er ontstaat een ontspannen en relaxed gevoel!

Ervaar het gebruik van de acupunctuur mat

Waar en wanneer gebruik je de acupunctuur mat?

De veelzijdigheid van de acupunctuur mat maakt het mogelijk om deze overal te gebruiken - in bed, op een stoel, op de bank of zelfs op de grond. De locatie waar je de mat gebruikt, bepaalt ook de intensiteit ervan. Op een harder oppervlak zal de intensiteit van de acupunctuur mat hoger zijn.

De acupunctuur mat wordt op veel verschillende manieren gebruikt, zoals voor het slapengaan, aan het begin van de dag, na een drukke dag om thuis te ontspannen, tijdens yoga of zelfs in een stoel terwijl je aan het werk bent. Sta erop tijdens je werk of neem de mat en het kussen mee tijdens lange autoritten of vliegreizen. Met de eindeloze mogelijkheden kun je altijd profiteren van de voordelen van de acupunctuur mat!

Koop hier jouw Flowee spijkermat
 • Charlotte Labee - Schrijfster van de bestseller 'Overprikkeld Brein'

  Het Flowee acupunctuur kussen helpt bij nekklachten en hoofdpijn. Zelfs bij migraine geeft het super goed resultaat. Het helpt mij ontspannen en heft blokkades op.

 • Joep Rovers - Biohacker & Leefstijlexpert

  Ik ben echt een denker en op de acupunctuur mat staat de tijd en het hoofd echt even stil. Ik gebruik de acupunctuur mat vooral ’s avonds voor het slapen gaan.

 • Iris de Goede - Orthomoleculair Therapeut & Diëtist

  De acupunctuur mat zorgt voor meer energie, een beter herstel en maakt je hoofd leeg. Ik gebruik het acupunctuur mat van Flowee vaak na mijn werk om te ontprikkelen.

 • Women'sHealth

  De acupunctuur mat verlicht stijfheid in de spieren en zorgt voor een ontspannen gevoel. Een positieve ervaring!

Acupunctuur mat voor rug

Onze favoriete en meest populaire manier om de mat te gebruiken is simpelweg met de rug erop te liggen. Deze houding brengt je lichaam direct in een ontspannen staat. Veel spanning wordt vaak opgeslagen in de rug, nek en schouders. Als je op de acupunctuur mat ligt, prikken de scherpe uiteinden in de zenuwuiteinden van de huid, wat de doorbloeding activeert, afvalstoffen sneller en beter afvoert en de spieren warm en ontspannen maakt.

In het begin kan je een lichte 'pijn'-prikkel ervaren, maar al snel ervaar je een ultiem relaxgevoel, doordat je hoofd leegraakt en je lichaam endorfine en oxytocine aanmaakt - twee natuurlijke gelukshormonen.

Met succes wordt de acupunctuur mat op deze manier gebruikt om fysieke en mentale ongemakken te verlichten.

⏱️ We raden aan om de acupunctuur mat minimaal 20 minuten te gebruiken voor het beste resultaat.

Tip: Vergroot je ontspanning in de nek en schouders door de acupunctuur mat te combineren met het kussen. Het helpt ook om (spannings-)hoofdpijn te verminderen.

Meer weten over hoe jij rugpijn kan verlichten met de Flowee acupunctuur mat? Lees dan dit blog.

Acupunctuur mat kopen

Inzetbaar bij: Rugpijn & -klachten, waaronder spit en hernia, slaapproblemen, stijve spieren, weinig energie, stress, betere ontspanning, chronische- en reumatische pijn, fibromyalgie, autisme, AD(H)D, Longcovid

Charlotte Labee ervaart het Flowee Spijkermat kussen

Acupunctuur mat voor nek en schouders

Verminder hoofdpijn en verlicht stijve nek- en schouders met ons acupunctuur kussen. Het kussen is gevuld met natuurlijk boekweitkaf en past zich perfect aan elk lichaam aan.

Gebruik het kussen op de bank of in een stoel en neem het gemakkelijk mee in een van onze speciale draagtassen. Ideaal voor op het werk of op vakantie, en natuurlijk een perfecte aanvulling op de Flowee acupunctuur mat.

⏱️ We raden aan om het acupunctuur mat minimaal 20 minuten te gebruiken voor het beste resultaat.

Rol langzaam met je hoofd van rechts naar links om de intensiteit te vergroten, de doorbloeding te stimuleren en ervaar nog meer ontspanning in de spieren. Voeg deze eenvoudige beweging toe aan je gebruik van het acupunctuur kussen en geniet van extra ontspanning en verlichting van spanning in de nek- en schouders.

Tip: Met de rits kun je de vulling aanpassen voor de gewenste hoogte en intensiteit.

Koop hier jouw acupunctuur kussen

Inzetbaar bij: Nek- en schouderklachten, (spannings-) hoofdpijn en/of migraine, stijve spieren, whiplash, frozen shoulder

Voeten met roze nagellak op een Flowee mat

Acupunctuur mat voor voeten & benen

Onze voeten herbergen talloze drukpunten die volgens de principes van de Chinese geneeskunde in verbinding staan met ons hele lichaam, inclusief al onze organen. Staand op de mat kan dit nieuwe energie geven en helpen bij verschillende klachten. De acupunctuur mat wordt vaak gebruikt als aanvulling op een voetreflexologie-behandeling.

Daarnaast kun je ook met je benen op de mat gaan liggen. Dit is zeer effectief na het sporten, bij rusteloze benen of om de huid te verbeteren.

⏱️ Na slechts 10 minuten staan op de acupunctuur mat zul je al een verschil merken.

Tip: Bouw het gebruik rustig op. Begin door op een bank of stoel te zitten en leg de acupunctuur mat onder je voeten. Oefen langzaam druk uit door ze heen en weer te bewegen. Vervolgens kun je geleidelijk op de acupunctuur mat gaan staan en de druk langzaam verplaatsen. Ontdek wat voor jou prettig aanvoelt. (Bij het eerste gebruik van de mat met je voeten, draag dan een paar sokken!)

Ontdek hier onze kleine acupunctuur mat

Inzetbaar bij: pijnlijke en vermoeide voeten, neuropathie, wintertenen en hielspoor

Dame liggend met de buik op een spijkermat op houten vloer

Acupunctuur mat voor buik

Voor verlichting van buikpijn, een opgeblazen gevoel, menstruatieklachten, of om je spijsvertering een boost te geven, kun je op je buik op de mat gaan liggen. Leg de acupunctuur mat horizontaal op de grond of op een bed. Ga voorzichtig met je buik op de mat liggen en plaats je armen onder je hoofd ter ondersteuning. Richt je op je ademhaling en laat je lichaam ontspannen op de mat, wat zorgt voor totale ontspanning.

⏱️ Gebruik de mat minstens 10 minuten.

Tip: Het kan prettig zijn om een dun laagje kleding te dragen tijdens het gebruik van de mat.

Bekijk hier alle Flowee acupunctuur matten

Inzetbaar bij: buikpijn, darmproblemen, menstruatieklachten

Gebruik de acupunctuur mat op verschillende manieren en ontdek de ontspanning in jouw gehele lichaam!

- Acupunctuur mat ervaringen -

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Super prettige mat. Heb jarenlang acupunctuur gehad en deze mat heeft minstens een net zo sterk effect. I’m loving it!''
  Sammy Salehi

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Mijn eerste gedachte toen ik het spijkermatje binnen kreeg en ik de spijkertjes voelde waren..' oh help, die zijn echt scherp, waar ga ik nu weer aan beginnen? Het lijkt wel een martelmatje. :-) Maar serieus, die fases die omschreven staan in de handleiding, gebeurde ook echt. De pijn verdwijnt, de warmte kwam op mijn rug en er ontstaat ontspanning. Heel fijn. Om eerlijk gezegd nooit gedacht dit te ervaren. Het is even doorzetten, maar het eind resultaat is erg prettig. Ik voel meer energie daarna en mijn hoofd heeft meer ruimte om weer na te denken. Een aanrader dus.''
  Hester

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Geweldige ervaring! Ik slaap weer als een roosje.. Super blij met mijn aankoop! Ik zou het iedereen aanbevelen! Het werkt echt ontspannend! Ik had dit niet verwacht.. Maar blij dat ik de aankoop heb gedaan! Geweldige kleur ook!''
  Monique Rexwinkel

Veelgestelde vragen over de acupunctuur mat

Wat is een acupunctuur mat?

Een acupunctuur mat is een katoenen mat met daarop allemaal scherpe uiteinden. Deze uiteinden prikken in de huid wanneer je op de mat gaat liggen. Een acupunctuur mat wordt ingezet voor veel verschillende doeleinden, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de ontspanning voor een relaxed en gelukkig leven.

Wat doet een acupunctuur mat?

Een acupunctuur mat activeert het parasympathische zenuwstelsel van het lichaam dat zorgt voor rust, ontspanning en herstel. Wanneer je op de mat gaat liggen, ervaar je binnen enkele minuten een diepe ontspanning en neemt de stress en spanning in het lichaam af.

Door deze diepe ontspanning zal je merken dat je gemakkelijker en dieper in slaap valt. Je wordt hierdoor uitgerust wakker. Daarnaast activeert de acupunctuur mat gelukshormonen endorfine en oxytocine door de pijnprikkel die je in het begin kan ervaren. Deze hormonen zorgen er ook wel voor dat je jezelf extra relaxed gaat voelen.

Een acupunctuur mat wordt ook wel spijkermat of spijkerbed genoemd. En dat is niet voor niks. De scherpe uiteinden drukken op acupressuurpunten in het lichaam. Hiermee wordt de mat ook ingezet om de gezondheid te verbeteren en pijn te verlichten.

Is een acupunctuur mat goed voor je?

Het gebruik van de acupunctuur mat kan goed zijn om beter te ontspannen, spierspanning te verlichten, stress te verminderen of de slaapkwaliteit te verbeteren. Veel Flowee acupunctuur mat gebruikers geven aan dat ze makkelijker en beter kunnen ontspannen door de spijkermat. Waardoor ze sneller in slaap vallen en ook dieper slapen. Daarnaast wordt door de acupunctuur mat ook de doorbloeding geactiveerd en afvalstoffen beter afgevoerd.

Waar helpt een acupunctuur mat tegen?

Een acupunctuur mat helpt bij het verbeteren van de ontspanning en bij diverse problemen zoals slecht slapen, vermoeide en stijve spieren, burn-out en stress, hoofdpijn en (chronische) pijnklachten. Zoals:

 • Rugklachten
 • Fibromyalgie
 • Nek- en schouderklachten
 • Reumatische klachten
 • Pijnlijk of vermoeide voeten
 • Migraine en (spannings)hoofdpijn

Hoe werkt een acupunctuur mat en wat zijn de voordelen?

Het principe achter de acupunctuur mat is gebaseerd op acupressuur, een traditionele Chinese geneeskunde die druk uitoefent op specifieke punten in het lichaam om de gezondheid te bevorderen en pijn te verlichten. De voordelen zijn betere ontspanning, beter slapen, vermindering van pijnklachten en meer energie.

Wanneer je op de acupunctuur mat gaat liggen komen de scherpe punten in contact met de huid. Deze druk activeert acupressuurpunten in het lichaam, stimuleert de doorbloeding en activeert de aanmaak endorfine en oxytocine, wat kan helpen bij vermindering van pijn en stress. Endorfine heeft namelijk een pijnstillend effect en kan de waarneming van pijn verminderen.

Het principe achter de acupunctuur mat is gebaseerd op acupressuur, een traditionele Chinese geneeskunde die druk uitoefent op specifieke punten van het lichaam om de gezondheid te bevorderen en pijn te verlichten. Dit is hoe een acupunctuur mat doorgaans werkt.

Hoe gebruik je een acupunctuur mat?

De acupunctuur mat wordt voornamelijk gebruikt in bed voor het slapen gaan. Het advies is om met de blote huid op de mat te gaan liggen zodat de uiteinden van de spikes in de huid van de rug drukken en de verschillende acupressuurpunten stimuleren. Daarnaast kan je de acupunctuur mat op verschillende manieren gebruiken door erop te zitten of staan. 

De mat activeert het parasympathische zenuwstelsel, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Daarnaast worden de energiebanen gestimuleerd door de verschillende acupressuurpunten.

Hoe gebruik je een acupunctuur mat voor je rug?

De meeste acupunctuur mat gebruikers leggen de mat op een bed en gaan er met de blote rug op liggen. Door het matras vormt de mat zich mooi naar het lichaam. In een tijd waarin we veel zittend werk doen is de acupunctuur mat een uitkomst om de doorbloeding in de rugspieren te stimuleren. In het begin ervaar je een pijnprikkel die al snel over gaat in een warm en relaxed gevoel. Een uitkomst bij rugklachten. 

Hoe gebruik je een acupunctuur mat voor je nek en schouders?

Je kan de acupunctuur mat over het kussen van een bed heen leggen zodat deze goed in de nek/schouders aansluit. Of gebruik hiervoor het speciaal ontworpen spijkermat kussen. Je kan deze ook tegen een bank of stoel aan leggen en jezelf langzaam achterover laten zakken tegen het kussen of een mat aan. 

Door de vulling van natuurlijk boekweitkaf kan je het kussen zelf in hoogte afstellen. Hierdoor is het kussen voor iedereen geschikt en extra comfortabel.

Hoe gebruik je een acupunctuur mat voor je voeten en benen?

Wanneer je de acupunctuur mat voor de voeten wilt en benen wilt gebruiken kan dat op verschillende manieren. Je kan op de spijkermat gaan staan of je kan de mat onder de benen leggen. In dit geval kan het fijn zijn om een kussen onder de mat te leggen om de druk te vergroten. 

Bij Flowee vind je een uitgebreid blog waarin we je stap voor stap meenemen hoe je de acupunctuur mat kan gebruiken voor de voeten en benen. Je leest het artikel hier.

Hoe gebruik je een acupunctuur mat voor je buik?

Leg de acupunctuur mat in de breedte op de grond of op een bed. Ga voorzichtig met je buik op de mat liggen en plaats je armen onder je hoofd ter ondersteuning. Richt je op je ademhaling en laat je lichaam ontspannen op de mat, wat zorgt voor totale ontspanning. ⏱️ Gebruik de mat voor minimaal 10 minuten.

Hoe lang gebruik je een acupunctuur mat?

Hoe lang je een acupunctuur mat moet gebruiken is per persoon verschillend. En dit kan ook per dag verschillen. De meeste gebruiken de acupunctuur mat voor het slapen gaan en liggen er dan 10-30 minuten op en enkele gebruikers slapen de hele nacht op de acupunctuur mat. Het kan zijn dat het de ene dag wat langer duurt voordat je ontspannen bent, omdat je deze dag bijvoorbeeld wat drukker bent geweest. Een andere dag val je misschien wel in slaap op de acupunctuur mat.

Hoe vaak gebruik je een acupunctuur mat?

Je mag een acupunctuur mat net zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Vele gebruiken deze ¾ per week tot dagelijks. Sommige gebruiken de mat zelfs meerdere keren op een dag. Je kunt de acupunctuur mat gebruiken in de ochtend als energizer of in de avond om de dag af te sluiten. Bij pijn- of stressklachten kan het zijn dat je meerdere keren per dag behoefte hebt aan de acupunctuur mat. Gebruik de acupunctuur mat vooral wanneer jij daar behoefte aan hebt. 

Wanneer een acupunctuur mat niet gebruiken?

Op internet vind je veel uiteenlopende adviezen wanneer je een acupunctuur mat niet mag gebruiken. Hieronder vind je onze adviezen omtrent het gebruik van de acupunctuur mat. Bij twijfel adviseren we altijd om een behandelend arts om advies te vragen.


Bij bloedstollingsproblemen

Wanneer je de acupunctuur mat gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart harder pompen. Dit kan van invloed zijn bij bloedstollingsproblemen zoals trombose. Dit kan gevaarlijk zijn en daarom wordt het gebruik van de acupunctuur mat afgeraden. Wil je de acupunctuur mat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts!

Als de arts akkoord is en je maakt gebruik van bloedverdunners zorg dan dat je voorzichtig op de mat gaat liggen, en er ook weer voorzichtig af gaat. Dit ter voorkoming van krassen of wondjes.

Bij hartproblemen

Wanneer je de acupunctuur mat gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart ook wat harder pompen. Dit kan gevaarlijk zijn bij hartproblemen en daarom wordt het gebruik van de acupunctuur mat afgeraden. Wil je de acupunctuur mat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts.

Bij zwangerschap

Op het lichaam zitten een aantal drukpunten die een bevalling kunnen opwekken. Het gebruik van de acupunctuur mat tijdens een zwangerschap is te weinig onderzocht om te bepalen of dit gevaarlijk is. Daarom is het gebruik van de acupunctuur mat tijdens een zwangerschap op eigen risico. Meer informatie hierover vind je in ons uitgebreide blog: Mag je de spijkermat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Bij moedervlekken

In principe kan je de acupunctuur mat zonder problemen gebruiken. Wel is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met moedervlekken die bijvoorbeeld wat verder van de huid af liggen. In dit geval is het verstandig om deze te beschermen met bijvoorbeeld een pleister, zodat je deze niet beschadigt.

Kun je slapen op een acupunctuur mat?

Slapen op de acupunctuur mat is niet ongebruikelijk. Door de ontspannende werking van de acupunctuur mat kan het namelijk gebeuren dat je in slaap valt. Veel van onze gebruikers worden na een tijdje wakker wanneer ze gaan draaien in hun slaap. De nieuwe pijnprikkel zorgt er dan voor dat je ontwaakt. Sommige gebruikers slapen de hele nacht op de acupunctuur mat.

Wat is het verschil tussen een acupunctuur mat en spijkermat?

Er zijn geen verschillen tussen een acupunctuur mat en een spijkermat. Deze twee termen zijn exact hetzelfde en worden veel door elkaar heen gebruikt. We hebben er een uitgebreid blog over geschreven: Spijkermat of Acupressuur mat: wat is het verschil?

Doet een acupunctuur mat pijn?

Het ervaren van pijn bij het gebruik van een acupunctuur mat kan sterk variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen vinden de sensatie onaangenaam, vooral in het begin, terwijl anderen het als ontspannend of verlichtend ervaren.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de pijnprikkel zijn: individuele gevoeligheid, gewenning, positie, de intensiteit door het gebruik van verschillende ondergronden en de tijd dat je op de mat ligt.

Begin geleidelijk de tijd op de mat te verlengen wanneer je begint met het gebruik ervan. Wellicht wil je eerst beginnen met een dun shirtje aan. Wanneer je een acupunctuur mat besteld, ontvang je altijd een uitgebreide gebruiksbeschrijving met meer tips.

Waar komt de acupunctuur mat vandaan?

Vroeger lagen de fakirs uit het oude India ook al op spijkerbedden, de moderne acupunctuur mat komt van dit idee vandaan. Traditioneel werd de acupunctuur mat gebruikt om de geest te zuiveren en verder te gaan dan de emotie van pijn.

In de jaren 70 ontwikkelde een Russische arts de eerste acupunctuur mat zoals wij deze nu kennen. Deze arts baseerde het gebruik van de acupunctuur mat op de principes van acupressuur, bekend van de Chinese geneeskunde. Acupressuur is het stimuleren van specifieke punten op het lichaam, bekend als acupressuurpunten, om de energiestroom te bevorderen en de gezondheid te verbeteren.

Is een acupunctuur mat duurzaam?

Lang niet alle acupunctuur matten zijn even duurzaam. Het is daarom ook belangrijk om goed te kijken naar de materialen, het productieproces, de kwaliteit en het bedrijf dat de acupunctuur matten verkoopt. Zo krijg je bij Flowee altijd 5 jaar garantie omdat wij overtuigd zijn van onze kwaliteit. Wanneer je een Flowee acupunctuur mat koopt, dan weet je zeker dat deze jaren mee gaat! Daarnaast streven we er altijd naar om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Wil je meer weten over de kwaliteit van de acupunctuur mat? Lees dan ons blog: Spijkermat kopen? Let op kwaliteitsverschillen!