Hoe de spijkermat je hormoonbalans ondersteunt

We delen deze keer een artikel van Lisa & Ilya, twee ondernemende vrouwen rond de 30 met beiden een kindje van 1 jaar. Allebei hebben ze PCOS en door met hun leefstijl aan de slag te gaan hebben ze hun klachten succesvol kunnen aanpakken. Zo hebben ze ook ontdekt hoe de spijkermat je hormoonbalans kan ondersteunen. In dit artikel delen ze hun ervaring met ons.

Stress, ontspanning en je hormoonbalans

Stress is de grootste hormoonverstoorder in je lichaam. Als je vaak gestrest bent, gaat er minder energie in je lichaam naar de productie van andere hormonen, o.a. je spijsvertering en je voortplanting. Als dit langer aanhoudt, kunnen deze systemen ontregeld raken en raakt je hormoonhuishouding uit balans. Het is dus belangrijk om de hormoonverstoorder stress aan te pakken! Dit kun je laagdrempelig doen door zo’n 15-20 minuten per dag te ontspannen. Zo verlaag je je stresshormoon en vergroot je je gelukshormonen. De spijkermat is hier een perfecte tool voor! Liggen op de spijkermat zorgt namelijk voor diepe ontspanning. Niet alleen mentaal, maar ook je spieren ontspannen, waardoor je lichaam ook het seintje krijgt dat het veilig is. De acupressuur puntjes zorgen ook voor de productie van gelukshormonen, welke extra helpen te ontspannen. Vind je het lastig om ontspanning op te zoeken in drukte van de alledaagse dag? Dan is de spijkermat juist geschikt voor jou!

The Balanced Women

Tijdens hun eigen traject merkten Lisa en Ilya dat de er een grote behoefte was een aan plek waar lotgenoten meer informatie konden vinden. Daarom zijn ze het platform The Balanced Women gestart, zodat ze op deze manier anderen vrouwen kunnen helpen in hun zoektocht naar hormoonbalans. We vertellen graag wat de spijkermat ons heeft gebracht en hoe wij hem gebruiken!

Ilya & de spijkermat

Omdat ik PCOS heb en drie jaar geleden een actieve kinderwens had, moest ik mij goed voorbereiden op de conceptie. Ik had namelijk een hele lange cyclus (90 dagen), dus minder kansen om zwanger te worden. Ik ben daarom aan de slag gegaan met een orthomoleculair therapeut en heb tijdens het traject veel geleerd over mijn lichaam en hormoonhuishouding. Ook ben ik aan de slag gegaan met voeding, stress en het belang van ontspanning en beweging.

Vooral ontspannen was voor mij een uitdaging. Dat moest ik heel “actief” aanpakken: yoga, mindfulness, in bad, wandelen en liever zijn voor mezelf. Ook heb ik toen een Flowee spijkermat aangeschaft. Dit maakte het voor mij heel praktisch om te ontspannen. Liggen op de spijkermat gaf mij snel een gevoel van rust en het was makkelijker om me op mijn lichaam te focussen door de prikkels in m’n rug. Ik lag vaak ‘s avonds voor het slapen gaan een kwartier op de mat om te ontprikkelen van de dag, meestal met een begeleide ademhalingsoefening. Deze ontspanning zorgde voor een daling van mijn stresshormonen, waardoor mijn slaapkwaliteit verbeterde en er in mijn lichaam meer energie over was om te kunnen focussen op mijn voortplantingssysteem. In die periode werd mijn menstruatiecyclus steeds korter (uiteindelijk 31 dagen) en ben ik binnen een jaar natuurlijk zwanger geworden! Ik neem de spijkermat zelfs mee op vakantie. Een tip: haal de vulling eruit, dan neemt hij veel minder plek in in je koffer. Maar in een vacuümzak meenemen met vulling kan ook prima!

Lisa & de spijkermat

Bijna anderhalf jaar geleden mocht ik mama worden van een prachtige dochter, ook ik heb PCOS en ben op natuurlijke wijze zwanger geworden! Maar, sinds mijn eerste menstruatie na de bevalling werd mijn cyclus steeds weer langer (35 - 50 dagen). Ik kreeg ontzettend veel last van mijn huid (acne, eczeem) en intense buikpijn aanlopend naar en tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Voordat ik zwanger raakte heb ik mij ook verdiept in leefstijl en wat dit doet met je hormoonbalans. Ik wist dat ik ontspanning in moest bouwen, maar ik vond het lastig om te managen met een busy mom life. De Flowee spijkermat is magic voor mij! Het helpt mij direct ontspannen en na 10 minuten voel ik al een hele verandering in mijn zijn. Mijn hele lijf ontspant en ik kan daarna heerlijk in slaap vallen.

Ik gebruik mijn matje om te ontprikkelen na een drukke dag. Ik gebruik hem altijd op bed, met een kruikje op mijn buik of bij mijn voeten en een koptelefoon op met fijne muziek of een meditatie. Na de ongemakkelijkheid van de eerste 5 minuten, voelt het alsof ik aan het zweven ben. Ik blijf het bijzonder vinden dat ik mezelf na een korte tijdsinvestering (10-20 minuten) zoveel beter voel en zoveel makkelijker in slaap kom.

Naast dat ik op mijn spijkermat ga liggen om ‘s avonds voor het slapen gaan te ontspannen, gebruik ik hem ook wel eens ‘s ochtends om even op te staan (of zittend mijn voeten er op te laten rusten) zodat ik mijn lichaam op een fijne manier activeer. De Flowee spijkermat is één van de meest praktische dingen die ik aanraad om bewust aan de slag te gaan met het herstellen of in balans houden van je hormoonhuishouding.

Er zijn nog veel meer dingen die je kan doen om je hormonen wat liefde te geven. Denk aan voldoende gezond eten, bewegen, slapen en lief zijn voor jezelf! Volg The Balanced Women op Instagram voor meer praktische leefstijl tips en informatie voor hormoonbalans.

Liefs,

Lisa & Ilya - The Balanced Women

The Balanced Women

Terug naar blog
1 van 3