Een gezonde levensstijl voor een gelukkig leven

Een spijkermat is een mooi product om jouw gezondheid te ondersteunen. Beter slapen, verbetering van de doorbloeding, een leeg hoofd, meer ontspanning, relaxte spieren, beter immuunsysteem, sneller herstel bij spierpijn. Allemaal onderdelen die je met een spijkermat positief kunt beïnvloeden. Wil je een gelukkig leven leiden dan is het ook belangrijk dat je een gezonde levensstijl erop na houdt. En dit begint met de juiste balans op verschillende peilers. In deze blog delen we onze tips. 

1: Zorg voor voldoende ontspanning & een goede nachtrust

Regelmatig ontspanning is zo ontzettend belangrijk. Niet alleen lichamelijk komen we in de ontspanning terecht maar ook mentaal. Ons hoofd leeg maken, prikkels van de dag verwerken. Een goede nachtrust is hierbij erg belangrijk. Maar ook voldoende ontspanningsmomentjes overdag. Maak een kleine wandeling, geniet bewust van je lunch of een kop thee/koffie. Simpelweg even naar buiten staren kan je helpen om jouw gedachten te verwerken. Grote kans dat je dan op nieuwe ideeën komt.

Maak je dagelijks gebruik van de spijkermat? Dan ben je goed op weg! Niet alleen helpt de spijkermat je sneller en dieper in slaap te komen. Wanneer je op de mat ligt wordt ook het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Dit zorgt voor voldoende rust en herstel na activiteit in ons sympathische stelsel. Waarin we ons tegenwoordig steeds meer in bevinden. Er moet een goede balans zijn tussen het sympathische en parasympatische zenuwstelsel. Dit is beter voor alle processen, zowel fysiek als mentaal.

2: Eet gevarieerd en voldoende groeten

Deze tip komt waarschijnlijk niet uit de lucht vallen. In een gezonde levensstijl zit uiteraard ook een goed voedingspatroon. Maar als het op eten aan komt dan zijn er veel verschillende theorieën wat nu echt gezond is. Wij vinden het zelf ook lastig om datgeen te vinden waar wij ons goed bij voelen. Want niet elk mens is hetzelfde en niet iedereen verteert al het eten even gemakkelijk. Het is daarom goed om naar je lichaam te luisteren. Krijg je energie van datgeen wat je eet?

Zo merken wij dat we veel meer energie krijgen wanneer we meer groenten eten. Voorheen pakten we eerder een stuk chocolade of een kop koffie als we onszelf moe voelden. Inmiddels weten we dat sterk bewerkt voedsel ons geen goed doet. We kunnen beter terug naar de basis en de producten nuttigen die de natuur ons gegeven heeft. We eten nu eerder een kleurrijke salade of een groenten/fruit smoothie.

Good food

Varieer ook eens met jouw eetmomenten. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar wat eten met ons doet. Wanneer ons lichaam bezig is met eten afbreken dan gaat daar alle energie naar toe. Zo zijn er onderzoeken die vanuit die gedachten gang aangeven dat het beter is om maar 2/3 eetmomenten te hebben op een dag in plaats van 6/7 zoals het voedingscentrum ons voorschrijft. 

3: Omring je regelmatig met dierbaren

De mens leeft vanuit de oorsprong in een groep. Op deze manier is de kans op overleven het grootst. In een groep voelen we ons veilig en vertrouwd. Omring je daarom ook regelmatig met dierbaren. Zorg dat je verbinding aan gaat, praat en lach met elkaar.

Daarnaast kunnen goede gesprekken nieuwe inzichten geven. Soms kunnen we vast zitten in onze eigen gedachten. Een ander kan hierbij zorgen voor nieuwe invalshoeken en mogelijkheden.

Of geef iemand eens een knuffel van minstens 20 seconden. Tijdens het knuffelen maak je namelijk een gelukshormoon oxytocine aan. Dit zorgt ervoor dat we ons veilig, vertrouwd maar ook gelukkig voelen!

4: Beweeg voldoende

Tegenwoordig bewegen we steeds minder en zitten we steeds meer. Vroeger waren we druk op het land, in onze tuintjes en inmiddels halen we heel voeding uit de supermarkt en rijden de pakketbezorgers dagelijks door de straten om bestelde producten thuis te bezorgen. Erg handig maar niet zo goed voor onze gezondheid. Niet voor niks wordt zitten het nieuwe roken genoemd.

Wanneer je minder beweegt ontstaat er een grotere kans op: diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, stress, mentale disbalans, spier- en gewrichtsproblemen. Je zal er op dit moment misschien nog geen last van hebben maar de risico's nemen op latere leeftijd steeds meer toe. 

Belangrijk dus om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Ga een rondje wandelen, hardlopen, fietsen het maakt eigenlijk niet uit als je maar in beweging bent. Pak eens vaker de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift.

Heb je een kantoorbaan? Zorg er dan voor dat elk uur jouw hartslag voor 5 minuten omhoog gaat. Bijvoorbeeld door het doen van squats of lunges. Op deze manier activeer je allerlei systemen in jouw lichaam. Beweging zorgt er niet alleen voor dat we fitter zijn maar dat we ons ook fitter voelen. Wanneer je beweegt gaat de doorbloeding stromen en komt er ook meer zuurstof in jouw hersenen! Waardoor je ook weer frisser en productiever bent op het werk!

5: Verminder stress

Verminder stress waar het lukt. Heb je een stressvolle job en dat is al tijden zo? Kijk dan eens of je misschien taken kunt afstaan. Vind je de baan nog wel zo leuk? Waar kan je wel energie uit halen of zijn de activiteiten alleen maar "energievreters"?

Stress hoeft zeker ook niet alleen werk gerelateerd te zijn. Misschien stel je aan jezelf te hoge verwachtingen? Wil je de leuke partner, ouder, kind, vriend voor iedereen zijn. Wil je aan alle verwachtingen van een ander voldoen? Hoe realistisch is dit beeld? Focus jezelf eerder op jouw eigen gevoel. Wat maakt je gelukkig, waar wordt je blij van. En besteed daar meer aandacht aan! 

Reizen

En vergeet niet kleine haalbare doelen te stellen. Vier de kleine successen, je lichaam maakt dan dopamine aan en daar wilt het lichaam alleen maar meer van. Waardoor de kans groter is dat je een volgende keer weer net zo hard je best zal doen. Uiteindelijk kom je op deze manier bij jouw doel waar je wilt zijn.

6: Voed jezelf met kennis

Blijf leren. Blijf jezelf verwonderen. Blijf jezelf ontwikkelen. Het maakt eigenlijk niet uit waarover je meer kennis op doet. Maar sta niet stil. Wanneer we onszelf niet meer uitdagen in het leven dan komt de sleur erin. Gaan we steeds meer dingen op de automatische piloot doen en worden we geleefd. Denk eens na over wat jij graag zou willen leren. Verdiep jezelf er eens in. Doe eens iets buiten je comfortzone. Schrijf op wat je graag zou willen doen en probeer in ieder geval elk jaar iets van dit lijstje af te vinken.

Flowee Relaxdag

Wil jij graag meer leren over een gezonde levensstijl? Wil je meer tips ontvangen hoe jij kan zorgen voor die verandering. Dat het je nu wel gaat lukken! Je wilt weer meer energie ervaren, gelukkiger leven en een positieve mindset trainen? Schrijf je dan in voor de Flowee Relaxdag.

Live Love Laugh Sing Dream

Terug naar blog
1 van 3