Spijkerbed: hoe gebruik je het en wat zijn de voordelen?

Duizenden van onze gebruikers ervaren dagelijks ontspanning door een spijkerbed. Je kan een spijkerbed voor meerdere doeleinden gebruiken en op verschillende manieren inzetten.

We leggen je op deze pagina graag uit hoe je een spijkerbed kan gebruiken. Je vindt informatie over:

✓ Hoe werkt een spijkerbed en wat zijn de voordelen.
✓ De eerste keer dat je een spijkerbed gebruikt.
✓ Wat gebeurt er nu precies als je op een spijkerbed ligt.
✓ Waar en wanneer kan je spijkerbed gebruiken?
✓ Daarnaast leggen we je uit hoe je een spijkerbed kunt gebruiken voor de rug, nek/schouders, voeten/benen en de buik.

Zet een spijkerbed in op elk moment dat jij daar moment behoefte aanhebt. Zo kun je optimaal genieten van de vele mogelijkheden die een spijkerbed te bieden heeft.  

Koop hier jouw Flowee spijkerbed

Video: Hoe werkt een spijkerbed en wat zijn de voordelen?

 • Charlotte Labee - Schrijfster van de bestseller 'Overprikkeld Brein'

  Het Flowee spijkerbed kussen helpt bij nekklachten en hoofdpijn. Zelfs bij migraine geeft het super goed resultaat. Het helpt mij ontspannen en heft blokkades op.

 • Joep Rovers - Biohacker & Leefstijlexpert

  Ik ben echt een denker en op een spijkerbed staat de tijd en het hoofd echt even stil. Ik gebruik het spijkerbed vooral ’s avonds voor het slapen gaan.

 • Iris de Goede - Orthomoleculair Therapeut & Diëtist

  Het spijkerbed zorgt voor meer energie, een beter herstel en maakt je hoofd leeg. Ik gebruik het spijkerbedje van Flowee vaak na mijn werk om te ontprikkelen.

 • Women'sHealth

  Een spijkerbed verlicht stijfheid in de spieren en zorgt voor een ontspannen gevoel. Een positieve ervaring!

Tamara van Flowee met een grijs witte spijkermat

De eerste keer dat je een spijkerbed gebruikt:

Bij het starten met een spijkerbed is het verstandig om het gebruik rustig op te bouwen. Luister altijd goed naar je lichaam. Begin met een paar minuten liggen op de mat en verleng dit geleidelijk aan als het goed voelt. Voor optimale resultaten raden wij aan een spijkerbed dagelijks minimaal 10-20 minuten te gebruiken.

Stap 1: Zit voor de mat en rol langzaam met je rug op de mat. Verdeel je gewicht gelijkmatig. Voor het beste resultaat gebruik je de mat direct op de blote huid. Als je wilt wennen aan een spijkerbed, kun je beginnen met een dunne laag kleding totdat je eraan gewend bent.

Stap 2: Richt je op je ademhaling en ervaar wat er in je lichaam gebeurt. In het begin kan je een lichte pijnprikkel voelen. Jouw lichaam maakt echter endorfine en oxytocine aan, twee gelukshormonen. Heb vertrouwen, binnen enkele minuten zal deze 'pijnprikkel' afnemen en voel je je langzaam ontspannen.

Stap 3: Geniet van de ontspanning. Binnen enkele minuten zal je lichaam warm worden doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd en je spieren ontspannen. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt geactiveerd en afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd. Geniet van de ontspanning zolang het voor jou goed voelt.

Tip: Ben je bang dat je in slaap valt op een spijkerbed? Zet een wekker!

Bestel nu!
Roel van Regie over eigen leven op een Flowee mat

Wat gebeurt er?

⏱️ 0-20 sec. Oh dit doet zeer! Moet dit nu zo fijn zijn? Die puntjes zijn echt scherp!

⏱️ 20-60 sec. Je lichaam stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat het warm wordt op de plek waar je de mat gebruikt.

⏱️ 1-2 min. De pijnprikkel en de warmte zorgen ervoor dat het eerst kan aanvoelen alsof je bent verbrand door de zon. Focus op jouw ademhaling en houd vol.

⏱️ 2-6 min. Er kan een tintelend gevoel ontstaan, soms ook jeuk.

⏱️ 6-8 min. Jouw natuurlijke lichaamsontspanning neemt het over. Het relaxen kan beginnen.

⏱️ 8-20 min. De natuurlijke doorbloeding is gestimuleerd, je spieren zijn ontspannen, de spanning gaat langzaam jouw lichaam uit. Er ontstaat een ontspannen en relaxed gevoel!

Ervaar het gebruik van een spijkerbed

Waar en wanneer gebruik je een spijkerbed?

De veelzijdigheid van een spijkerbed maakt het mogelijk om deze overal te gebruiken - in bed, op een stoel, op de bank of zelfs op de grond. De locatie waar je de mat gebruikt, bepaalt ook de intensiteit ervan. Op een harder oppervlak zal de intensiteit van een spijkerbed hoger zijn.

Een spijkerbed wordt op veel verschillende manieren gebruikt, zoals voor het slapengaan, aan het begin van de dag, na een drukke dag om thuis te ontspannen, tijdens yoga of zelfs in een stoel terwijl je aan het werk bent. Sta erop tijdens je werk of neem de mat en het kussen mee tijdens lange autoritten of vliegreizen. Met de eindeloze mogelijkheden kun je altijd profiteren van de voordelen van een spijkerbed!

Koop hier jouw Flowee spijkerbed

Spijkerbed voor rug

Onze favoriete en meest populaire manier om een spijkerbed te gebruiken is simpelweg met de rug erop te liggen. Deze houding brengt je lichaam direct in een ontspannen staat. Veel spanning wordt vaak opgeslagen in de rug, nek en schouders. Als je op een spijkerbed ligt, prikken de scherpe uiteinden in de zenuwuiteinden van de huid, wat de doorbloeding activeert, afvalstoffen sneller en beter afvoert en de spieren warm en ontspannen maakt.

In het begin kan je een lichte 'pijn'-prikkel ervaren, maar al snel ervaar je een ultiem relaxgevoel, doordat je hoofd leegraakt en je lichaam endorfine en oxytocine aanmaakt - twee natuurlijke gelukshormonen.

Met succes wordt een spijkerbed op deze manier gebruikt om fysieke en mentale ongemakken te verlichten.

⏱️ We raden aan om een spijkerbed mat minimaal 20 minuten te gebruiken voor het beste resultaat.

Tip: Vergroot je ontspanning in de nek en schouders door een spijkerbed te combineren met het kussen. Het helpt ook om (spannings-)hoofdpijn te verminderen.

Meer weten over hoe jij rugpijn kan verlichten met een Flowee spijkerbed? Lees dan dit blog.

Spijkerbed mat kopen

Inzetbaar bij: Rugpijn & -klachten, waaronder spit en hernia, slaapproblemen, stijve spieren, weinig energie, stress, betere ontspanning, chronische- en reumatische pijn, fibromyalgie, autisme, AD(H)D, Longcovid

Charlotte Labee ervaart het Flowee Spijkermat kussen

Spijkerbed voor nek en schouders

Verminder hoofdpijn en verlicht stijve nek- en schouders met ons een spijkerbed kussen. Het kussen is gevuld met natuurlijk boekweitkaf en past zich perfect aan elk lichaam aan.

Gebruik het kussen op de bank of in een stoel en neem het gemakkelijk mee in een van onze speciale draagtassen. Ideaal voor op het werk of op vakantie, en natuurlijk een perfecte aanvulling op een Flowee spijkerbed.

⏱️ We raden aan om het spijkerbed kussen minimaal 20 minuten te gebruiken voor het beste resultaat.

Rol langzaam met je hoofd van rechts naar links om de intensiteit te vergroten, de doorbloeding te stimuleren en ervaar nog meer ontspanning in de spieren. Voeg deze eenvoudige beweging toe aan je gebruik van het spijkerbed kussen en geniet van extra ontspanning en verlichting van spanning in de nek- en schouders.

Tip: Met de rits kun je de vulling aanpassen voor de gewenste hoogte en intensiteit.

Koop hier jouw spijkerbed kussen

Inzetbaar bij: Nek- en schouderklachten, (spannings-) hoofdpijn en/of migraine, stijve spieren, whiplash, frozen shoulder

Voeten met roze nagellak op een Flowee mat

Spijkerbed voor voeten & benen

Onze voeten bevatten talloze drukpunten die volgens de Chinese geneeswijzen in verbinding staan met ons gehele lichaam, inclusief al onze organen. Staande op de mat kan je nieuwe energie geven en helpen bij diverse klachten. Een spijkerbed wordt vaak gebruikt als aanvulling op een voetreflexologie-behandeling.

Daarnaast kan je ook met de benen op de mat gaan liggen. Zeer effectief voor na het sporten, bij onrustige benen of voor de verbetering van de huid.

⏱️ Na slechts 10 minuten staan op een spijkerbed merk je al een verschil.

Tip: Bouw het gebruik rustig op. Begin door op een bank of stoel te zitten en leg een spijkerbed onder je voeten. Oefen langzaam druk uit door ze heen en weer te bewegen. Vervolgens kun je geleidelijk op een spijkerbed gaan staan en ook hier de druk langzaam verplaatsen. Ontdek wat voor jou prettig aanvoelt. (Bij het eerste gebruik van een spijkerbed met je voeten, draag dan een paar sokken!)

Ontdek hier het kleine spijkerbedje

Inzetbaar bij: pijnlijke en vermoeide voeten, neuropathie, wintertenen en hielspoor

Dame liggend met de buik op een spijkermat op houten vloer

Spijkerbed voor buik

Voor verlichting van buikpijn, een opgeblazen gevoel, menstruatieklachten, of om je spijsvertering een boost te geven, kun je met je buik op een spijkerbed gaan liggen. Leg een spijkerbed in de breedte op de grond of op een bed. Ga voorzichtig met je buik op de mat liggen en plaats je armen onder je hoofd ter ondersteuning. Richt je op je ademhaling en laat je lichaam ontspannen op een spijkerbed, wat zorgt voor totale ontspanning.

⏱️ Gebruik een spijkerbed voor minimaal 10 minuten.

Tip: Het kan prettig zijn om een dun laagje kleding te dragen.

Bekijk hier alle Flowee spijkerbedden

Inzetbaar bij: buikpijn, darmproblemen, menstruatieklachten

- Spijkerbed ervaringen -

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Ik had al twee spijkerbedjes gekocht (1 bij mijn partner en 1 bij mij thuis). Nu heb ik er nog een gekocht die ik bij mijn zoon laat waar ik regelmatig logeer. En ga er nog 1 kopen voor bij mijn andere zoon. Zo heb ik overal de mogelijkheid dit spijkerbed te gebruiken. Ik raak er super ontspannen door en val altijd in een rustige slaap. Ook om een middagdutje te starten. ideaal. Ik ben erg tevreden. En met jullie service ook. Snelle en correcte levering.''

  Martha Vermolen
  *Geverifieerde klant

 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Het is een verrassende ervaring om volkomen te relaxen op een spijkerbed. Voor iedereen een aanrader!''

  Lucia de Jong
  *Geverifieerde klant

  Bekijk hier de review van Lucia 
 • ⭑⭑⭑⭑⭑

  ''Voor mijn man gekocht om bij zijn verjaardagscadeau te voegen waarvan hij heel vreemd opkeek en zich afvroeg wat hij misdaan had dat hij deed kreeg. Nu na 2 weken al volledig gewend aan spijkerbed en slaapt veel beter/slaapt door! Liggend kan hij nog niet aan het kussen wennen maar gebruikt het nu beneden in zijn relaxstoel. Voor hem werkt dit op deze manier want zijn nekklachten verbeteren/verdwijnen! Hij is zo enthousiast erover dat ik ook overstag wil gaan om een set aan te schaffen.''

  Dees
  *Geverifieerde klant

  Bekijk hier de review van Dees 

Gebruik een spijkerbed op verschillende manieren en ontdek de ontspanning in jouw gehele lichaam!

Veelgestelde vragen over de acupressuur mat

Wat is een spijkerbed?

Een spijkerbed is een katoenen mat met daarop allemaal scherpe uiteinden. Deze uiteinden prikken in de huid wanneer je op de mat gaat liggen. Een spijkerbed wordt ingezet voor veel verschillende doeleinden, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de ontspanning voor een relaxed en gelukkig leven.

Wat doet een spijkerbed?

Een spijkerbed activeert het parasympathische zenuwstelsel van het lichaam dat zorgt voor rust, ontspanning en herstel. Wanneer je op een spijkerbed gaat liggen, ervaar je binnen enkele minuten een diepe ontspanning en neemt de stress en spanning in het lichaam af.

Door deze diepe ontspanning zal je merken dat je gemakkelijker en dieper in slaap valt. Je wordt hierdoor uitgerust wakker. Daarnaast activeert een spijkerbed gelukshormonen endorfine en oxytocine door de pijnprikkel die je in het begin kan ervaren. Deze hormonen zorgen er ook wel voor dat je jezelf extra relaxed gaat voelen.

Een spijkerbed wordt ook wel acupressuurmat of spijkermat genoemd. En dat is niet voor niks. De scherpe uiteinden drukken op acupressuurpunten in het lichaam. Hiermee wordt de mat ook ingezet om de gezondheid te verbeteren en pijn te verlichten.

Is een spijkerbed goed voor je?

Het gebruik van spijkerbed kan goed zijn om beter te ontspannen, spierspanning te verlichten, stress te verminderen of de slaapkwaliteit te verbeteren. Veel Flowee spijkerbed gebruikers geven aan dat ze makkelijker en beter kunnen ontspannen door een spijkerbed. Waardoor ze sneller in slaap vallen en ook dieper slapen. Daarnaast wordt door een spijkerbed ook de doorbloeding geactiveerd en afvalstoffen beter afgevoerd.

Waar helpt een spijkerbed tegen?

Een spijkerbed helpt bij het verbeteren van de ontspanning en bij diverse problemen zoals slecht slapen, vermoeide en stijve spieren, burn-out en stress, hoofdpijn en (chronische) pijnklachten. Zoals:

 • Rugklachten
 • Fibromyalgie
 • Nek- en schouderklachten
 • Reumatische klachten
 • Pijnlijk of vermoeide voeten
 • Migraine en (spannings)hoofdpijn

Hoe werkt een spijkerbed en wat zijn de voordelen?

Het principe achter een spijkerbed is gebaseerd op acupressuur, een traditionele Chinese geneeskunde die druk uitoefent op specifieke punten in het lichaam om de gezondheid te bevorderen en pijn te verlichten. De voordelen zijn betere ontspanning, beter slapen, vermindering van pijnklachten en meer energie.

Wanneer je op een spijkerbed gaat liggen komen de scherpe punten in contact met de huid. Deze druk activeert acupressuurpunten in het lichaam, stimuleert de doorbloeding en activeert de aanmaak endorfine en oxytocine, wat kan helpen bij vermindering van pijn en stress. Endorfine heeft namelijk een pijnstillend effect en kan de waarneming van pijn verminderen.

Het principe achter een spijkerbed is gebaseerd op acupressuur, een traditionele Chinese geneeskunde die druk uitoefent op specifieke punten van het lichaam om de gezondheid te bevorderen en pijn te verlichten. Dit is hoe een spijkerbed doorgaans werkt.

Hoe gebruik je een spijkerbed?

Een spijkerbed wordt voornamelijk gebruikt in bed voor het slapen gaan. Het advies is om met de blote huid op de mat te gaan liggen zodat de uiteinden van de spikes in de huid van de rug drukken en de verschillende acupressuurpunten stimuleren. Daarnaast kan je de spijkerbed op verschillende manieren gebruiken door erop te zitten of staan. 

Een spijkerbed activeert het parasympathische zenuwstelsel, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Daarnaast worden de energiebanen gestimuleerd door de verschillende acupressuurpunten.

Hoe gebruik je een spijkerbed voor je rug?

De meeste spijkerbed gebruikers leggen de mat op een bed en gaan er met de blote rug op liggen. Door het matras vormt de mat zich mooi naar het lichaam. In een tijd waarin we veel zittend werk doen is een spijkerbed een uitkomst om de doorbloeding in de rugspieren te stimuleren. In het begin ervaar je een pijnprikkel die al snel over gaat in een warm en relaxed gevoel. Een uitkomst bij rugklachten. 

Hoe gebruik je een spijkerbed voor je nek en schouders?

Je kan een spijkerbed over het kussen van een bed heen leggen zodat deze goed in de nek/schouders aansluit. Of gebruik hiervoor het speciaal ontworpen spijkerbed kussen. Je kan deze ook tegen een bank of stoel aan leggen en jezelf langzaam achterover laten zakken tegen het kussen of een spijkerbed aan. 

Door de vulling van natuurlijk boekweitkaf kan je het kussen zelf in hoogte afstellen. Hierdoor is het kussen voor iedereen geschikt en extra comfortabel.

Hoe gebruik je een spijkerbed voor je voeten en benen?

Wanneer je een spijkerbed voor de voeten wilt en benen wilt gebruiken kan dat op verschillende manieren. Je kan op een spijkerbed gaan staan of je kan de mat onder de benen leggen. In dit geval kan het fijn zijn om een kussen onder de mat te leggen om de druk te vergroten. 

Bij Flowee vind je een uitgebreid blog waarin we je stap voor stap meenemen hoe je een spijkerbed kan gebruiken voor de voeten en benen. Je leest het artikel hier.

Hoe gebruik je een spijkerbed voor je buik?

Leg een spijkerbed in de breedte op de grond of op een bed. Ga voorzichtig met je buik op het spijkerbed liggen en plaats je armen onder je hoofd ter ondersteuning. Richt je op je ademhaling en laat je lichaam ontspannen op het bed, wat zorgt voor totale ontspanning. ⏱️ Gebruik een spijkerbed voor minimaal 10 minuten.

Hoe lang gebruik je een spijkerbed?

Hoe lang je een spijkerbed moet gebruiken is per persoon verschillend. En dit kan ook per dag verschillen. De meeste gebruiken een spijkerbed voor het slapen gaan en liggen er dan 10-30 minuten op en enkele gebruikers slapen de hele nacht op een spijkerbed. Het kan zijn dat het de ene dag wat langer duurt voordat je ontspannen bent, omdat je deze dag bijvoorbeeld wat drukker bent geweest. Een andere dag val je misschien wel in slaap op een spijkerbed.

Hoe vaak gebruik je een spijkerbed?

Je mag een spijkerbed net zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Vele gebruiken deze ¾ per week tot dagelijks. Sommige gebruiken een spijkerbed zelfs meerdere keren op een dag. Je kunt een spijkerbed gebruiken in de ochtend als energizer of in de avond om de dag af te sluiten. Bij pijn- of stressklachten kan het zijn dat je meerdere keren per dag behoefte hebt aan een spijkerbed. Gebruik een spijkerbed vooral wanneer jij daar behoefte aan hebt. 

Wanneer een spijkerbed niet gebruiken?

Op internet vind je veel uiteenlopende adviezen wanneer je een spijkerbed niet mag gebruiken. Hieronder vind je onze adviezen omtrent het gebruik van de spijkerbed. Bij twijfel adviseren we altijd om een behandelend arts om advies te vragen.


Bij bloedstollingsproblemen

Wanneer je een spijkerbed gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart harder pompen. Dit kan van invloed zijn bij bloedstollingsproblemen zoals trombose. Dit kan gevaarlijk zijn en daarom wordt het gebruik van een spijkerbed afgeraden. Wil je de spijkerbed toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts!

Als de arts akkoord is en je maakt gebruik van bloedverdunners zorg dan dat je voorzichtig op een spijkerbed gaat liggen, en er ook weer voorzichtig af gaat. Dit ter voorkoming van krassen of wondjes.

Bij hartproblemen

Wanneer je een spijkerbed gebruikt wordt de doorbloeding geactiveerd. Hierdoor gaat het hart ook wat harder pompen. Dit kan gevaarlijk zijn bij hartproblemen en daarom wordt het gebruik van een spijkerbed afgeraden. Wil je een spijkerbed toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts.

Bij zwangerschap

Op het lichaam zitten een aantal drukpunten die een bevalling kunnen opwekken. Het gebruik van een spijkerbed tijdens een zwangerschap is te weinig onderzocht om te bepalen of dit gevaarlijk is. Daarom is het gebruik van een spijkerbed tijdens een zwangerschap op eigen risico. Meer informatie hierover vind je in ons uitgebreide blog: Mag je de spijkermat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Bij moedervlekken

In principe kan je een spijkerbed zonder problemen gebruiken. Wel is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met moedervlekken die bijvoorbeeld wat verder van de huid af liggen. In dit geval is het verstandig om deze te beschermen met bijvoorbeeld een pleister, zodat je deze niet beschadigt.

Kun je slapen op een spijkerbed?

Slapen op een spijkerbed is niet ongebruikelijk. Door de ontspannende werking van een spijkerbed kan het namelijk gebeuren dat je in slaap valt. Veel van onze gebruikers worden na een tijdje wakker wanneer ze gaan draaien in hun slaap. De nieuwe pijnprikkel zorgt er dan voor dat je ontwaakt. Sommige gebruikers slapen de hele nacht op een spijkerbed.

Wat is het verschil tussen een spijkerbed en acupressuur mat?

Er zijn geen verschillen tussen een spijkerbed en een acupressuurmat. Deze twee termen zijn exact hetzelfde en worden veel door elkaar heen gebruikt. We hebben er een uitgebreid blog over geschreven: Spijkermat of Acupressuur mat: wat is het verschil?

Doet een spijkerbed pijn?

Het ervaren van pijn bij het gebruik van een spijkerbed kan sterk variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen vinden de sensatie onaangenaam, vooral in het begin, terwijl anderen het als ontspannend of verlichtend ervaren.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de pijnprikkel zijn: individuele gevoeligheid, gewenning, positie, de intensiteit door het gebruik van verschillende ondergronden en de tijd dat je op een spijkerbed ligt.

Begin geleidelijk de tijd op een spijkerbed te verlengen wanneer je begint met het gebruik ervan. Wellicht wil je eerst beginnen met een dun shirtje aan. Wanneer je een spijkerbed besteld, ontvang je altijd een uitgebreide gebruiksbeschrijving met meer tips.

Waar komt een spijkerbed vandaan?

Vroeger lagen de fakirs uit het oude India ook al op spijkerbedden, de moderne acupressuur mat komt van dit idee vandaan. Traditioneel werd de spijkerbed gebruikt om de geest te zuiveren en verder te gaan dan de emotie van pijn.

In de jaren 70 ontwikkelde een Russische arts de eerste spijkerbed zoals wij deze nu kennen. Deze arts baseerde het gebruik van de spijkerbed op de principes van acupressuur, bekend van de Chinese geneeskunde. Acupressuur is het stimuleren van specifieke punten op het lichaam, bekend als acupressuurpunten, om de energiestroom te bevorderen en de gezondheid te verbeteren.

Is een spijkerbed duurzaam?

Lang niet alle spijkerbedden zijn even duurzaam. Het is daarom ook belangrijk om goed te kijken naar de materialen, het productieproces, de kwaliteit en het bedrijf dat de spijkerbedden verkoopt. Zo krijg je bij Flowee altijd 5 jaar garantie omdat wij overtuigd zijn van onze kwaliteit. Wanneer je een Flowee spijkerbed koopt, dan weet je zeker dat deze jaren mee gaat! Daarnaast streven we er altijd naar om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Wil je meer weten over de kwaliteit van een spijkerbed? Lees dan ons blog: Spijkermat kopen? Let op kwaliteitsverschillen!