Dagelijkse hoofdpijn en wat hiertegen te doen

Hoofdpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. Het wordt alleen echt vervelend als de hoofdpijn jouw dagelijkse bezigheden negatief beïnvloed. Soms is jouw hoofdpijn erg makkelijk te verklaren; je hebt simpelweg te weinig gedronken, slecht geslapen of de pijn ontstaat door een verkoudheid of griepje. Vaak zijn deze vormen van hoofdpijn van korte duur en makkelijk te verhelpen door voldoende water te drinken, meer rust en ontspanning te nemen of de pijn te onderdrukken met een paracetamol. Ook kan een spijkermat hierbij helpen. Anderzijds kan hoofdpijn ontstaan door migraine, spanning, stress of een slechte werkhouding en heb je er langer last van. Sommige vormen kunnen zelfs chronisch zijn. Wanneer je last hebt van hoofdpijn die langer aanhoudt dan is het goed om hier iets aan te doen. In dit artikel vertellen we meer over deze hoofdpijnklachten en wat je hieraan kunt doen.

Verschillende vormen van hoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Dit is de meest voorkomende hoofdpijn en eigenlijk ook een containerbegrip voor veel verschillende vormen van hoofdpijn waarbij de oorzaak eigenlijk niet te achterhalen is. Veel mensen hebben hier last van en deze vorm belemmert mensen ook in het goed kunnen functioneren. Zoals de naam het al zegt kan deze vorm voortkomen uit stress of psychische klachten maar dat hoeft niet zo te zijn. We zien ook veel dat mensen door een slechte werkhouding deze klachten kunnen krijgen of doordat je simpelweg te geconcentreerd en te lang aan het werk bent. 

Vrouw met hoofdpijn

De pijn zit voornamelijk aan beide zijden van het hoofd en is dof, drukkend aanwezig en kan aanvoelen als een strakke band om het hoofd. Waarbij de pijn kan uitstralen naar de nek en schouders. De pijnklachten kunnen kort aanhouden (zo’n 30 minuten) of de hele dag vaag aanwezig blijven.

Een moment van ontspanning kan je klachten verminderen, bijvoorbeeld met behulp van een spijkermat nekkussen. Is de oorzaak van je hoofdpijn te relateren aan je werkhouding of stress op de werkvloer? Onderin deze post je een aantal tips hoe je meer ontspanning tijdens het werken kunt realiseren.

 

Bijholte- of voorhoofdsholteontsteking

Door een virus, bacterie of allergie kan een voorhoofdsholteontsteking ontstaan. Het begint vaak met een verkoudheid waarbij je last kan hebben van niezen, loopneus of verstopte neus en dat hierbij hoofdpijn ontstaat. Deze vorm kan een aantal dagen tot 2 weken aanhouden en is niet anders op te lossen dan door veel te stomen, spoelen, neusspray en pijnstillers te gebruiken.

Migraine

Over migraine is eigenlijk nog maar heel weinig bekend. En dat is eigenlijk best vervelend want er zijn dagelijks 70.000 Nederlanders die kampen met een migraineaanval. Waarbij het bij vrouwen 3 keer zo veel voorkomt als bij mannen. De hoofdpijn komt meestal voor aan een kant van je hoofd en kan uit het niets ineens opkomen. 

Over migraine weten we dat de klachten zo erg kunnen zijn dat je niet meer in staat bent om normaal te functioneren. Zelfs misselijkheid en overgeven kunnen hierbij voorkomen. Je kan weinig verdragen en je bent enorm gevoelig voor licht en geluid. Vaak kunnen mensen alleen nog maar in bed liggen waar het pikkedonker is. Er zijn steeds betere medicijnen te verkrijgen voor migraine en uit de verschillende reacties lezen we dat de spijkermat producten en vooral de Flowee spijkermat kussen een positieve invloed hebben bij het verlichten van migraine.

Clusterhoofdpijn

De minst voorkomende vorm van hoofdpijn is wel clusterhoofdpijn maar wel een van de meest pijnlijke. De vorm komt als een aanval opzetten en bevindt zich aan een kant van het hoofd rond het oog en komen meestal in een bepaalde periode voor. Vandaar de naam clusterhoofdpijn. Tegen deze vorm van hoofdpijn is goed te behandelen door een hoofdpijnneuroloog in een hoofdpijncentrum.

Chronische dagelijkse hoofdpijn

Mensen met chronische hoofdpijnklachten hebben hier vaak last van door langdurig medicatiegebruik. In veel gevallen lijken pijnstillers onschuldig maar wanneer deze dagelijkse langer dan 7 dagen worden gebruikt kunnen juist hoofdpijnklachten ontstaan. Het advies van Hoofdpijnnet en het Migraine fonds is dan ook om een hoofdpijndagboek bij te houden wanneer je last hebt van hoofdpijn. Hierin kun je precies aangeven welke medicatie je wanneer tot je neemt zodat je jezelf bewust bent van de hoeveelheid en regelmaat.

Wordt de chronische hoofdpijn niet veroorzaakt door langdurig medicijngebruik dan is het verder onderzoeken waar de hoofdpijn vandaan komt. Helaas is er in veel gevallen geen oorzaak aan te wijzen en is het behelpen om de klachten te verminderen.

Kantoorwerk en hoofdpijnklachten 

Tegenwoordig werken we steeds meer achter een computer of laptop. Het gemak dient de mens en we komen steeds meer stil te zitten. Continu in dezelfde houding zitten heeft een negatief effect op ons lichaam; vertragen van de doorbloeding, vermindering van spierkracht, nek-/schouderklachten en hoofdpijn spelen steeds meer een rol in ons leven. Een goede werkhouding en op tijd ontspannen is erg belangrijk.

Vijf tips voor meer ontspanning onder werktijd

1. Let altijd op jouw houding. Zorg dat een scherm op ooghoogte staat, heb een rechte rug en jouw schouders ontspannen.

2. Beweeg voldoende. Zorg ervoor dat de doorbloeding blijft stromen. Beweeg daarom elk uur minimaal 5 minuten. Ga een half uur wandelen voor je lunch. Of neem de boterham mee.  

3. Heb je geen inspiratie? Loop even naar buiten, staar voor je uit en doe even helemaal niks. Lummelen is goed voor jouw creativiteit. 

4. Drink voldoende water. Schrijf eventueel op hoeveel je drinkt. 

5. Vermeid Cafeïne, drink en eet gezond!

Vind je het lastig om jezelf af te sluiten van je werk? Gebruik dan de spijkermat om een moment van rust te creëren en even helemaal in het hier en nu te zijn. Een spijkermat zorgt ervoor dat je niet met jouw gedachten bezig bent maar echt even een moment van rust ervaart. 

Koop hier jouw spijkermat!

* Bronvermelding: www.allesoverhoofdpijn.nl

Terug naar blog
1 van 3