Het Belang van Ontspannen: De Kracht van het Parasympatische Zenuwstelsel en de Flowee Spijkermat

In de ratrace van het leven, waar deadlines, social media en de constante druk om te presteren ons dagelijks leven beheersen, is ontspanning meer dan ooit van essentieel belang! Een van de sleutels tot diepe ontspanning ligt in de activatie van het parasympatische zenuwstelsel, het rust- en herstelsysteem van ons lichaam. In dit artikel duiken we in het belang van ontspannen, de rol van het parasympatische zenuwstelsel, en hoe de Flowee spijkermat een krachtig hulpmiddel kan zijn om deze staat van ontspanning te bereiken.

Een overvloed aan prikkels en het ontbreken van ontspanning

In de razendsnelle maatschappij van nu, waar we constant worden gebombardeerd met beeldschermen, sociale media en de verwachtingen van onszelf en anderen, bevinden we ons veel meer in het sympathische zenuwstelsel. Dit is ook wel onze ‘actiestand’.

Deze wordt voortdurend aangezet door de overvloed aan prikkels, waardoor we ons in een constante staat van paraatheid bevinden. Van deadlines tot sociale verplichtingen, we bevinden ons vaak in een staat van ‘fight or flight’. Het resultaat? Chronische stress, vermoeidheid en een overbelast systeem dat schreeuwt om pauze.

In een wereld vol actie is het nemen van ontspanningsmomenten een noodzaak geworden. Maar helaas maken de meesten van ons hier geen prioriteit van. Met de nodige stress en burn-out klachten als gevolg. Niet eerder is het ziekteverzuim zo hoog en waren er niet eerder zoveel mentale problemen bij jongeren.

Tijd voor ontspanning dus! En het parasympatische zenuwstelsel met zijn ‘resetknop’ speelt daarin een cruciale rol.

Het Parasympatische Zenuwstelsel: Ons Natuurlijke Rustsysteem

Ieder van ons heeft een complex zenuwstelsel wat zich door het gehele lichaam verspreidt. Dit zenuwstelsel fungeert als een communicatiemiddel voor ons lichaam en is opgesplitst in 2 delen.

Het somatische zenuwstelsel dat vrijwillige beweging regelt en zintuigelijke informatie ontvangt zoals aanraking, pijn en temperatuur. En uit het autonome zenuwstelsel dat alle onbewuste functies van ons lichaam regelt zoals ademhaling, hartslag, spijsvertering en hormonomale balans.

Dit autonomome deel bestaat uit het parasympatische zenuwstelsel, ook wel bekend als het 'rust en herstel'-systeem en het sympathische zenuwstelsel, dat geactiveerd wordt wanneer we in actie zijn en tijdens stressvolle situaties. Wanneer het parasympatische systeem domineert, ervaren we een gevoel van kalmte, daalt de hartslag en bloeddruk. Ons lichaam wordt gestimuleerd om te herstellen.

Waar de wereld om ons heen zich in de afgelopen jaren enorm snel is veranderd evolueert ons brein nauwelijks in de afgelopen miljoenen jaren. Ons oeroude brein functioneert niet meer zo lekker in de tijd van nu. En ervaart veel prikkels als stressvolle situaties. Waardoor we ons veelal in het sympatische zenuwstelsel bevinden. We voelen onszelf opgejaagd, kunnen moeilijk ontspannen en hebben het gevoel altijd maar aan te staan.

Daarom is ontspanning nog belangrijker voor ons geworden! En niet de ontspanning die we tegenwoordig veel om ons heen zien: namelijk het kijken van een serie, of het scrollen op je telefoon. Dit zijn ook weer prikkels voor ons brein!

De Kracht van Ontspanning met de Flowee Spijkermat: Niet zomaar een hype!

Maar we horen je al denken? Geen ontspanning van een avondje op de bank televisie kijken. Wat is dan wel een goede keuze? Wij zijn wel de laatste die jouw favoriete serie willen afpakken. Maar we nodigen je wel uit om te zorgen voor een goede balans. Maak gebruik van een Floweemat voor het slapen gaan, net als duizenden enthousiaste gebruikers je voor zijn gegaan.

Want wanneer je echt wilt ontspannen en ervoor wilt zorgen dat het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd dan is het belangrijk dat je het aantal prikkels verlaagt. Een krachtige manier is om met aandacht ergens bij te zijn. Zoals bij meditatie, het lezen van een boek of wandelen in de natuur. Of door te relaxen op een spijkermat.

Dit is een makkelijke en effectieve manier om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. De spijkermat, bedekt met duizenden scherpe uiteinden zorgt voor een lichte pijnprikkel waardoor jouw aandacht volledig naar de mat getrokken wordt. Hierdoor maak je onbewust jouw hoofd leeg. Daarnaast activeert de spijkermat de doorbloeding, ontspanning in de spieren en een betere afvoer van afvalstoffen.

Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik op de Flowee Spijkermat lig?

De spijkermat werkt door acupressuur, waarbij de scherpe spikes druk uitoefenen op specifieke punten op het lichaam. Dit stimuleert de afgifte van endorfine en oxyotcine, de natuurlijke 'feel-good' hormonen, en activeert de doorbloeding en het parasympatische zenuwstelsel. Hierdoor ontstaat een gevoel van diepe ontspanning en welzijn. Hieronder lees je wat je kan ervaren wanneer je op de spijkermat ligt.

⏱️ 0-20 sec. Oh dit doet zeer! Moet dit nu zo fijn zijn? Die spijkertjes zijn echt scherp!

⏱️ 20-60 sec. Je lichaam stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat het warm wordt op de plek waar je de mat gebruikt.

⏱️ 1-2 min. De pijnprikkel en de warmte zorgen ervoor dat het eerst kan aanvoelen alsof je bent verbrand door de zon. Focus op jouw ademhaling en houd vol.

⏱️ 2-6 min. Er kan een tintelend gevoel ontstaan, soms ook jeuk.

⏱️ 6-8 min. Jouw natuurlijke lichaamsontspanning neemt het over. Het relaxen kan beginnen.

⏱️ 8-20 min. De natuurlijke doorbloeding is gestimuleerd, je spieren zijn ontspannen, de spanning gaat langzaam jouw lichaam uit. Er ontstaat een ontspannen en relaxed gevoel! Het parasympatische zenuwstelsel is geactiveerd!

Lees hier meer over het gebruik van de spijkermat

Waarom Kwaliteit Belangrijk Is

Voordat je een spijkermat aanschaft is het ook belangrijk om te benoemen dat niet alle spijkermatten van dezelfde kwaliteit zijn.

Een goed ontworpen mat heeft voldoende spikes voor de juiste druk en een optimaal comfort. Daarnaast is de scherpte van de spikes ontzettend belangrijk om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Niet elke spijkermat is zo effectief als de Flowee spijkermat!

Al sinds 2011 is Flowee hét merk spijkermatten voor de Benelux. Door te kiezen voor kwaliteit ervaren Flowee gebruikers niet alleen een diepere ontspanning, maar investeren ze ook in hun algehele welzijn. De mooie reviews op de website spreken voor zich.

Lees hier meer over de kwaliteitsverschillen

Met Flowee hopen wij je te inspireren om wat vaker voor een echt ontspanningsmoment te kiezen. Of het een wandeling is in de natuur, een dag sauna, een meditatie of het inzetten van de spijkermat voor het slapen gaan.

Investeer jij genoeg in jouw ontspanning? Ga voor een relaxed en gelukkig leven!

Manon & Tamara
Flowee
- Relax your senses

Koop hier jouw relaxbuddy: De Flowee Spijkermat
1 van 3